Alien Abduction (2014)

alienabd_thumbA közelmúltban újra feltámadt ufós-elrablós sci-fi/horror hullámban készült néhány egészen korrekt földönkívülis mozi (Dark Skies, Negyedik típusú eltérítések), meg persze néhány felejthető darabbal is gyarapították a tematikát (pl. Skinwalker Ranch), engem mindenesetre baromi kíváncsi tett, hogy hova tud fejlődni, egyáltalán mi újat tud még nyújtani ez a terület. A nagy hévvel beharangozott Alien Abduction pedig némileg bizakodásra adott okot…

A film elején lévő bevezető képsorok igazából majd csak a végén nyerik el értelmezésüket, úgyhogy szerintem ugorjon egy kicsit. Különböző szakértők és szemtanúk mesélnek a Brown Mountain (Barna-hegy) környéki furcsa fényjelenségekről, és az azt követő eltűnésekről, mindezt persze voltak olyan körültekintőek, hogy roppant hitelesen alátámasszák kormányzati kutatásokkal (Kékkönyv projekt, 4499-es ügy) stb. Újabb vágásokat követően már a Morris család vakációjának lehetünk részesei, beleértve az összes lényegtelen tűnő eseményt, ahogy azt már a found footage mozikban megszokhattuk. Ezúttal a család 11 éves autista fia, Riley volt olyan szíves, hogy magára vállalta a kamerarángatás mérhetetlenül megtisztelő feladatát, ha már a külvilággal nem igazán szereti tradicionális módon tartani a kapcsolatot.

alienabd_2Letáborozásukat este fényjelenségek kísérik, de különösebben nem igazán foglalkoznak az esettel. Mikor másnap újra autóba szállnak, hamar kiderül, hogy nincs megfelelő mennyiségű benzin, így a spontán módon megzavarodott GPS-re hagyatkozva töltőállomás reményében össze-vissza száguldoznak mindenféle erdei utakon, mígnem egy alagúthoz érnek. Utasok nélkül kocsisor fogadja őket, majd a sötétben valami emberszerű lény úgy megrémíti őket, hogy otthagyják a fennakadt szemű apukát.

alienabd_1

Ettől kezdve az idősebb fiú veszi át a vezetést, mind szó szerint, mind átvitt értelemben.Egy autójukat betámadó, hirtelen jött madáresőt követően egy erdei krapek (Sean) házába húzzák meg magukat, aki először totál barátságtalan velük, később a videót megnézve pedig már teljesen odaadóvá válik. Idősebbik fiú kisebb fáziskéséssel ekkor jön rá, hogy otthagyta az apját az űrlényeknek, és mindenáron vissza akar menni érte, mire Sean leállítja, hogy egyedül töksötétben ez baromság. Rá fér órára viszont már ő lép le, testvére ugyanis valami támadó fényekről hadovált a rádióba…

alienabd_3Summa summarum, a család négy tagja bezárkózik a házba, de azt ahogy sejteni lehet, szerencsétlenségükre ott is feltűnnek a fények. Az idősebbik fiú önfeláldozó magatartással pincébe zárja a többiek, hogy csak őt vigyék el, és még tovább tartson a film. Sean közben előkerül (tesója viszont nem), kiszabadítja a maradék hármat, de egy közeli pajtában a fények őt is meg az anyát is jól felszippantják. A két gyerek erre eszeveszetten menekülni kezd az éjszakába – de a poént nem akarom lelőni….

alienabd_4Az elején még bíztam benne, hogy több lesz egyszerű hatásvadász próbálkozásnál, de aztán alig telt el 10-15 perc, és egyszerűen feladtam. Kész, vége. Úgy érik egymást a hiteltelen események és a teljesen logikátlan, idióta döntések sorozatai, hogy ember legyen a talpán, akinek ez egy kicsit is a valószerű jelzőt juttatja eszébe. Oké, megértem, hogy nagy úr a Félelem, de sajnos azt kell, mondjam, a Hülyeség még nagyobb. Nyilván valahogy meg kellett tölteni a szűk másfél órás játékidőt, meg folyamatosan rángatni kellett azt a kurva kamerát, meg non-stop minden szart felvenni, még ha az életünk is volt a tét, plusz nehogy már valami értelmeset lássunk, mert a „nyomokban űrlényeket is tartalmaz” koncepció e nélkül biztosan nem állná meg a helyét… de pont ezen húzások miatt lett olyan közönséges, mint társai.

Értékelés: 6/10

eyescream

Be the first to comment on "Alien Abduction (2014)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.