P.K.V.H. #3 – Békapestis (2022)

A Paranormális Kutató- és Védelmi Hivatal speciális képességekkel rendelkező ügynökcsapata – Abe Sapien, Liz Sherman, Johann Kraus, illetve Roger – a Vad Virágok kiadó harmadik kötetében egy laboratóriumból ellopott gomba nyomába erednek, hogy aztán egy múltbeli világvége-kísérlet felelevenítésével dacolva két lábon járó ember-gomba, reanimálódott halottak, és antropomorf békaszörnyek inváziójával találják szembe magukat, miközben egyiküket még rejtélyes múltja is kísérti.

A P.K.V.H. harmadik kötetében egyetlen hosszabb, öt füzetes történet kapott helyet. A Békapestis egy titkos kutatólaboratóriumból elszabadult gombafajtával kezdődik, amely anno Hellboy történeteiben is szerepet kapott, méghozzá a Cavendish Hall-hoz kapcsolódóan. Hőseink a Remény Új Temploma nevű egyház vezetője után erednek, aki a gombával megfertőzi híveit, hogy beteljesítse azt a fajta mindent elsöprő apokalipszist, ami a múltban Raszputyinnak nem sikerült…

Ahogy az utószóban olvashatjuk, Mike Mignola az előző két kötetet megtöltő rövidebb kalandok után valami nagyobb volumenű történettel szeretett volna előállni a P.K.V.H. intézményét illetően, így egy a Hellboy képregényekhez is szervesen kapcsolódó múltbeli szál feltámasztásával görgette tovább a természetfeletti ügynökcsapat munkásságát. Mindezt olyan ügyesen, hogy a letagadhatatlan lovecraft-i motívumok mellett (tenger alatt szunnyadó palota, pándimenzionális ősi istenek visszatérése, valamint a halemberekre tökéletesen rímelő antropomorf béka-szörnyek) még Abe Sapien ködbe, pontosabban szólva óceánba vesző előtörténetének egy darabjára is fény derüljön.

A Békapestist Mike Mignola tehát íróként, Guy Davis pedig rajzolóként jegyzi, Dave Stewart színezése mellett. Terveket és korai vázlatokat szokás szerint a kötet végén találhatunk bónuszként. Megfelelően adagolt jelenkori rejtély és a misztikus múlt találkozása, izgalmakban bővelkedő akciókavalkád és persze lovecraft-i ihletésű horrorisztikus kreatúrák – mindez egy hosszabb és komplexebb történetbe foglalva. Rajongóknak kötelező jelleggel!

A kötetért köszönet illeti a Vad Virágok Könyvműhelyt, akiktől ITT rendelhető meg a könyv!

Értékelés: 9/10

eyescream

Be the first to comment on "P.K.V.H. #3 – Békapestis (2022)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.