Kingdom Of The Planet Of The Apes (2024) (A majmok bolygója – A birodalom)

A majmok bolygója – A birodalom Előzményfilmet készíteni egy klasszikus alkotáshoz nem egy hálás feladat, a legtöbb rajongó a prequel szó hallatán azonnal csóválni kezdi a fejét. Ha ehhez a hírhez még hozzáadjuk a reboot kifejezést, szinte garantált az előzetes ellenszenv, holott ekkor még egyetlen képkockát sem láthattunk a végeredményből. Néha azonban a csillagok szerencsés állásának köszönhetően minden baljós előjel ellenére érkezik egy igazán izgalmas, és újszerű megközelítés, amely nemcsak a régi rajongókat nyűgözi le, hanem újakat is szerez magának.

A 2011-ben világhódító útjára induló A majmok bolygója-újragondolás tökéletesen modernizálta a ’60-as évek végén induló sci-fi franchise alapjait, de mindvégig hű maradt az alapanyag szellemiségéhez. A nagyszerű sztori, és a pazar vizualitás mellett a filmvilág egy ikonikus karakterrel is bővült, Andy Serkis lenyűgöző Caesar alakításaival örökre beírta magát a filmtörténelem nagykönyvébe.

A majmok bolygója – A birodalom

A Lázadás/Forradalom/Háború trilógia a rajongók szíve, és a kritikusok lelkesedése mellett szenzációsan teljesített a mozipénztáraknál is. A világszinten közel 1.7 milliárd dollár a 415 millió dolláros produkciós költségvetés ellenében fantasztikus befektetésnek számít, így a 20th Century Fox illetékesei már a 2017-es Háború premierje előtt zöld utat adtak az újabb trilógiának.

Az alkotók azonnal megkezdték az ötletelést, de a 2019-es Disney felvásárlás következményeként Reeves és csapata kikerült a képből. 2020 tavaszán jelentették be Wes Ball érkezését, akinek a neve a young adult sci-fi, Az útvesztő-trilógia kapcsán lehet ismerős. Hamarosan megerősítésre került, hogy a történet Caesar örökségét követi, tehát közvetlen folytatás készül a reboot-trilógiához.

A majmok bolygója – A birodalom

A koronavírus ezután kényszerpályára terelte a projektet, de 2022 októberében végre elcsattant az első csapó Ausztráliában. Az öt hónapig tartó forgatást masszív CGI utómunka követte, 2023 végétől már érkeztek az előzetes kedvcsinálók, így kellő izgalommal vártam a májusi premiert.

A történet több generációval (iparági pletykák szerint kb. 300 évvel) Caesar uralkodása után játszódik, középpontjában egy olyan majom-klán áll, akik a sasokkal élnek különleges szimbiózisban. A főszereplő egy fiatal majom, aki útja során megkérdőjelezi a múltját, döntései pedig alapvetően befolyásolják a majmok és az emberek kapcsolatát. Noa számára az alagúton való átkelés után kinyílik a világ, és hamarosan megismerkedik saját fajának történelmével, az emberrel való találkozás komoly kérdéseket vet fel a jövőjükkel kapcsolatban.

A majmok bolygója – A birodalom

A film időben már egészen közel jár a klasszikus alapanyaghoz, itt már egyértelműen a majmok a felsőbbrendű faj, a természet végleg visszavette a bolygót az emberiségtől. Vizuálisan roppantul impozáns az összkép, az elköltött 165 millió dollár minden egyes centje látszik a felvételeken, amelyet egyébként honfitársunknak, Pados Gyulának köszönhetünk. Azonnal beszippant minket a poszt-apokaliptikus látványvilág, a sztori ügyesen halad a reboot-filmek által kijelölt logikai úton.

A majmok bolygója – A birodalom

Érzelmi komplexitásban ugyan kicsit elmarad elődjeitől, de a drámai szál szépen építkezik, ehhez a közel két és félórás játékidő megfelelő teret biztosított az alkotóknak. Természetesen izgalmak is akadnak bőven, van néhány látványos akciójelenet, de alapvetően inkább az atmoszférájával veszi le lábáról a nézőit A birodalom. Összességében az új A majmok bolygója egy kifogástalanul sikerült, kifejezetten látványos blockbuster, amely nagyszerűen megágyaz a jövőben érkező felvonásokhoz.

A majmok bolygója – A birodalom

Kíváncsian várom, hogy milyen irányban halad majd tovább a saga, a tizedik filmet záró képsorok több opciót is nyitva hagytak az alkotók számára. Egyelőre azonban minden szempár a premier hétvégi nézettségi adatokat lesi, amelyek alapvetően befolyásolják a franchise jövőbeli sorsát. Szóval nincs is más dolgunk, mint irány a mozi, mindenképpen IMAX vetítést javaslok, mert bőven megéri a plusz kiadást!

8/10

afiaf

Be the first to comment on "Kingdom Of The Planet Of The Apes (2024) (A majmok bolygója – A birodalom)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.