TOP 10 vérfarkas horror

A rettegés övezte szörnyek, vérre vágyó vámpírok, agyatlan élőhalottak és persze a zabolátlan kísértetek mellett a vérfarkas is klasszikus, máig meghatározó kelléke a horror széles műfaji spektrumának. A karakter legelső filmes megjelenése a Werewolf Of London című 1935-ben készült Universal-produkcióban érhető tetten, azóta pedig számtalan variációval találkozhattunk már az 1941-es klasszikus Lon Chaney-féle változattól kezdve a Paul Naschy ‘hombre lobo’ szériáján át az Underworld vámpírokkal évezredes küzdelmet folytató lényeivel bezárólag. Szerkesztőségünk most arra tett kísérletet, hogy megpróbálja összegyűjteni az eddig készült legjobb vérfarkasokat szerepeltető produkciókat.

Aki magáról a lycantropia vagyis az ember farkassá változásának misztikus képességéről szeretne még a toplista előtt bővebben olvasni, mert mondjuk annyira felcsigázta a téma, az nyugodtan megteheti, hiszen a Kryptozoológia rovatunkban ezt a témát Gabblack kolléga már régebben kivesézte.

Ebben a listában – csakúgy, mint az előző room escape horrorfilmekről szóló cikkünkben – szintén megpróbáltunk helyet szorítani kevésbé ismert, független vagy éppen kisebb költségvetésből tető alá hozott produkcióknak, mint a vélhetően mindenki által ismert és rajongott fősodorbeli alkotásoknak, a nyolcvanas évek praktikus effektekkel megtámogatott egyedi hangulatú alkotásaitól egészen a napjainkban tomboló CGI-hullámból valamilyen módon a középszerből kiemelkedő, emlékezetesen szórakoztatva rémisztő művekig. Lássuk tehát, hogy alakult nálunk a TOP 10 vérfarkas horror!

 

 

10. Dog Soldiers (2002) (Démoni harcosok)

dog-soldiers_2

Neil Marshall (Descent, Hellboy reboot) alacsony költségvetéssel bíró korai zsengéjét mindenféleképpen szerettük volna feltenni a listánkra, még akkor is ha csak erős közepesen teljesít. A brit rendező kevéssé ismert produkciójában a főszereplő katonáknak egy erdei akció során gyűlik meg a baja egy csapat vérfarkassal. A cselekmény külső helyszíneken játszódó komor első fele után minden előzetes figyelmeztetés nélkül hirtelen átvedlik komikus jelenetekben tobzódó szürreális horror-vígjátékba.

 

9. Wolfcop (2014)

wolfcop_3

Lowell Dean kanadai független filmes író-rendező infantilis horror-komédiája, amelyben egy alkesz kisvárosi zsaru alakul át kegyetlen és szőrös igazságosztóvá. Nem túl combos a büdzsé, viszont praktikus trükkök garmadája, megfejelve fekete humorral, fröcsögő vérrel és némi okkultizmussal. És ez a jól hangzó recept nyilván folytatást is kapott, szimplán Another Wolfcop címmel.

 

8. Howl (2015)

howl_2

Egy vadgázolás miatt veszteglő éjféli járat kollektívája kénytelen szembenézni az erdőből rájuk támadó bestiákkal. Az angol független produkció szörnyei leginkább vadállatiassá korcsosult antropomorf entitások, főleg zárt térben játszódó cselekménye pedig egyfajta profán vadságtól lüktet.

 

7. Games of Werevolves ((Lobos de Arga)) (2011) (Vigyázat, vérfarkas)

Ebben az infantilis jelenetekben gazdag spanyol horror-vígjátékban fiatal főszereplőnket látszólagos ürüggyel csalják vissza szülőfalujában, azonban hamar kiderül, hogy kizárólag az ő vére képes megállítani a településen tomboló vérfarkast. Cselekményében próbálja kerülni a kliséket, idétlenül kinéző lények mellett pedig a fényképezés szintén maradandóra sikerült.

 

6. Ginger Snaps (2000)

Egy testvérpár egymásra utaltságának és a kölcsönös szeretetre épülő kapcsolatának drámai története, melyben az egyiküket megmarja egy ragadozó, és lassan elkezd átalakulni. Társadalomkritika, családi problémák, elszigeteltség, testvéri szeretet – csak néhány téma, amely előkerül ebben a vérfarkas zsáner elhasznált kliséit merőben újszerű forgatókönyvvel felváltó, egyébiránt praktikus effektekkel operáló alkotásban. Készült hozzá egy folytatás, valamint egy előzményfilm is, de inkább az eredetit javasoljuk megtekintésre.

 

5. Wer (2013) (A vérfarkas)

Szintén a kevésbé ismert alkotások sorába illeszkedik a William Brent Bell (The Devil Inside, Stay Alive) által írt és rendezett Wer, amelyben a lycantropia természetfeletti mítoszát helyezik modern, realista környezetbe. A krimis cselekményű forgatókönyv remek operatőri munkával és brutális képsorokkal megtámogatva egy egészen újfajta, tudományos megközelítéssel tálalja a már mindenki által ismert toposzt. Igényes, egyedi, és korrekt módon szórakoztat.

