Talk to Me (2022) (Beszélj hozzám!)

Beszélj hozzám!Nem tudok eleget áradozni az USA legnagyobb független filmfesztiváljáról, hiszen a Sundance minden januárban remek horrorfilmekkel lep meg minket. A Midnight szekció mindig tartogat figyelemreméltó alkotásokat a tarsolyában, következzen a teljesség igénye nélkül néhány kiváló darab a korábbi esztendők felhozatalából: The Babadook, Örökség, Éjszaka a házban, The VVitch, Tűnj el! és Tucker & Dale vs. Evil.

Úgy tűnik a szervezők mindent megtesznek, hogy a fesztivál megtarthassa ezen jó szokását, aktuális cikkem tárgya a leghangosabb pozitív visszhangot kapott horror bemutató volt a 2023-as műsorban. Pár héttel ezelőtt érkezett meg a Netflix digitális kínálatába az ausztrál Run Rabbit Run, amely szinten kedvező szakmai kritikákat gyűjtött be a fesztiválon, de roppantul reménykedtem benne, hogy a Beszélj hozzám! rátesz még egy lapáttal kontinens-társának teljesítményére!

Beszélj hozzám!

Danny és Michael Philippou neve ismerősen csenghet a YouTube-csatornák szakértőinek körében. A RackaRacka elsősorban élőszereplős horror-vígjáték videóiról ismert, közel kétmilliárd megtekintés, és hétmillió feliratkozó után az ausztrál ikertestvérek úgy döntöttek, hogy itt az ideje a szélesvásznú debütálásnak. Mindketten dolgoztak a valaha készült legjobb ausztrál horrorfilmen (értsd: The Babadook), ezúttal saját ötletüket vitték vászonra, és a kormánykereket sem adták ki a kezükből.

Beszélj hozzám!

A sztori középpontjában egy baráti társaság áll, akik felfedezi, hogyan lehet szellemeket idézni egy bebalzsamozott kéz segítségével. Rászoknak az új izgalomra, de az egyikük túl messzire megy a játékban, és félelmetes természetfeletti erőket szabadít el. Az alapötlet ugyan nem tűnt világmegváltónak, de az A24 szerepvállalása mindenképpen biztató jel, így izgatottan vártam a sajtóvetítést.

Beszélj hozzám!

Az alkotók egyből a lovak közé csaptak, a borzasztó véget érő parti tökéletesen felvezeti a film sötét atmoszféráját. Ezután a történet Mia (Sophie Wilde) életére fókuszál, aki még mindig nem dolgozta fel édesanyja két évvel ezelőtti tragikus halálát. Édesapja szinte nem is létezik számára, a tini legjobb barátnőjénél lelt új családra. Az évforduló napján a kis csapat elugrik egy buliba, ahol hirtelen felindulásból Mia benevez az új, helyi őrület következő körébe, de a kétes eredetű bebalzsamozott kéz megfogása beláthatatlan következményekkel jár számára.

Beszélj hozzám!

Nagyon kellemeset csalódtam a filmben, mert a Beszélj hozzám! sokkal többet nyújt egy átlagos jumpscare horrornál, amire előzetesen számítottam. A sztoriban központi helyet kapnak a főszereplők, akikért ezúttal valóban lehet izgulni, ráadásul meghökkentő jeleneteknek sem vagyunk híján. Nincs tele váratlan húzásokkal a forgatókönyv, de az a néhány kellemesen elhelyezett csavar működik, a befejezés is rendben van.

A 18-as korhatár besorolás sem véletlen, a rendhagyó szeánszok alatt tapasztalható feszültség pedig remekül kitart a stáblista végéig. A színészek tisztességesen teszik a dolgukat, az ausztrál tinédzserek életét nem érezzük idegennek, mesterséges hangulatnak semmi nyoma.

Beszélj hozzám!

Összességében teljesen helytállóak voltak a méltató kritikák, mert a Beszélj hozzám! 2023 egyik legerősebb alkotása, és megérdemelten csatlakozik a legjobb ausztrál horrorfilmek táborához. Ha igazán jót akarsz magadnak, akkor mindenképpen érdemes egy hűvös moziteremben végig borzongani ezt a másfél órát, garantáltan nem fogod megbánni.

8.5/10

afiaf

Be the first to comment on "Talk to Me (2022) (Beszélj hozzám!)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.