2022 – Top 35 legjobban várt horrorfilm és top 10 horror sorozat

2022 legjobban várt2021 több szempontból kiszámíthatóbb esztendő volt, mint dupla húszas elődje, annak ellenére, hogy sajnos a koronavírus továbbra sem tűnt el az életünkből. Mindenesetre a filmipar egész korrekt évet könyvelhetett el, főleg, ha a streaming platformok generálta dollár halmokat is figyelembe vesszük.

A mozikba szánt premierfilmek zömében hozzánk is eljutottak, így összességében sok panaszra nem lehet okunk horror-rajongóként a 2021-es felhozatal értékelésénél. Jó szokásához híven szerkesztőségünk elkészítette évértékelő összeállítását, ha sikerült átrágnotok magatokat aktuális favoritjainkon, következzen 2022 beharangozója!

2022 legjobban várt

Jó szemezgetést és borzongató horrorfilmekben gazdag, új esztendőt kívánunk minden kedves Olvasónknak!

(A premierdátumok tájékoztató jelleggel vannak feltüntetve.)

A kaptár – Racoon City visszavár (Resident Evil – Welcome to Raccoon City, január 6.)

A legrosszabb magyar címmel ellátott horrorfilm díját egyből oda is adhatjuk az első januári premiernek. Úgy látszik az illetékesek nem hisznek az újragondolás biztosítatta második lehetőségben, pedig a jobb szélesvásznú adaptációs sorsra érdemes videójáték-franchise reboot akár még jól is elsülhet. Mindenesetre a trailer alapján az tisztán látszik, hogy az alkotók ezúttal sokkal jobban ragaszkodnak az eredeti alapanyaghoz. Ennek ellenére a külföldi kritikák nem emelték egekbe a legújabb Resident Evil filmet, bűnös élvezetnek ettől még kiváló lehet.

Sikoly (Scream, január 13.)

Hatalmas terhet vettek vállukra az alkotók, hogy Wes Craven 1996-os remekművének címét újrahasznosítva folytatást készítenek egy korszakos klasszikushoz. Egy évtizedet kellett várnunk az aktuális darabra, ugyan időközben sajnos elveszítettük a rémálmok mesterét (RIP), de az ötödik részben igyekeztek minden korábbi szereplőt felvonultatni az illetékesek. A bemutató alapján az alkotók nem változtattak a bevált recepten, ám ettől még könnyen zátonyra futhat a projekt.

Something In The Dirt (január 23.)

A Justin Benson és Aaron Moorhead alkotó-páros munkái (Synchronic, The Endless, Spring, Resolution) mindig élményszámba mennek, nagy eséllyel nem lesz ez másképp aktuális filmjüknél sem. Az idei Sundance Filmfesztiválon bemutatásra kerülő alkotás a paranormális események dokumentálásának veszélyeit mutatja majd be.

Orphan – First Kill (január 28.)

2009 egyik legszuperebb horrorfilmjéhez (Árva) William Brent Bell (The Boy, Wer, The Devil Inside) készít előzménytörténetet. A végeredmény az eredeti főszereplő, Isabelle Fuhrman visszatérése ellenére is erősen kérdéses, mindenesetre mi kíváncsian várjuk.

Wyrmwood – Apocalypse (február 10.)

Kiah Roache-Turner szállította Ausztráliából 2015 egyik legkellemesebb meglepetését. A Wyrmwood igazi bűnös szórakozás, amolyan Mad Max a zombi apokalipszis után. A road movie-ba oltott vérengzés közvetlen folytatást kap, amelyből a jellegzetes akciók sem maradhatnak ki.

Texas Chainsaw Massacre (február 18.)

2022-ben több híres horror-franchise aktuális felvonása streaming platformon fog debütálni, az első fecske Bőrpofa visszatérése lesz. A Netflix szponzorálta alkotás közvetlen folytatása lesz Tobe Hooper 1974-es klasszikusának, az első tesztvetítések egyöntetűen pocséknak titulálták a végeredményt.

Unwelcome (március 18.)

John Wright (Csáposok) néhány esztendő televíziózás után újra egész estés horrorfilmet rendez, ezúttal az ír folklór egy régen foglalkoztatott lényét hozza vissza a köztudatba. A koboldokkal kapcsolatban általában nehezen elkerülhető a komikus él, viszont a trailer alapján egyelőre úgy tűnik, hogy az észak-ír direktor véresen komolyan gondolja a dolgot.

