Scream VI (2023) (Sikoly VI.)

Sikoly VIA tavalyi esztendő bővelkedett kedvenc műfajunk kultikus ikonjainak visszatérésében, ráadásul roppant rendhagyó módon ezek az alkotások meglepően erősre sikeredtek. De hiába a ragadozó nagyszerű összecsapása a komancsokkal, az újragondolt Hell Priest is pazarul tépte szét a lelkeket, sőt én még Bőrpofa legújabb akciózást is piszkosul élveztem, a prímet mindenképpen Ghostface újabb woodsboroi kaszabolása vitte.

Holott az előjelek nem voltak túlzottan biztatóak, de az Aki bújt (2019) direktor duója (Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett) erősen rám cáfolt, hiszen összehozták a horror zsáner legerősebb ötödik felvonását, ami után még Wes Craven is elismerően bólintott volna.

Az eredeti történet eseményeit negyed évszázaddal követő folytatás a kritika méltatása mellett elég jól termelt a jegypénztáraknál, így a 24 millió dolláros gyártási költségvetés ellenében világszinten összeszedett 138 millió dollár kiváló ajánlólevél volt a folytatáshoz.

Sikoly VI

A remekül sikerült 2022-es darab után rendkívül optimista lettem, de a kifejezetten rövid elkészítési idő (ez az első két rész esetében sem sült el túl jól), a nagyvárosi helyszín, és Sidney hiánya miatt így is bőven volt ok az aggodalomra. A trailer tovább növelte a lelkesedésemet, majd a magyar premier előtt néhány héttel érkezett a sokkoló hír, hogy a Sikoly VI. a lehető legszigorúbb magyarországi korhatár-besorolási kategóriában (X – Csak felnőtt nézőknek ajánlott) landolt, így csak 22 óra után lehet vetíteni.

Lássuk, hogy érdemes-e jegyet váltanunk egy igazán korhatáros éjszakai mozizásra, avagy Szellempofának jobban sikerült-e a new yorki kiruccanás, mint hokimaszkos kollégájának!

Sikoly VI

Röviden és tömören: Ghostface legújabb döfései sokkal mélyebb hatást gyakoroltak rám, mint Jason hasonló típusú kalandjai, így mindenképpen érdemes beülni egy késő esti vetítésre.

Kis ugrás után az előző felvonás túlélő kvartettjének egyetemi életébe nyerhetünk betekintést. Az „alap-négyes” tagjai másképp küzdenek meg a múlt démonjaival, vannak, akik a féktelen partizásban hisznek, de olyan is akad, aki inkább pszichiáter társaságában üti el szabad óráit. A legnehezebb dolga kétségtelenül Sam-nek van, aki a hugára való rátelepedés mellett még az összeesküvés hívők céltáblájá vált, és sokan őt tartják a valódi gyilkosnak.

Sikoly VI

A campuson elkezdenek hullani a diákok/tanárok, a helyszíneken pedig a korábbi Szellempofák által használt maszkok bukkannak fel. Megindul a versenyfutás az idővel, és kezdődhet a szokásos találgatás, hogy ezúttal ki(k) van(nak) a maszk(ok) mögött.

A kezdő jelenet okosan reflektál a klasszikus első rész nyitányára, zseniálisan csavarva egyet a bevált formulán. Szerencsére a meta-kalandozás ezúttal sem maradhatott el, bár ezen a fronton szerintem az előző epizód jobban teljesített. A tempóra most sem lehet panasz, egyrészt azonnal felpörögnek az események, másrészt a bő kétórás játékidő nagyon gyorsan elszalad.

Sikoly VI

A színészek hozzák a kötelezőt, ugyan Sidney valóban nem bukkant fel (állítólag nem tudtak megegyezni az anyagiakon), de utalást tesznek rá, illetve visszatér a negyedik rész közönségkedvenc horror szakértője, Kirby, aki azóta a szövetségiek sorait erősíti. A vérengzések valóban durvák lettek, a korábbi részek erőszakosságát messze felülmúlják a gore jelenetek, de hiba egy szál se, hiszen mégiscsak a slasher alműfaj egyik legikonikusabb karaktere lendült akcióba.

Az egyetlen negatívum számomra a kockázat hiánya volt. A sztori túlzottan kevés szereplőt mozgat, így a korábbi részekkel ellentétben viszonylag egyértelműen kitalálható, hogy ki irányítja az eseményeket. Természetesen csavar így is akad a történetben, de összességében én egy fokkal komolyabb vezéráldozatra számítottam.

Sikoly VI

A túlzottan szigorú korhatár-besorolás ellenére Szellempofa legújabb kalandja a hétvégén tarolt a magyar mozikban. Az Arénában a huszonkét teremből tizenötben ez ment szombat este, és majdnem a teljes hetet is megnyerte nézettség tekintetében, csak a Creed III. vetítéseire ültek be egy kicsivel többen.

A világ többi országában is fantasztikusan teljesített a produkció, Amerikában franchise-rekordot jelentő közel 45 millió dolláros premier hétvégi bevétellel büszkélkedhet a Paramount, ami a 35 milliós büdzsé ellenében kifejezetten jó befektetésnek számít.

Sikoly VI

Nem kell hozzá nagy jóstehetség, hogy vizionáljuk a jövőre mozikba érkező hetedik darabot, ráadásul a rendező-duó már az előzetes interjúkban is hangot adott az ötlet létjogosultságának. A Sikoly hatodik felvonása kifogástalan szórakozást nyújt a franchise szerelmeseinek, és ugyan számomra egy hajszálnyival gyengébben teljesített, mint a tavalyi felvonás, továbbra is igazi bűnös élvezet a slasher rajongóknak. Nagy csodáknak kellene történnie az év hátralévő hónapjaiban, hogy Szellempofa new yorki öldöklése ne férjen rá a 2023-as top 10-es listámra.

8/10

afiaf

Be the first to comment on "Scream VI (2023) (Sikoly VI.)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.