Wyrmwood: Apocalypse (2021)

A 2014-es év egyik nem várt meglepetéseként szinte a semmiből tűnt fel az ausztrál Mad Max-i díszletekbe oltott, szolid költésvetésből gazdálkodó független zombis horror-vígjáték. Bár a Wyrmwood semmi forradalmit nem akart elérni, pusztán szórakoztatni, azért az élőhalottból kinyert gáz üzemanyagként való felhasználásának ötlete bőven feltette a produkciót a komisz humorú zombifilmek palettájára. Sikerein felbuzdulva pedig néhány év múlva (vagyis most) megérkezett a nem kevésbé hibbant folytatás.

Bár az első rész főszereplői – Barry és Brooke is visszaköszönnek -, azonban a folytatásban Rhys nevű fazont követjük végig, aki a kietlen ausztrál pusztaságban barangolva random túlélőket gyűjt be, és ad át a katonai bázison lévő feljebbvalóinak. Persze szegénynek fogalma sincs, hogy a gyógymódot kereső militáns alakulat valójában szerencsétlen túlélőkkel kísérletezik, meglehetősen gonosz módon. Rhys később összefut egy testvérpárral, akik révén az első epizódban megismert hőseink is a képbe kerülnek, és felvilágosítják, hogy a katonák bizony csúnya dolgokat művelnek. Ettől kezdve pedig egy bosszúba torkolló mentőakció indul meg, nem kevésbé brutálisan véres képsorokat prezentálva.

“Már-már trash-be hajló, ausztrál road movie, felspécizett járgányokkal és vérszomjas zombikkal. Kevés pénzből ilyen őrülten hangulatos elmebetegséget létrehozni, az azért nem semmi!” – írtam anno a 2015 év legjobb horrorfilmjeit összegyűjtő cikkben, és most sem tudok máshogy fogalmazni.

Mert mit is kapunk tulajdonképpen? Ugyanúgy, egy viszonylag szűkebb költségvetésből (bár az első résznél azért jóval többől) megvalósuló Mad Max-i díszletek között zajló pusztulat zombiapokalipszist, lecsupaszított road movie jellegű barbár autókázásokat, no meg némi high-tech militáns közeget. A CGI-vel turbózott élőhalott-mészárlások most is ugyanúgy ütnek, a helyenként megbújó agyament humor szintén elég szórakoztató. Akárcsak Brooke zombi-irányító képessége vagy hirtelen bekattanásai. Az üzemanyagként hasznosított toxikus élőhalottak koncepciója pedig még mindig egy baromi hibbant ötlet, de működik. Egyedül a finálé drámai oldala okozott kisebb meglepetést, de ha esetleg terveznek egy következő epizódot, én azt is biztosan meg fogom nézni!

Ha a Wyrmwood első része bejött, akkor ez is garantáltan tetszeni fog, ha viszont már attól is ódzkodtál, mert szolidabb cselekménnyel bír, esetleg unalmas vagy mondjuk nincsenek hollywoodi budgetből elkövetett látványos jelenetek, akkor nem ajánlom.

Értékelés: 8/10

eyescream

Be the first to comment on "Wyrmwood: Apocalypse (2021)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.