Betwixt (2024)

A betwixt jelentése köztes, közbülső, közbe ékelt, de a szócska arra is utalhat, hogy valami kicsavarodott, összekuszálódott vagy szimplán furcsa. A Junji Ito horror-manga nagymester felkavaró borítójával és előszavával gazdagított kötetben amerikai és japán szerzők természetfeletti elemekkel kacérkodó horrorisztikus képregényeit olvashatjuk.

A hat, fekete-fehér történetet magában foglaló puhatáblás antológia valódi különlegességét az jelenti, hogy mindjárt két (!) ugyanolyan (kezdő)borítóval bír, tehát gyakorlatilag a kiadványnak nincsen hátulja. Eme specialitás pedig az amerikai és japán képregények különbözőségéből fakad, ugyanis ez utóbbiakat fordítva, vagyis jobbról balra kell olvasni. Így tehát a kívülről induló történetek középen érnek össze, amely valljuk be, nem mindennapi, ám ötletes húzás.

A Japán Oldal három történetét én valahogy erőteljesebbnek, de főleg misztikusabbnak érzem, mint az amerikait. A Kamei című szegmens fiatal főszereplője egy titokzatos lénnyel, ún. kappával találkozik a tavi kirándulása során. Az Efemer film erőssége (szellemlátó fiú filmposzterekkel tapétázza ki a szobáját) inkább szürrealitásában keresendő, míg Az ablakot leginkább a furcsa rejtélyének magyarázata miatt kedveltem.

Az Amerikai Oldalon helyet kapó sztorik csattanója jóval kiszámíthatóbbnak tűnt, már ami a szimbolikájukat illeti. Az El se ment bár nincs túlmagyarázva, mégis megfelelően sokkol, ahogy a kiscicát örökbe fogadó tinédzserkislányt bemutató Árnyék képi világa is nyomott hagyott bennem. A Tükröm, tükröm viszont annyira egy sablonos dark fantasy darab, hogy sem a grafikája, sem mondanivalója nem tudott meghatni.

Bár érzésem szerint a horror-mangák közül egyik sem fogja kifejezetten az olvasókra hozni a nagybetűs frászt, mivel leginkább a thriller zsáner komfortérzetünkből való kizökkentésének elemeivel él, bizonyos bizarr vagy nyomasztó elemeket társítva az összképhez. Ami a grafikát illeti, nagyjából vegyes a kép; nekem például az Efemer film, az El se ment, illetve az Árnyék című részek jöttek be, sötét tónusok és az alapvető stílusuk miatt.

Sajnos azonban egy negatívumot is kell említsek így a végén. Ugyanis a rosszul tördelt szövegek sok helyen kilógnak az arra szolgáló buborékból, kvázi túlmennek azokon. Egy képregény-rajongó számára ez esztétikailag igencsak kifogásolható, de ugyanúgy megakasztja az olvasási élményt is.

Mindent összevetve, aki tehát kedvet érez egy kis természetfeletti kiránduláshoz mind amerikai, mind japán alkotókkal karöltve, annak ajánlani tudom ezt a kis nemzetközi kedvcsináló kiadványt.

A kötetet köszönjük a FUMAX kiadónak, akitől ITT lehet megrendelni a kiadványt.

Értékelés: 8/10

eyescream

Be the first to comment on "Betwixt (2024)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.