The Game (1997) (Játsz/ma)

  A születésnapját nem mindenki szereti megünnepelni. Pláne, ha a szóban forgó személy egy mogorva, magának való, munkamániás (be szép alliteráció!) fickó. A Játsz/ma (angolul The Game) című moziban Sean Penn nyújt életre szóló, mi több, katartikusan megrázó élményt filmbéli bátyjának, Michael Douglas-nek egy beváltásra váró utalvány formájában. És hogy mi kerekedik ki ebből? Mindjárt kiderül!

 

„Mit adhatsz annak, akinek mindene megvan?”

Nicholas Van Orton meglehetősen aszociális ember. Szakmáját tekintve bankár, munkájába temetkezik, hajtja a pénzt, alig van otthon, kerüli a társas kapcsolatokat. Tékozló öccse, Conrad, a rehabról kiszabadulva újra színre lép és fejébe veszi, hogy kirángatja a morcos bátyót a hétköznapok egyhangúságából, azáltal, hogy ünnepélyesen átad neki egy borítékot. A levélke tartalma egy kupon, amit a Civil Rekreációs Szolgálat (CRS) bocsátott ki és náluk, azaz központi irodájukban kell érvényesíteni. Amint ez megtörtént, kezdetét veheti a Játszma. A Játszma egy személyre szabott élménycsomagot takar, amelyhez elébb alaposan kikérdezik a delikvenst, fizikai vizsgálatokat végeznek rajta, majd útjára bocsájtják. Hogy pontosan mire lehet számítani, arról nem adnak felvilágosítást. Még az is bizonytalan, mikor fog egyáltalán elkezdődni a dolog…

 

„Noha vak voltam, most látok”

Aztán egy szép napon Nicholas arra eszmél, hogy furcsaságok kezdenek történni vele. Fokozatosan elsötétedik körülötte a világ, megborul a valóság percepciója. Úrrá lesz rajta a paranoia, már senkiben nem képes megbízni (nem mintha ez eddig oly’ nagyon jellemző lett volna rá…). A férfi fejébe veszi, hogy kideríti, mi ez a rettenetes játék, mit akarnak tőle valójában és ki áll az egész mögött. Ennek következtében gyorsan az élet sűrűjében találja magát, nem éppen jó értelemben: kétes alakok keresztezik útját, félelmetes, lerobbant helyszíneken, éles helyzeteket teremtve. Kalandjai közben ő is és környezete is halálos veszedelembe kerül. Iszonyatos anyagi veszteségek érik. És ha ez még nem lenne elég, folyton az lebeg a szeme előtt, hogy apja is ugyanebben az korban, azaz negyvennyolc esztendősen lett öngyilkos, mint amelybe ő is éppen belépett, retteg, hogy őt is utoléri ez a családi átok. Egy ponton majdnem be is teljesíti e destruktív jóslatot. A cselekmény végkifejlete azonban akkora váratlan csattanóval érkezik, hogy a nézőnek leesik a maradék álla is!


A rendezői székben David Fincher ült, akit a szakavatottaknak nem kell bemutatni. A zöldfülűek kedvéért: az ő nevéhez fűződik többek között A végső megoldás: Halál (1992), a Hetedik (1995), a Harcosok klubja (1999) vagy éppen a Zodiákus (2007). Munkáival sajátos, misztikus atmoszférát teremt, s nem fukarkodik a társadalomkritikával sem. A film forgatása többnyire San Fransiscóban zajlott, mert Douglas-nek személyes kötődései vannak a városhoz. Jodie Foster is kapott volna benne szerepet, de képtelenek voltak a készítőkkel megegyezni azzal kapcsolatban, milyen karaktert játsszon el – jelenléte miatt ugyanis sok helyen át kellett volna írni a forgatókönyvet. Az alkotást a kritikusok és a közönség is egyaránt sikeresnek ítélték meg, mégis valahogy mintha a köztudat perifériáján lebegne: nagyon jó, de nem a legjobb. Mindenesetre a negyvennegyedik helyen végzett a Bravo tévéműsor Minden idők 100 legrémisztőbb filmes momentumai listáján, ami azért kicsit előrébb van, mint a közepe… A Játsz/ma magyarországi bemutatójának huszonötödik évfordulója egyébként nemrégiben volt, egészen pontosan március ötödikén.

 

Kinek ajánljuk: Igen kedvelem Michael Douglas-t, karizmatikus figura, aki szinte mindig minőségi alakítást nyújt, legalábbis most hirtelen nem jut eszembe olyan eset, amikor csalódást okozott volna. Engem ez az alkotás is abszolút megvett kilóra. Lassan indul ugyan – ezen megéri átrágni magunkat-, de a végén hatalmasat üt! Nézze meg mindenki, aki kedveli a fordulatos, szövevényes, gondolkodásra késztető, kissé hihetetlennek ható dolgokat. Tisztában vagyok vele, hogy ez nem a horror műfaj egyik jeles képviselője, ám thriller-éhségünket garantáltan csillapítani fogja!

 

Értékelés: 8/10

 

Norka 

 

1 Comment on "The Game (1997) (Játsz/ma)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.