The Innocents (2022 tavasz)

Eskil Vogt pár éve szállított már egy rendhagyó horrorba hajló történetet a szuperképesség kialakulásáról (Thelma), ezúttal már a rendezést sem bízta másra. A norvég lakótelepen játszódó gyerektörténet a hétköznapi borzalmak mellett belekap a természetfeletti világába is, az év egyik legtársadalomkritikusabb horrorfilmje lehet.

The Sadness (2022 április)

2021 legdurvább távol-keleti horrorfilmje komoly fesztivál múlt után idén tavasszal már utat talál a nagyközönséghez is. A tajvani alkotás a koronavírus egy olyan mutánsával fenyeget, amely extrém agressziót vált ki az emberekből, a főszerepben pedig egy fiatal pár áll, akik a vérgőzös káoszon keresztül igyekeznek újra egymásra találni.

You Won’t Be Alone (április 1.)

Nem tűnik áprilisi tréfának Goran Stolevski rendezői bemutatkozása, aki egy 19. századi makedón hegyi faluba kalauzol el minket. Az elszigetelt közösségből egy fiatal lányt (Noomi Rapace) boszorkánnyá változtat egy ősi szellem, az ausztrál horrorfilm rendhagyó módon érzékelteti a transzformáció különböző stádiumait.

Morbius (április 1.)

A Morbius premier tologatása viszont lassan áprilisi tréfa is lehetne, januárról került át az idei bemutató időpontja, de mérget ne vegyünk rá, hogy látni is fogjuk ekkor! Dr. Morbius egy ritka vérbetegség gyógymódját kutatja, a sikeresnek tűnő kezelés azonban nem várt mellékhatásokkal jár. A Marvel alapanyagból, Jared Leto főszereplésével készülő képregény adaptáció horrorfaktora erősen kérdéses, de a remény hal meg utoljára.

Insidious – The Dark Realm (április 5.)

Egyelőre nem szivárgott ki túlzottan sok információ az ötödik Insidious-filmmel kapcsolatban, az azonban biztosnak tűnik, hogy Patrick Wilson rendezői debütálásával láthatjuk majd ezt a részt. Lin Shaye, Ty Simpkins és Spencer Locke is visszatérnek majd a természetfeletti erőkkel folytatott küzdelem során.

65 (április 29.)

Scott Beck és Bryan Woods neve leginkább a Hang nélkül forgatókönyv ötlete kapcsán csenghet ismerősen, jövőre azonban saját sci-fi sztorijukat viszik vászonra. A Prédák direktor-duója korunk egyik legtehetségesebb színészét (Adam Driver) „landoltatják” egy titokzatos bolygón, ahol természetesen nem ő lesz az első élőlény.

Fekete telefon (The Black Phone, június)

Februárról a nyárra csúszott a Fekete telefon bemutatója, Scott Derrickson és Ethan Hawke korábbi együttműködése (Sinister) alapján magasra emelhetjük az elvárásainkat. A Joe Hill regényén alapuló történet főszereplője egy 13 éves fiú, aki egy gyerekekre specializálódott sorozatgyilkos kezei közé kerül. A sorsába lassan beletörődő kölyök hívásokat kap a pincében lévő kikapcsolt telefonon, a vonal másik végén a pszichopata korábbi áldozatai vannak.

Nope (július 22.)

Jordan Peele (Mi, Tűnj el!) harmadik rendezése az év egyik legjobban várt horrorfilmje. Az Oscar-díjas alkotó aktuális őrületéről a szereplőkön kívül szinte semmit sem lehet tudni, de a misztikus történeteiről ismert direktor esetében ez rendben is van így.

2022 legjobban várt

Prey (2022 nyár)

Az első Disney-s Ragadozó-film Prey címre hallgat, és három évszázaddal napjaink előtt játszódik. Egy komancs harcosnő rendhagyó küzdelmét mutatja be, amelynek része lesz a földönkívüli életformával való találkozás. A gyártó sajnos annyira nem bízik a prequel sikerében, hogy a mozit átugorva egyből a Hulu digitális platformjára érkezik az alkotás, amely jelenleg még nem érhető el Magyarországon.

