Contracted (2013), Contracted: Phase II. (2015)

contracted-posterA zombifilmekről általánosságban elmondható, hogy viszonylag behatárolt háttértörténetekkel rendelkeznek, amelyet a kiemelkedőbb darabok az emberi tényező megfelelő bemutatásával tudnak színesebbé, egyedibbé tenni. A 2013-as Contracted egy kis csavart próbál belecsempészni a mára már megszokottá vált irányvonalba, méghozzá úgy, hogy  a zombi-sztorit egy másik, jóval általánosabb témával, a szexualitással hozza egy platformra.

A kezdő képsorok rögtön a dolgok közepébe vágnak, láthatjuk ugyanis, amint egy férfi szexuális viszonyt létesít egy fertőzésveszély-címkével ellátott hullával. A következőkben már egy bulin járunk, ahol megismerhetjük Samanthát, aki kétségek közt őrlődik kapcsolatának alakulását illetően, hiszen barátnőjével, Nikkivel valahol a szakítás és az együttlét közt ingadoznak. Azonban nem csak a néző ismeri meg Samanthát, hanem egy titokzatos férfi is, akivel az estét – némi elfogyasztott alkoholmennyiség után – a lány egy kényszeredett, kétes hangulatú szexszel koronázza meg.

Az ébredés a másnaposság kínzó problémái mellett mást is tartogat Samantha számára, ugyanis egyre világosabbá válik, hogy itt valami nagyon nincs rendjén. A bizarrabbnál bizarrabb tünetek egyre inkább kétségbeejtik a lányt és környezetét (többek közt édesanyját is, akivel cseppet sem nevezhető felhőtlennek a viszonya), majd a rejtélyes kór egyre inkább átveszi az irányítást Samantha teste felett.

Contracted1

Az igazat megvallva, a Contracted felemás véleményt alakított ki bennem, ennek pedig legfőbb oka a már sokat emlegetett „jó ötlet lenne, ha…” jelensége. Az elképzelés valóban kreatív és eltér a jól bevált receptektől, de ennek ellenére a remek keretet nem sikerült megtölteni hasonló színvonalú tartalommal. A színészi játék a kifogásolható, de nem elviselhetetlen kategóriába esik, ami viszont számomra ennél is zavaróbb volt, az a lézengő sztorivezetés. Világosan érthető, hogy a rendezők egyfajta analógiát és társadalmi üzenetet is próbáltak belecsempészni, de ez néha már átesik a ló túlsó oldalára, és a néző azon kapja magát, hogy elgondolkozik, vajon egy óvszerreklámot vagy egy horrort néz-e. Arról nem beszélve, hogy Samantha viszonylag rezignáltan veszi tudomásul az olyan tüneteket, amiktől egy átlag ember valószínűleg elájulna, vagy legalábbis rohammentőért kiáltana.

contracted5

A film természetesen az előbb említett jó alapötlet mellett más pozitívumokkal is rendelkezik. Ilyen például Samantha fokozatos szétesésének bemutatása, vagy a különös kór lefolyásának hétköznapi keretekbe történő átültetése is. Szinte minden zombifilm a cselekmény vagy a katasztrófa azon részére koncentrál, amikor az hatalmas méreteket ölt, vagy egy posztapokaliptikus világot tárnak elénk a készítők. Ebben az esetben viszont a Contractedben egy ember személyes történetét ismerhetjük meg, ami lehet egy egyedülálló eset, vagy akár valami nagyobbnak a kezdete is.

Összegezve, részemről a közepes kategóriába sorolható, de úgy gondolom, mindenki számára megér egy próbát a megtekintése, hogy aztán ki-ki a maga ízlésének megfelelően értékelhesse.

Értékelés: 5,5/10

imdb-share-logo       youtube-logo      

Contracted – Phase II

Nem egész két év telt el a Contracted forgalomba kerülésétől számítva, máris landolt újabb rész, ami a Contracted – Phase II nevet viseli. A történetben viszont nem ugrunk két esztendőt, de még egyet sem, mivel szinte ugyanott veszi fel a szálat a cselekmény, ahol az első rész végződött. Ezúttal az események középpontjában Riley áll, aki kezd rájönni arra, hogy hibát követett el, amikor azt csinálta és azzal, akivel az előző filmben (igyekszem spoilermentesen fogalmazni azok számára, akik esetleg nem látták az első részt). Mindeközben persze a rejtélyes kór feltalálója és terjesztője sem tétlenkedik, továbbra is serényen fertőz meg mindenkit, aki beleillik az általa felállított forgatókönyvbe.

contracted2

Nehéz és talán nem is szükséges elvonatkoztatni az értékelésnél az első résztől, hiszen a cselekmény szorosan összekapcsolódik, de mégis próbáltam úgy tekinteni a Contracted 2-re, mintha egy önálló filmről beszélnénk. Ennek ellenére a benyomás szinte ugyanaz, mint az előd esetében, annyi különbséggel, hogy másodszor elsütve érthető módon sokkal kisebbet szól ugyanaz a poén. Megintcsak nyomon követhetjük egy ember fokozatos leamortizálódását, hiszen Riley-nak gyakorlatilag ugyanaz a vesszőfutás jut, mint az első film esetében Samanthának. A legnagyobb újdonság, hogy ezúttal a betegségről és annak kiagyalójáról tudhatunk meg többet, immár teljes életnagyságban mutatkozik a huncut és áthallásos nevet viselő BJ, és meg is osztja a nézővel az egyébként meglehetősen profán tervet.

Screen-shot-2015-08-27-at-5.01.34-PM-620x400

Sajnos ismét ugyanazt tudom összegzésképp mondani, mint az első rész esetében, a jó alapötlet elcsúszott egy másik irányba, sokkal többet ki lehetett volna hozni egy ilyen témából. Természetesen ez csak az én véleményem, nyilván sokaknak, akiknek az előző film tetszett, a folytatás is hasonlóan kelendő lesz, de úgy gondolom, a Contracted – Phase II (amelyet valószínűleg követ majd egy harmadik is) rengeteg elszalasztott lehetőséget tartalmaz.

imdb-share-logo       youtube-logo       

Értékelés: 4,5/10

Kinek ajánljuk: A zombi-téma szerelmeseinek megérhet egy próbát, de a közhelyparádéra, vagy épp a lehengerlően irreális, logikátlan húzásokra mindenképp érdemes felkészülni.

(Absvrd)

Be the first to comment on "Contracted (2013), Contracted: Phase II. (2015)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.