El club de los lectores criminales (2023) (A gyilkos könyvklub)

Felettébb ritka, amikor egy spanyol horrorfilm csalódást tud okozni nekem, most viszont sajnálatosan ez az eset áll fenn. A már eredeti címében is az iszonyatosan gyengén hangzó, kevésbé figyelemfelkeltő alkotások táborát gyarapító produkcióban horrorrajongó írónövendékek és egy bohócmaszkos őrült csatározását láthatjuk, némi Sikoly-filmekre jellemző zsáner-metasággal nyakon öntve.

Történetünkben megismerkedhetünk nyolc horror-rajongó fiatallal, akik az egyetemen írást tanulnak. Miután az egyik professzor egy félreértés okán szexuálisan zaklatni kezdi egyikőjüket, a többiek kisebb bosszút esküsznek. Bohócmaszkot kapnak magukra, hogy megleckéztessék a tanárt, azonban az akció balul sül el, és az említett tag meghal. Ettől kezdve pedig egy Őrült Bohóc nevű vadidegen üzenetekkel bombázza őket, amely egyben egy horrorregény fejezetei, részletesen kifejtve, hogy következő alkalommal melyiküket teszi el láb alól. Mivel külső személy kizárt, így maguk között kell keresniük a gyilkost…

Egy fiataloknak szánt, fiatalokról szóló szimplán közepes spanyol slasher is lehetne ez a Netflix produkció (amelyben egyébként egészen elképesztő módon nem találhatóak például tradicionális szexuális irányultságon túlmenő modern variációk), azonban megpróbál többet markolni. Behoz olyan önreflexív és meta-elemeket, amelyek legutoljára a Sikoly-filmeknél működtek, klasszul. Főszereplőink mind-mind egydimenziós írónövendékek, akik többnyire tisztába vannak a horrorfilmek és regények szabályaival, és nem félnek ezen tudásukat úton-útfélen hangoztatni, azonban ismeretanyaguk kevésbé releváns a cselekményben.

Egy múltbeli rejtély az egész sztori katalizátora, azonban a jelen konfliktusai nincsenek igazán kibontva – nyilván mert másfél órába kellett mindezt tálalni egy papírvékony karakterekkel operáló, dinamikusan tálalt whodunnit-sztoriban. Feszültség az nuku, a hangulat úgyszintén baromi lapos, az olcsó és bazári maszkban (helló, Boldog Halálnapot) elkövetett gyilkosságokról nem is beszélve.

Összegezve tehát egy kis költségvetésből összebohóckodott kevésbé sikerült spanyol slasher, melyben felfedezhető némi kései Sikoly-utánérzés, de konkrétan ajánlani senkinek nem fogom. Természetesen egyszer végig lehet ülni, ha tényleg nincs miből válogatni a streamen, de ennél lényegesen ütőképesebb alkotások születtek e műfajban.

Értékelés: 5/10

eyescream

Be the first to comment on "El club de los lectores criminales (2023) (A gyilkos könyvklub)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.