Beast (augusztus 19.)

Egy apa és két tizenéves lánya egy szavannai oroszlánvadászaton rájön, hogy a csúcsragadozó nem a puska azon oldalán áll, ahol gondolták. Az Everest rendezőjétől érkező oroszlános thriller főszerepeiben Idris Alba és Sharlto Copley.

Salem’s Lot (szeptember 9.)

Nincs esztendő Stephen King újrafilm nélkül, ezúttal a rémmesék mesterének második regényét viszik újra vászonra az alkotók. A Borzalmak városa 1979-ben és 2004-ben is kapott egy-egy korrekt mini-szériát , most James Wan és kreatív csapata fut neki a klasszikus vámpírtörténet mozis adaptációjának.

Dark Harvest (szeptember 9.)

Az October Boy nevű szörnyeteg egy középnyugati kisváros lakóit tartja rettegésben, amikor minden halloweenkor késsel a kezében felemelkedik a kukoricaföldekről. David Slade (A sötétség 30 napja, Cukorfalat) legújabb egész estés alkotása ideális felvezetője lehet a következő Halloween szezonnak.

Don’t Worry Darling (szeptember 23.)

Olivia Wilde a pazar poénokkal tűzdelt Booksmart után horrorfilmet rendez, amely az ’50-es évek egyik kísérleti kommunájába nyújt betekintést. A Florence Pugh főszereplésével készült alkotás egyelőre leginkább arról híres, hogy Shia LaBeouf itt is lapátra került a kritikán aluli viselkedése miatt.

Halloween Ends (október 14.)

A Halloween horrorfilmes megkoronázása jövőre (is) Michael Myers nevéhez köthető, ugyanis pont kerül a David Gordon Green-féle trilógia végére. A korábbi két résszel ellentétben ezúttal évek telnek el, mire Laurie és Michael útjai újra keresztezik egymást. Egyelőre titok fedi a történet további részleteit, de nagy illúzióink ne legyenek, kizárt, hogy ez lesz a slasher alműfaj legendájának utolsó rodeója!

2022 legjobban várt

Violent Night (december 2.)

Tommy Wirkola (Náci zombik) a remekbe szabott Az utazás után ismét erőszakos thriller készítésére adta a fejét, amelyből feltehetőleg a fekete humor sem fog hiányozni. Főszerepben David Harbour (Stranger Things), a sztori pedig kifejezetten illeszkedni fog a közelgő ünnep hangulatához.

Bones And All

Luca Guadagnino a remek Sóhajok (Suspiria, 2018) remake után újra horrorfilmet rendez. A sztoriról egyelőre nem sok információ szivárgott ki, de a Timothée Chalamet és Taylor Russell főszereplésével készülő alkotásból a romantikus vonal biztosan nem fog hiányozni, a kannibalizmusról nem is beszélve.

Cobweb

Lionsgate alkotás, amelyben egy fiú hangokat hall a fejében, és úgy dönt, hogy rászabadítja őket bántalmazó szüleire. A nagyszerű, sajnos csak egy évadot megélt francia horror sorozatot (Marianne) jegyző Samuel Bodin rendezi az Edgar Allen Poe Az áruló szív elbeszélésén alapuló történetet.

Crimes Of The Future

David Cronenberg új filmje mindig esemény. A testhorror koronázatlan királya nyolc éve jelentkezett utoljára egész estés alkotással, számunkra külön öröm és izgalom lehet, hogy újra kedvenc zsánerünkben alkot. A nem túl távoli jövőben játszódó történetben az evolúció az embereket természetes állapotukon túlmutató metamorfózisba viszi, amely megváltoztatja biológiai felépítésüket. Főszerepekben Léa Seydoux, Kristen Stewart és Viggo Mortensen.

Evil Dead Rise

Új utakra tér a műfaj egyik leghíresebb sorozata, a Gonosz halott folytatásában faház az erdőben, és Ash sem lesz. Sam Raimi természetesen nem vette le a kezét a franchise alakulásáról, de a karmesteri pálca a The Hole In The Ground-ot jegyző ír író/rendező Lee Cronin kezeibe került. A nagyvárosban játszódó történet főszerepében egy testvérpár áll, akik találkozását megkeserítik a korábbi felvonásokból megismert húsevő démonok.

