Dávid Attila – Az idegen (2020)

Ebben a magánkiadású kötetben a szerző egyperces sci-fi novellái – vagy ha úgy jobban tetszik: tudományos-fantasztikus karcolatai – kaptak helyet.  A maga 32 oldalával egy egészben vékonyka gyűjtemény, viszont az elfogyasztásával egy igazán szórakoztató fél órát tudhatunk magunkénak. És, hogy miről is szólnak a történetek, az a kattintás után kiderül!

Dávid Attila rövid gyűjteményében a tudományos-fantasztikus zsáner olyan klasszikusnak mondható tematikái köré szőtt rövid történeteket olvashatunk, mint az időutazás, a terraformálás, a földönkívüli létformák vagy a mesterséges intelligencia, azonban túlnyomó részben leginkább a robotok és a hozzájuk kapcsolódó ötletek mozgatták meg a szerző fantáziáját. Felbukkannak még történelmi személyek, jelen időben zajló harmadik típusú találkozások, járványok, háborúk és egyéb kataklizmák.

Nem egy esetben ötletesen interjú vagy naplóbejegyzés formájában kerül elénk az adott szituáció, de a több alkalommal is visszatérő meta-elemként alkalmazott valóság vs. fikció – ha senki nem hiszi el, majd fikcióként kell kezelni a valóságot – párhuzama is nagyon tetszett. Kivétel nélkül mindegyik nyúlfarknyi írása valamilyen jól eltalált csattanóval operál, bár a sokadik robotos történetet olvasva néha kitalálható, de legalábbis megsejthető a zárás.

Negatívumként egyedül csak annyit tudnék említeni, hogy a nyelvezeten itt-ott lehetne még mit csiszolni, de maga az egyperces sci-fi történet mint választott műfaji keret nekem nagyon bejött, és olvastam volna még belőlük sokkal de sokkal többet. Reméljük, ez a 32 oldal még csak a kezdet volt!

eyescream

Be the first to comment on "Dávid Attila – Az idegen (2020)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.