Books of Blood (2020)

Clive Barker 1984 és 1985 között kiadott azonos című novella-füzérének egy-két darabját már láthattuk mozgóképen (Rawhead Rex, Candyman, Midnight Meat Train, Book of Blood vagy Dread), most viszont az amerikai Hulu stream-szolgáltató egy saját gyártású egész estés filmben fűzött össze belőlük hármat, hogy az említett úriember az adaptációk tekintetében ne csak a Hellraiser végeláthatatlan (és egyébiránt béna) folytatásairól maradjon meg a nézőközönség fejében.

A Hulu stream-szolgáltató eredetileg egy minden részben más novellát feldolgozó antológia formájában szerette volna bemutatni Clive Barker azonos című Vérkönyek-sorozatát – amelyekből nálunk sajnos csak az első két kötet jelent meg magyarul -, aztán végül úgy alakult, hogy csak egy egész estés film készült az ígéretes projektből. Soha rosszabbat.

Az első történetben (Jenna) egy bűntudattól szenvedő tinédzser lánnyal ismerkedhetünk meg, aki egy különös betegsége folytán minden apró kis neszt fülrepesztően hangosan él meg. Miután már a depresszió elleni gyógyszereit sem szedi, és kihallgatja szüleit hogy vélekednek róla, fogja a cuccát és megszökik. Mivel azt hiszi valaki követi, Los Angeles felé tartva félúton leszáll egy kisvárosban, ahol az éjszakára kinézett alvóhely szállásadói valahogy túlzottan barátságosak vele…

A címadó novellát feldolgozó szegmensben (Miles) egy halott fiát gyászoló kétségbeesett anya találkozik egy fiatal médiumként funkcionáló sráccal, és hamar beleszeret. Miután meggyőződik, hogy különleges képességével fel tudja venni a kapcsolatot a túlvilági erőkkel, befektetőket talál ehhez a sajátos üzlethez. Aztán egy ponton kiderül, hogy a srác csak kamuzott, viszont ehhez a Másik Oldalnak is lesz egy-két szava, és a bosszú nem maradhat el…

A keretként is funkcionáló harmadik epizódban (Bennett) két kisstílű behajtó kap hirtelen egy karrierjüket nézve hasznos tippet, amivel nagyot szakíthatnak. Elindulnak hát egy züllött környékre, hogy megszerezzék az előző részben tárgyalt vérkönyvet, de útjuk során egy sor különös eseménynek lesznek tanúi, és főszereplőnknek a végén már csak egyedül a menekülés marad.

Ahogy a bevezetőben is írtam, eredetileg egy egész szériát terveztek Clive Barker elbeszéléseiből, amit most már bánhatunk, ugyanis ezt a három történetet feldolgozó filmet elég korrekt módon sikerült elkészíteni. A középső szegmensre épülő harmadik történettel indítunk, de igazából mindegyik fejezet ilyen vagy olyan módon, de kapcsolódik a többihez, a drámai lezárásuk pedig egy szép kerek egészet alkot. Kellően misztikusak, sötétek és a karaktereket is szépen eltalálták.

Nem szeretnék túlzottan spoilerezni, de az alapvetően drámai kicsengésű történetek igényesen rémisztő keretet kaptak, ahogy ezt már csak a splatterpunk stílusban alkotó Barker úr munkásságában tetten érhető. És bár a Book of Blood adaptációját 2009-ben egy külön filmként már láthatta a közönség, én mégis úgy vélem, hogy akit egy kicsit is érdekel az írói pályafutása, az mindenképpen kerítsen sort a Hulu produkciójára.

Értékelés: 8/10

eyescream

Be the first to comment on "Books of Blood (2020)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.