2022 legjobban várt

Firestarter

A tavalyi év egyik legfrankóbb horrorfilmjét (The Vigil) készítő Keith Thomas dirigálásában újra megelevenedik Stephen King egyik korai regényének borzalmas víziója. A Blumhouse Productions gondozásában készülő Tűzgyújtó újrafilm főbb szerepeiben Zac Efron, Sydney Lemmon és Ryan Kiera Armstrong.

Hellraiser

Újabb horrorikont ért utol az aktuális reboot-láz. Ezúttal a Clive Barker művén alapuló 1987-es klasszikus Hellraiser újragondolásához lesz szerencsénk (???), amelyben első nőként, Jamie Clayton alakítja majd Pinhead karakterét. Az mindenesetre nagyszerű előjel, hogy David Bruckner (Éjszaka a házban, A rítus, The Signal) kezében az irányítás.

Infinity Pool

Brandon Cronenberg (Possessor, Antiviral) nem sokat pihent a babérjain, legújabb munkájának főszereplői (Alexander Skarsgard, Cleopatra Coleman) egy all-inclusive tengerparti nyaralást élveznek La Tolqa szigetén, amikor egy halálos baleset leleplezi az üdülőhely perverz szubkultúráját, a hedonista turizmust, a vakmerő erőszakot és a szürreális borzalmakat.

Jeepers Creepers – Reborn

Az Iron Sky-filmeket ránk szabadító Timo Vuorensola ezúttal a Creeper visszatéréséről gondoskodik. A franchise negyedik felvonását dirigáló finn fenegyerek az előző filmet figyelmen kívül hagyva közvetlen folytatást készít a második részhez. A premiert 2021 őszéről tolták el, úgyhogy már csak az Amazon illetékesein múlik, hogy mikor láthatjuk újra begördülni az ominózus furgont.

Run Sweetheart Run

2020-as Sundance Filmfesztivál „lemaradó”, amelyben egy vakrandi erőszakos fordulatot vesz. Shana Feste alkotása Blumhouse produkció, a jogokat az Amazon szerezte meg, így nagy eséllyel a Prime Video kínálatában fog felbukkani az év folyamán. Ideje lenne már.

Terrifier 2

Art, a bohóc visszatérése újabb trash & slasher gyöngyszemnek ígérkezik. Halloween éjszakáján tinédzserekre vadászó vérszomjas bohóc, kell ennél több?

The Menu

Anya Taylor-Joy és Nicholas Hoult egy egzotikus szigetre utaznak, ahol egy exkluzív étterem nagyszerű séfje (Ralph Fiennes) készít pazar menüt. A rendhagyó fogások sora sokkoló meglepetéseket tartogat Mark Mylod horror-vígjátékában.

The Munsters

Rob Zombie megkísérli a ’60-as évekbeli kult horror-vígjáték sorozat újragondolását. A végeredmény erősen kérdéses, de a projekt a magyarországi forgatás miatt különösen izgalmas lehet számunkra.

X

Ti West (The House Of The Devil, Cabin Fever 2, The Innkeepers) visszatért kedvenc műfajunkhoz, az A24-es kollaborációja roppant biztatónak tűnik. Túl sok részlet egyelőre nem látott napvilágot a sztoriról, de az biztos, hogy egy felnőtt film forgatása lesz a középpontban.

A harmincöt kiemelt horrorfilmen kívül lesz néhány zsáner-alkotó, akik 2022-ben nem kedvenc műfajunkban jelentkeznek új darabbal, de semmiképpen sem szeretnénk szó nélkül elmenni ezen munkák érkezése mellett.

Rémálmok sikátora (Nightmare Alley, február 3.)

Guillermo del Toro öt évvel Oscar-díjas rémmeséje után újra egész estés alkotással jelentkezik. A két és félórás rejtélyekben bővelkedő krimi/thriller középpontjában a manipuláció témaköre áll, de természetesen a mexikói író/rendező esetében a természetfeletti elemek sem hiányozhatnak. Kizárt, hogy a fantasztikus szereplőgárda (Bradley Cooper, Cate Blanchett, Toni Collette, Willem Dafoe, Richard Jenkins, Rooney Mara, Ron Perlman) csalódást okozzon.