 

4. Wolfman (2010)

wolfman02

Az 1940-es Lon Chaney-féle klasszikus Farkasember modern köntösben való újragondolása egy igazán korrekt és szórakoztató produkciót eredményezett, melyben a briliáns Benicio Del Toro mellett feltűnik Anthony Hopkins, illetve Hugo Weaving. Látványa, hangulata ugyancsak megfog; mindenkinek bátran ajánljuk, aki nem akarja az eredetivel mulatnia az időt.

 

3. Eight for Silver (2021)

A XIX. századi Franciaországban járunk, ahol egy vidéki cigánykolónia kitoloncolása mészárlásba fordul, egy haldokló roma öregasszony pedig utolsó erejében megátkozza a helyi földesurat és családját. Lassan csordogáló kétórás játékidejében már-már visszaköszön a The VVitch rurális hangulata, gyönyörű fényképezése és sejtelmes kísérőzenéje, valamint Az álmosvölgy legendája misztikus atmoszférája pedig bőven az átlagos vérfarkasos produkciók fölé emeli.

 

 

2. An American Werewolf in London (1981) (Egy amerikai farkasember Londonban)

americanwerewolf2

John Landis (Twillight Zone: The Movie, Oscar) mára klasszikussá érett horror-vígjátékában két amerikai diák angliai kiruccanása közben történik egy rejtélyes támadás: egyiküket megöli egy hirtelen előkerülő fenevad, társát pedig megharapja; ez utóbbi furán kezd el viselkedni, többek között halott társa szellemét látja mindenhol. A Legjobb smink kategóriában Oscar-díjat nyert produkció idióta fekete humorával és kimagasló praktikus effektekkel jutott a második helyre. (Tizenhat évvel később megjelent egy kvázi-folytatása, bár leginkább csak az eredeti koncepció újra-értelmezéséről van szó. Sajnos ez kevésbé sikerült, bár ha szimpatizálsz a kilencvenes évek harsányabb hangulatával, akkor nyugodtan csekkold az Egy amerikai farkas Párizsban-t.)

 

1. The Howling (1981)

howling2

Listánk élén pedig mi más is állhatna, mint Joe Dante (Piranha, Szörnyecskék 1-2) Gary Bradner horror-regényéből készült klasszikusa. Egy sorozatgyilkossal való kis híján végzetes találkozásának feldolgozására a televíziós hírolvasó Karen pszichológiai segítséget vesz igényben, így kerül egy erdő közepén álló rehabilitációs programba, csakhogy éjszakánként egyre többször és közelebbről hallatszik az a bizonyos farkasüvöltés. Bár mind közül ez a legrégebben készült produkció, és némileg fogott is rajta a kor, azonban még mindig igencsak szemrevaló praktikus effektekkel, de leginkább meglepetéseket tartogató cselekménye okán méltán érdemelte ki listánk első helyét. Későbbiekben még hét (!) egyre bénább folytatása készült, de egyik felejthetőbb, mint a másik.

 

TOP 10vérfarkasos horror listánkra nem fértek fel olyan produkciókat, mint például a Jack Nicholson és Michelle Pfeiffer főszereplésével készült Wolf, az egyre inkább lejtmenetbe kapcsoló, négy részesre bővülő Underworld vagy éppen a Skinwalkers.  Jópofa szórakozást kínál még a farkasemberré változott Roosevelt elnök iszonyatosan pihent kalandjait bemutató FDR: American Badass, vagy a telihold hatására átváltozó túszokról szóló rövidfilmes Bad Moon RisingDe a futottak még kategóriához tartozik a Cry Wolf, Never Cry Wolf, vagy Stephen King Ezüst pisztolygolyók című történetének mozgóképes adaptációja.

Azonban sajnos a vérfarkasok zsánere tobzódik a kevésbé jól sikerült vagy mondjuk úgy rémgyenge alkotásokban, amelynek jelentős része egyenesen a trash, de legalábbis a bűnös élvezet kategóriába csúszik át. A következő filmeket tehát nem ajánljuk senkinek, hacsak nem akarnak maguknak direkt rosszat: Alpha Wolf, Werewolf in the Womens Prison, Darkwolf, Mexican Werewolf in Texas, Zombie Werewolves Attack, President Wolfman, Bad Moon.

 

Ha viszont mégis kihagytunk volna valamit, vagy Neked merőben eltérő lenne a listád, írd meg nyugodtan FB-on vagy itt a komment-szekcióban!

2 Comments on "TOP 10 vérfarkas horror"

  1. Eric Red féle rossz hold simán top 5-ös film lenne….ha feltettétek volna a listára 🙂

  2. A “The Wolf of Snow Hollow” méltatlanul hiányzik a listáról. A Ginger Snaps pedig egy modern klasszikus, nálam biztos dobogós lenne.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.