Come True (2020)

come trueAnthony Scott Burns több középszerű horrorfilmben (Holidays, A csodagyerek, A magas fűben) való közreműködését követően most valami olyat tett le elénk, ami az idei év egyik legeredetibb horrorfilmes koncepcióját eredményezi. A végeredmény ugyan nem való mindenkinek, és a kivitelezés is felvethet kérdéseket, de a Come True a 2021-es legjobbak között foglal helyet.

A történet egy kissé zavartnak tűnő, nehézségekkel küzdő iskolás lányt helyez a főszerepbe, Sarah-t, akinek egyik legfőbb gondja az alvással van: folyton kialvatlan, amitől már-már inszomniás állapotban van, mert folyton rémálmok gyötrik. Felfigyel egy hirdetésre, amely szerint szert tehet némi pénzmagra, ha részt vesz egy kutatásban. Jelentkezik, és bár kételkedve hiszi el, hogy egyetlen dolga a kutatás során az, hogy aludjon; kellően vonzónak találja az ajánlatot ahhoz, hogy vállalja.

come true

Ahogyan a kísérletek haladnak, baljós jeleket vél felfedezni. Rémálmai egyre kínzóbbakká válnak, és úgy tűnik, nem csak a kísérlet eredményeit befolyásolják, hanem Sarah sorsában is kulcsszerepet játszanak. A film második felében csavart csavar követ, melyekről nagyon nehéz lenne spoilermentesen írni, így inkább csak annyit mondok: meglepő fordulattal teszik kerek egésszé történetet, ami sok mindent megmagyaráz az addig érthetetlennek tűnő cselekménypontokból.

come true

A Come True egyik legerősebb pontja az atmoszférateremtés mellett a vizuális megjelenítés: a rémálmok képei valóban egy új, idegen dimenziót idéznek meg számunkra, melyek garantáltan a nézővel maradnak akkor is, amikor a film már véget ért. A hangulatot a film zenéje csodálatosan egészíti ki, a ’80-as éveket idézö synthwave dallamok magukkal rántják azt is, akikre a vizualitás nem hatott. (melyeknek egyébként egy részét a film rendezője jegyzi)

come true

A föszerepben Sarah-t játszó Julia Sarah Stone igazán tehetséges fiatal színésznő. Bár nem először látom őt, szívesen venném, ha a jövőben a horror felé fordulna, mert kifejezetten jól állt neki. Bár alakítása némiképp elsikkad a film vizualitása és zenéje mellett, mégis, nélküle nem működött volna egyik sem olyan jól.

Az ötlet eredetisége, az álmok világának vizsgálata egy horrorban nem új keletű, 2021-ben mégis az egyik legeredetibb volt; nem hiába, hogy 2021-es szerkesztőségi toplistánkra is feljutatta a Come True-t. Igen lassú folyású film, ami türelmet vár a nézőtől és gondolatokat igyekszik támasztani benne, mindamellett rendkívül nyomasztó hangulata is így tud igazán érvényesülni. Ezek együttesen teszik talán nehezebben emészthető rétegfilmmé, de megéri a megtekintést.

Kinek ajánljuk: Lassú, nyomasztó atmoszférájú filmek kedvelőinek.

Értékelés: 10/10

Blissenobiarella

Be the first to comment on "Come True (2020)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.