The Northman (április 22.)

Robert Eggers (A világítótorony, A boszorkány) hibátlan filmográfiája önmagában bizakodásra adhat okot soron következő projektjével kapcsolatban, de a 10. században játszódó viking bosszú történet szereplőinek listája, és a hivatalos bemutató 2022 egyik legjobban várt premierjévé emeli a The Northman-t. Hitelességnek biztosan nem leszünk híján, az északi audiovizuális erőszak-orgia főbb szerepeiben Alexander Skarsgard, Anya Taylor-Joy, Willem Dafoe, Nicole Kidman, Björk és Ethan Hawke.

Doctor Strange az őrület multiverzumában (Doctor Strange in the Multiverse of Madness, május 5.)

A Marvel univerzum legsötétebb szeletének ígérkező Doctor Strange kaland a 2016-os alkotás folytatása, de időközben rengeteg dolog történt a közkedvelt szuperhősök világaiban. A multiverzum őrületbe hajló bugyraiba ezúttal Sam Raimi kalauzol el minket, az első felvonást dirigáló Scott Derrickson kreatív nézeteltérésekre hivatkozva elhagyta a projektet. A legutóbbi Pókember-mozi fantasztikus anyagi sikerét látva, biztosak lehetünk benne, hogy erre a Marvel-munkára is özönleni fognak az emberek.

Disappointment Blvd.

Ari Aster (Midsommar, Örökség) két tökéletes horrorfilm után valami könnyedebbnek tűnő alkotáson dolgozik, bár nyomokban biztosan felbukkan majd kedvenc műfajunk is. Az A24 gondozásában érkező maratoni hosszúságú, több, mint négyórás dráma/vígjáték egy évtizedeken átívelő portré minden idők egyik legsikeresebb vállalkozójáról. Kis kapaszkodót nyújthatnak az IMDb filmportálon feltüntetett kulcsszavak: félelem, árva, alvásterápia és anya-fia kapcsolat.

Az egész estés filmek mellett a digitális televíziózás aranykorában a sorozatokat sem szabad figyelmen kívül hagynunk, hiszen a streaming-szolgáltatók továbbra is házhoz hozzák a horror-kánaánt a lelkes rajongók számára.

Szerencsére nem kevés visszatérő sorozat is szerepel a listánkon: több, mint egy évtized után befejeződik a The Walking Dead, Ryan Murphy az American Horror Story mellett szállítani fogja az American Horror Stories következő felvonását, visszatér Chucky és kedvenc házi-vámpírjaink (What We Do In The Shadows) is újra felbukkannak majd a képernyőkön, a Locke & Key aktuális szezonjáról nem is beszélve.

A „szokásos” nevezőkön kívül következzen a top 10 roppantul várt 2022-es horror széria!

All Of Us Are Dead: Év elején érkezik a Netflix digitális tékájába a webtoon alapokon nyugvó dél-koreai horror/dráma, amelyben egy iskola tanulói küzdenek a túlélésért a zombi-apokalipszis kitörésekor. Klisésnek tűnő sztori, amely kellő feszültséggel és brutalitással nyakon öntve akár még érdekes is lehet.

Archive 81: Január 14-én érkezik James Wan saját gyártású misztikus horror sorozata a Netflixre, amely a found footage alműfaj kedvelői számára kötelező látnivalónak tűnik. Dan Turner levéltáros elvállal egy titokzatos munkát, hogy helyreállítson egy 1994-es, sérült videokazetta-gyűjteményt, azonban az unalmasnak induló rekonstrukciós munka egy veszélyes szekta utáni nyomozásba torkollik.

Army Of The Dead – Lost Vegas: Kevesen gondolták volna, hogy Zack Snyder ilyen terebélyes univerzumot szabadít ránk az Army Of The Dead akció/horrorjával, de az Army Of Thieves heist mozi után idén érkezik a las vegasi zombijárvány köré épített animációs sorozat. A hat epizódos széria nem vegytiszta horror lesz, de biztos vagyok benne, hogy egy jó nagy adag animált/rajzolt élőhalottat is kapunk majd.

