Dune – Part 2 (2023) (Dűne – Második rész)

DűneAz eredeti tervek szerint a tavalyi év egyik kiemelt blockbuster bemutatója lett volna a novemberre beharangozott Dűne-folytatás, amelyet tűkön ülve vártak a sci-fi műfaj rajongói. 2023 második fele egyébként sem bővelkedett maradandó mozis élményekben, így Hollywood-nak égető szüksége lett volna egy igazi kasszasiker alkotásra. Azonban az álomgyári fejesek élete sem fenékig tejfel, a közel félévesre nyúló forgatókönyvíró & színész sztrájk teljesen megbénította Hollywood életét.

Mivel a szereplők távolmaradásai miatt meghiúsultak a filmeket népszerűsítő marketing körutak, így elkezdődött a nagy bemutató tologatás, amely sajnos erősen a koronavírus járvány alatti időkre emlékeztetett. Ennek folyományaként a Dűne második része átcsúszott a 2024-es premierek közé, de szerencsére nem kellett túlzottan sokat várnunk, hogy újra elmerülhessünk az Arrakis hipnotikus homokdűnei között.

Dűne

Denis Villeneuve (Szárnyas fejvadász 2049, Érkezés, Sicario, Ellenség, Fogságban) a 2021-es első epizóddal roppant magasra rakta a képzeletbeli lécet, így a Dűne végső képsorainak lepergése óta mindenki azt várta, hogy milyen úton folytatódik majd Paul Atreides története. Az nyílt titok volt a film bemutatásakor, hogy a potenciális trilógia akkor jöhet létre, ha a 165 millió dollárból készült alkotás megfelelően teljesít a pénztáraknál. A Warner Bros döntéshozói ráadásul mélyvízbe dobták Frank Herbert sci-fi klasszikusának adaptációját, hiszen a mozikkal egyidőben a streaming kínálatban is felbukkant a Dűne.

Dűne

Villeneuve víziója csodásan teljesített a nehezített terepen, és a hangos közönségsiker hatására a premier utáni negyedik napon már hivatalossá is vált a folytatás. A 435 millió dolláros mozis összbevétel megfelelően alátámasztotta az illetékesek döntését, így a stáb 2022 folyamán újra átköltözött Budapestre, ahol már az első felvonás főbb munkálatai is zajlottak. Innen már csak „néhányat” kellett aludni 2024 március elsejéig, de a centivágás ezúttal is kifizetődött, és elérkezett a nagy pillanat.

Dűne

A Dűne második részében minden benne van, amire 2021 ősze óta vártak a rajongók. Ugyan a játékidő csak tíz perccel hosszabb (165/155 perc) elődjénél, de a néző érzése az, mintha háromszor annyi eseményt zsúfoltak volna bele az aktuális epizódba. A közel három óra nagyon gyorsan lepörög, a záró képsorok után pedig pont ugyanazt az éhséget érezzük, mint az első résznél. Még többet akarunk látni ebből a zseniális történetből, így a kanadai direktor nemcsak a valaha készült egyik legjobb sci-fi alkotást készítette el, de a filmtörténelem egyik legjobb folytatást is.

Dűne

A 190 milliós gyártási költség minden egyes dollárja meglátszik a vásznon, a vizuális perfekcionista Villeneuve, és csapata ezúttal is borzasztóan kitett magáért. Hipnotikus hangulatával, csodálatos fényképezéssel, varázslatos filmzenével, és pazar alakításokkal vár vissza a Dűne világa, amelyre úgy látszik már nagyon szomjaztak a mozilátogatók. Rendezői karrierjének legerősebb nyitó hétvégéjével (178,5 millió dollár) startolt a második rész, így nem lennék meglepve, ha napokon belül zöld utat kapna a trilógia záró felvonása.DűneMinimális hiányérzetet éreztem csak a film megtekintése után, néhány jelenetnél (pl.: sivatagi kiképzés) indokolatlanul csapott le a vágó olló. Úgy gondolom ebben az esetben a háromórás játékidő sem lett volna túl sok, de ezen kívül semmilyen kivetnivalót nem találtam a látottakban. A Dűne második része minden kétséget kizáróan 2024 egyik legjobb filmje, amelyet minél nagyobb vásznon kell látni. „Ya hya chouhada!/Long live the fighters!”

9.5/10

afiaf

Be the first to comment on "Dune – Part 2 (2023) (Dűne – Második rész)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.