Olvasói Cikk: SCP Foundation

scpMindig öröm, ha egy-egy olvasónk keres meg bennünket egy-egy érdekes cikkel, hogy jelentessük meg. Ezúttal hunarthas írását közöljük, aki a science fiction világába csábít bennünket.

Mi történik akkor, ha az X-akták egy nemzetközileg elismert árnyékszervezethez kerülnek, akik pénzt, időt és errőforrásokat allokálnak a működésre? Nos a válasz erre; SCP Foundation.

Mi is az SCP Foundation (avagy SCP Alapítvány)? Az SCP Foundation egy kitalált, alternatív valóságban létező, a világ kormányai által elismert, de azok jogi intézményeitől és fennhatóságától teljesen független tudományos és katonai szervezet, mely feladata a természet törvényeit megszegő egyének, szervezetek, helyszínek tárgyak és lények felkutatása (Secure), tárolása (Contain) és védelme (Protect); ezen három feladatkörből adódik a szervezet neve is, illetve ezen univerzumban az egyes egyének, szervezetek, stb szintén SCP-ként vannak hivatkozva. A szervezetnek a világ minden részén (esetleg azon is túl) vannak biztosított létesítményei, melyeket egy vagy több SCP biztosítására, annak vizsgálatára, kutatására hoztak létre. Ezeket a létesítményeket egy-egy igazgató (Site Director (level 4 clereance) irányítja, akik felett csak a SCP Foundation legfelsőbb vezetői előznek meg rangban; a Felügyelők tanácsa (Overseer (05) council), melyet 30 titkosított személyazonosságú SCP tag ad. Néhány esetben felmerült egy “Adminisztrátor” titulus, aki a Tanács felett áll (és az SCP Foundation alapítója), de ez az információ nem került megerősítésre.

A kutatók, katonák, orvosok és egyéb specialisták között szintén megemlítendő egy titulus az SCP Foundation tagjai között; a “D-Class” tagok; ők azok akiken a SCP Foundation teszteli, kipróbálja, ellenőrzi a különböző SCP-k által kifejtett hatásokat (vagy épp a kísérleti eszközöket melyek ezek ellen nyújtanak védelmet). Sokszor a “D-Class” tagjai börtönök halálsorairól kerülnek ki ennek okán.

Amennyiben valakit mélyebben érdekel az univerzum egy oktató jellegű videót megtekinthet ITT;  illetve maga a SCP Wiki pedig ITT érhető el.

scp

Magát az univerzumot 2007-ben egy webalapú közösségi együttműködési projekt indította útjára, de mára igencsak kibővült a dokumentáció mérete és száma. Jelenleg több ezer cikk található fenn, több mint egy tucat nyelven, ezek egységes formátumban, megfelelő számozással és kategorizálással vannak ellátva (ahogy egy valós hivatalos szerv kezeli a dokumentumait). Eredetileg elég lazán kezelték a minőségét az egyes beküldött munkáknak, de mára sokkal szigorúbb formai, tartalmi, szóhasználati ellenőrzésnek vetik alá a pályázók munkáit, így biztosítva az SCP Foundation wiki szócikkeinek minőségét, valamint az univerzumba való minél egységesebb beillesztését az új dokumentumoknak.

Az elmúlt években az SCP univerzum folyamatosan egyre népszerűbb lett, ez tetten érhető a sok kis, és animációs-filmben melyek elérhetőek általában YouTube-on, de ugyanezt a vonalat erősítik a videójátékok; SCP: Containment Breach, SCP: Secret Laboratory, SCP: Forgotten Facility, hogy néhányat említsek (mindegyik ingyenes játék, elérhetőek Steam-en). Szintén megemlítendő a készítők által bevallottan az SCP univerzumból erősen ihletet merítő Control (2019, Remedy Entertainment), mely kifejezetten jó sajtó és játékos értékeléséket kapott.

scp

Jelen cikkben csak három rövidfilmet mutatnék be röviden, egyfajta ízelítőként az SCP világából (mindegyik fellelhető a Youtube-on);

 

096 | SCP Short Film

A történet egy vezető kutató vallatásán keresztül mutat be egy SCP-t, szám szerint a 096-os “egyént”. Ebben a kisfilmben a hangsúly az SCP Foundation által küldött nyomozó, Inspector Arlia és a vezető kutató, Doctor Daniels párbeszédén van, melyen során az SCP-096-1-A incidens jelentését és eseményeit követhetjük végig. Többször láthatjuk a lényt, valamint a különböző módszereket mellyel megpróbálják elhárítani az “egyén” által generált eseményeket, valamint némi betekintést nyerhetünk a szervezet működésébe, habár csak csekély mértékben.