Guillermo del Toro’s Cabinet of Curiosities: Az Oscar-díjas mexikói alkotó nem csak a mozikat ostromolja idén, a Netflix számára készített horror antológia sorozat az esztendő egyik nagy dobása lehet. Az eddig még nem látott és műfajilag meghatározó baljós elbeszélésekből álló válogatás a horror hagyományos fogalmait kívánja megkérdőjelezni, a hátborzongatótól a mágikusig, a gótikustól a groteszkig vagy a klasszikusan hátborzongatóig. A nyolc történet közül kettő del Toro saját műve.

Kingdom – 3. évad: A Netflix továbbra is makacsul hisz Dél-Korea Trónok harca és a The Walking Dead egyvelegében, a Csoszon-dinasztia idejében játszódó kosztümös zombi horror széria tavaly nyáron kapott egy bozasztóan erős spin-off epizódot (Ashin Of The North). A speciális rész tovább bővítette a titokzatos növény misztériumát, miközben kiváló előzménytörténetet biztosított az egyik főszereplő számára. A Netflix idei dél-koreai sorozat sikerei után 2022-ben szinte biztosan érkezik a harmadik évad.

LaLaurie Manson: Az USA egyik leghirhedtebb villájáról készít sorozatot a Démonok között filmek író-párosa (Chad Hayes, Carey W. Hayes). Delphine LaLaurie new orleans-i otthona rengeteg sötét titkot rejt, Kathy Bates az AHS – Coven szezonjában sikeresen idézte meg a kétes hírnevű hölgyemény kínokban gazdag ténykedését.

Resident Evil: Nem sok előzetesen napvilágot látott forgatási fotót ismerek, amely nagyobb szarvihart kavart volna, mint a Netflix aktuális Resident Evil sorozatának csoportképe. A világ összes rasszát gyönyörűen reprezentáló szinte teljes egészében női szereplőgárda, illetve az afro-amerikai Wesker gondoskodott róla, hogy a rajongók görcsbe szorult gyomorral várják a három évtizeddel a T-vírus felbukkanása után játszódó szériát. Albert Wesker gyermekei mellett az új Raccoon City-t is megismerhetjük majd.

2022 legjobban várt

Stranger Things – 4. évad: A nyár folyamán kilenc epizóddal zár a ’80-as éveket újra divatba hozó coming of age királyság a Netflixen. Az utolsó felvonás kilép Hawkins városából, és globális szintre emeli a tétet. Biztos vagyok benne, hogy a Duffer-tesók méltó lezárást rittyentettek az utóbbi időszak legszuperebb horror/sci-fi sorozatának, idejük bőven volt rá.

The Last Of Us: A nagysikerű túlélő-horror videojáték mozgóképes adaptációja az HBO-nál lelt otthonra, így az előjelek mindenképpen biztatóak egy tisztességes sorozatra. Húsz évvel a modern civilizáció elpusztulása után Joelt (Pedro Pascal) felbérelik, hogy csempéssze ki Ellie-t (Bella Ramsey), egy 14 éves lányt a karanténzónából. Ami kis munkának indul, hamarosan brutális, szívszorító utazássá válik, mivel mindkettőjüknek át kell szelniük az Egyesült Államokat, és csak egymásra számíthatnak a kalandok során.

2022 legjobban várt

The Midnight Club: Számomra az esztendő egyik legjobban várt alkotása Mike Flanagan új munkája. A Christopher Pike 1994-es young adult regényen alapuló sorozatot szintén a Netflix forgalmazza majd, a sztori pedig egy csapat halálos beteg körül összpontosul, akik éjfélkor összegyűlnek rémtörténeteket mesélni. Fogadalmat tesznek, hogy aki először hal meg közülük, az megpróbál kapcsolatba lépni a többiekkel a túlvilágról. Egyikük halála után rejtélyes események sorozata veszi kezdetét a hospice-ban. Ősszel érkezik, pont időben Halloweenre.

Amint az összeállításunkból látszik, unatkozni idén sem fogunk. Természetesen, ahogy eddig is, a Cinegore hasábjain igyekszünk majd beszámolni az arra érdemes alkotásokról. Tudjátok hol találtok minket;)

afiaf

2 Comments on "2022 – Top 35 legjobban várt horrorfilm és top 10 horror sorozat"

  1. Köszönjük és BÚÉK Nektek is! 🙂

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.