The Woods (W głębi lasu) (2020) (Az erdő)

Számos film és sorozat alaptémáját képezi a temetetlen múlt feltárása, a szálak elvarrása, ez nem újdonság. A most következő egy évados, hatrészes miniszéria mégsem annyira szokványos: amerikai író tollából, lengyel színészek és stáb megvalósításával készült a Netflix gondozásában, és van egyfajta különleges atmoszférája. Következzen a 2020-as W głębi lasu, azaz a The Woods, azaz Az erdő.

A sztori két idősíkkal operál, egyrészt visszarepít minket 1994 augusztusába, másrészt a jelenben játszódik az események nagyobbik része (vagyis, ha pontosak akarunk lenni, 2019-ben, de ne akadjunk fent ilyen apróságon). A múltban egy nyári tábor képe elevenedik meg, tele tizenéves fiatalokkal, erdővel, faházakkal, tóval. A kölykök élvezik az életet: úsznak, sportolnak, szól a zene, piálnak, szerelmeskednek. Az utolsó estén azonban nagyon rossz irányt vesznek a dolgok. Ahogy az általában lenni szokott, rendeznek egy búcsúbulit, és a dübörgő diszkóslágereket túlharsogva egyszer csak velőt rázó sikolyok szakítják félbe a szórakozást. Hamarosan kiderül, hogy négy táborozó eltűnt, kettőnek pedig viszonylag gyorsan előkerül a holtteste.

Pawel, aki a táborban ifjúsági vezetőként dolgozott, ma sikeres ügyész. A történtek huszonöt esztendővel később is nyomasztják, hiszen húga, Kamila is az eltűnt gyerekek között volt, s nem nem került elő se élve, se holtan. Pawel-t egy nap nyomozók keresik meg, hogy azonosítson egy elhunyt, negyven év körüli férfit. A pasasnál olyan fotókat és újságcikkeket találtak, amelyek alapján köze lehet az ügyészhez. Pawel azonosítja a halottat, kiderül, ő a harmadik eltűnt tinédzser, Artur Perkowski. Csakhogy ő nem 1994-ben vesztette életét, hanem csak néhány nappal korábban. Pawel-ben újra felszínre törnek az addig lappangó érzelmek: a remény, hogy húga is életben lehet, a félelem, hogy mi van, ha mégsem, az izgalom és a sürgető vágy, hogy azonnal tennie kell valamit. Őrült magánakcióba kezd, hogy kiderítse az igazságot és megtalálja testvérét. Az ügyben segítőtársakra lel, azonban még többen vannak, akik el akarják őt takarítani az útból, arról nem is beszélve, hogy közben mind karrierje, mind családi élete darabokra hullik.

A The Woods/W głębi lasu/Az erdő Harlan Coben amerikai szerző 2007-es, azonos című regényének adaptációja. Műfaját tekintve a krimi, a thriller és a dráma között egyensúlyozik. A Netflix 2018-ban ötéves szerződést kötött az íróval arra vonatkozóan, hogy műveiből tizennégyet megfilmesítsenek különböző európai országok alkotói. Ezek közül már elkészült a francia Gone for Good (Örökre eltűnt), illetve a brit The Stranger (Az idegen), hogy csak néhányat említsek. Annak ellenére, hogy szóban forgó művet amerikai író vitte papírra, a sorozat jócskán tele van kelet-európai sajátosságokkal, akár a zenét, akár a díszleteket (épületek, ruhák, autók, stb.) nézzük, s ettől kicsit magunkénak is érezhetjük – itthon is nagyjából így nézett ki a rendszerváltást követő korszak.

Személyes érintettségem is van a témában, hiszen a kilencvenes években jómagam is megjártam néhány nyári tábort. A látottak tehát ismerős érzéseket váltottak ki belőlem, annak ellenére, hogy én akkoriban kisebb voltam, mint a sorozatbéli karakterek, így az ivászat és párzásra irányuló tevékenységek kimaradtak. Volt viszont erdő, faház, tó, sportolás, játék, zene. Véleményem szerint a képi világ, főleg az erdei táj ábrázolása csodás, nagyon el lett találva. Feltűnt, hogy a jelent szürkébb, színtelenebb képkockákkal ábrázolják, mint a múltat, amely élénk és vibráló, s még a kamerakezelés is eltérő a két idősíkban – ezt igen bravúros megoldásnak tartottam. Beszéljek még a színészi játékról is? Nos, apróságokat leszámítva színvonalasnak tartottam őket is. Összességében elmondhatom, hogy egy abszolút nézhető produkciót láttam, lekötött, izgultam. Hátrányként megemlíthetem, hogy néhol kissé kiszámíthatónak bizonyult a cselekmény, ám összességében megérte rááldozni az időmet.

 

Értékelés: 8/10

 

Kinek ajánljuk: Akik szeretik a szövevényes, több szálon futó történeteket, azok mindenképpen értékelni fogják ezt a sorozatot.

 

Norka

Be the first to comment on "The Woods (W głębi lasu) (2020) (Az erdő)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.