A két vezető karaktert játszó színészek, Stephanie Haff (Arlia) és James Fitzgerald (Dr. Daniels) mindketten hihetően alakítják a szerepük, számomra inkább Daniels karaktere volt maradandóbb. A taktikai egységek a jelenetekben alapvetően hitelesek, bár némileg megkérdőjelezhető módon reagálnak helyenként, de ez nem zavaró, mivel a hangsúly nem ezeken a jeleneteken van.

Az effektek a helyükön vannak, nem jött szembe olyan dolog ami zavaró lett volna mindenképp ajánlom megtekintésre ha valaki szeretne egy kicsit thrilleres hangulatú rövidfilmet megnézni egy paranormális lénnyel.

Értékelés: 6/10

SCP: Dollhouse

A film történéseit egy külvárosi házhoz kivezényelt taktikai egység szemén keresztül követhetjük, akiknek az adott épületbe behatolva fel kell deríteni a jelentett anomáliát melyről nem sokat tudnak.  Hamar kiderül, természetesen, hogy a helyzet jelentősen kényesebb és komplexebb, mint elsőre gondolták.

A csapat tagjai közötti párbeszédek elég hitelesek, amit kiemelnék az az egység tagjait játszó színészek/egyének mozgása, fegyverkezelése valós taktikai egység érzését keltik, a kommunikáció és a kézjelek jól működnek. A felszerelésük szintén hiteles, a különböző színű maszkok segítenek az egyes operátorok megkülönböztetésében, mivel az arcuk, ahogy sokszor a valóságban is történik, nem látható. Ami némileg “bántotta a szemem” az némely esetben az effektek minősége volt, de semmi olyan ami igazán zavaró lett volna, inkább csak észrevehető. A másik problémám az volt, hogy nagyon sötét az egész film, így sokszor nehéz követni, hogy mi is történik.

Aki szeretne olyan kisfilmet látni, ahol paranormális események és taktikai egységek találkoznak és a katonák nem csak buta golyófogók, mindenképp javaslom megtekintésre.

Értékelés: 7/10

 

SCP: Overlord

Ez a kisfilm a leghosszabb, valamint a legfrissebb is a három közül, ezt a filmet az SCP: Dollhouse-t készítő csapat jegyzi, valószínűleg kicsit magasabb költségvetéssel. Ebben a kisfilmben is egy taktikai egység tevékenységét követhetjük végig, akik egy szekta által használt birtokra kell, hogy behatoljanak és felderítsék a helyszínt. A csapat tagjai a Dollhouse-hoz hasonlóan jól felszereltek, a csapaton belüli kommunikáció, dinamika hiteles, valós taktikai egységekre jellemző és bár itt-ott kicsit néha egy-egy párbeszéd kevésbé hat valósnak, de hihető minden esetben. Az operátorok mindegyike egy gázmaszkot hord, így a maszkok egyedi festésével, különböző felvarrókkal és jól elkülöníthető hangokkal, akcentusokkal teszik felismerhetővé az egyes tagokat az egységben.

A film eleinte lassan halad, de később fokozatosan gyorsulnak az események, jó atmoszférát teremt a zene valamint az operatőri munka.

Ez a kisfilm is főleg azok számára lehet szórakoztató, akik szeretnének egy életképes, felkészült taktikai egységet látni, akik képesek komplex problémákat megoldani egy természetfeletti jelenség árnyékában.

Értékelés: 8/10

 

Végszóként még kiemelném, hogy mindegyik kisfilm esetén az alap hangulat elég nyomasztó, a feszültséget jól teremti meg. Ha kicsit tovább gondolja az ember felmerülhet benne a kérdés, hogy mi van akkor, ha tényleg létezik egy ilyen szervezet? De ennek a fejtegetéséhez már lehet, hogy érdemes elővenni egy aluminum csákót…

 

 

hunarthas

Be the first to comment on "Olvasói Cikk: SCP Foundation"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.