Ghost in the Shell (2017) (Páncélba zárt szellem)

Amióta bejelentették, hogy Masamune Shirow (Appleseed, Black Magic M-66, Dominion) kultikus mangája, a Ghost in the Shell megfilmesítésre kerül, minden rajongó tűkön ülve és ambivalens érzésekkel birkózva várta az első trailert, hogy vajon milyen lesz a munka megvalósítása. Mivel a UIP-Duna Filmnek köszönhetően lehetőségünk nyílt részt venni a sajtóvetítésen, így úgy döntöttem, igyekszem nem elspoilerezni nektek az élményt, de próbálok kedvcsinálót írni az érdeklődők számára.

Bevallom nincs könnyű dolgom, mert valószínűleg a többi kritika többet el fog árulni a Ghost in the Shellből, mint kellene, így olyan részleteket is elkottyantanak, melyek előre meghatározzák a hozzáállásunkat, illetve elvárásunkat a filmhez. Ezért a történetet szeretném csupán nagy vonalakban ismertetni, és inkább magáról az alkotásról beszélnék, mint sci-firől, aztán egy összefoglalóval kedveskedek nektek a franchise alapjairól.

Ghost in the Shell

Major Kusanagi Motoko

Az Őrnagy (Scarlett JohannsonEgy igaz ügy, Bosszúállók, Vicky Cristina Barcelona) a 9-es részleg elit katonája. Különlegessége, hogy első azok között, akik teljesen mesterséges testtel rendelkeznek, tehát humán-kiborg hibridnek minősül. Egyedül az agya a szerves része eredeti entitásának. Illetve a ghostja, a szelleme, vagy tudata. Emiatt egy tökéletes harcos, mely ötvözi az emberi gondolkodás és a szinte elnyűhetetlen fém burok sajátosságait. Felettese, Aramaki (Takeshi KitanoViolent Cop, Battle Royale, Zatôichi, Johnny Mnemonic) azt a feladatot adja neki, hogy derítse ki, kicsoda áll a titokzatos sorozat agyhackelések hátterében. Ugyanis valaki magas befolyású személyek tudatát töri fel androidok és kiborgok irányításának segítségével. Az Őrnagyot Batou (Pilou AsbækBen-Hur, Fácángyilkosok, Lucy) segíti, aki részben kibernetikusan felturbózott érzékekkel rendelkezik. A 9-es részleg azonban olyan titkokra bukkan, melyek nagyhatalmú, magas beosztású nagyvállalati vezetők irányába mutatnak.

Ghost in the Shell

A Ghost in the Shell fantasztikusan impresszív képsorokkal indít és a folytatás is erősen megalapozza a sci-fi hangulatát. Fontos, hogy helyén kezeljük ezt a filmet, hiszen egy frappáns történetű thrillerről van szó, amely elvárásaim ellenére ügyes fordulatokat épített az eseményekbe, illetve egy kellemesen izgalmas hátteret vázol fel a nézők elé. A rajongóknak számtalan utalások, easter eggek vannak elhelyezve az egyébként fenomenális látványvilágba. Aki az ilyesmikre kíváncsi, illetve fogékony, annak érdemes többször is megtekintenie az élőszereplős verziót. A zenéje nagyon jól passzol a hangulatához és megfelelően futurisztikus, a hozzáértők pedig ismerős dallamokat is kiszúrhatnak film folyamán. Egy mai színvonalas sci-finek pontosan így kell kinéznie, és a sorok között ügyesen tiszteleg Ridley Scott előtt is a rendező, amikor bizonyos képsorokban ráismerünk a Blade Runnerre vagy éppen egy cyberpunk utcai jelenetre, de még az Avalonra is találtam utalást.

Ghost in the Shell

Forrás: The Verge

Masamune Shirow cyberpunk mangája 1989 és 1990 között került kiadásra, melyet 1995-ben Mamoru Oshii (Angel’s Egg, Ghost in the Shell 2: Innocence, Patlabor) adaptált animévé. Időközben folytatást kapott az eredeti írás 1991 és 1997 között készült a Ghost in the Shell 2: Man-Machine Interface, illetve 1991 és 1996 között pedig a Ghost in the Shell 1.5: Human Error Process. A sikerre való tekintettel a mangákhoz először Kenji Kamiyama nyúlt hozzá és egy 26 részes sorozatot rendezett Ghost in the Shell: Stand Alone Complex (2002-2003) címmel, ami folytatás is kapott ˗ Ghost in the Shell: Stand Alone Complex 2nd GIG (2004-2005) ˗, illetve egy egész estés anime filmet (Ghost in the Shell: Stand Alone Complex – Solid State Society) 2006-ban, mely elvarrta a szálakat. A Stand Alone Complex történetéhez 2009-ben Yu Kinutani (Devilman, Steamboy) mangát indított, mely 2010-ig futott.
Emellett Mamoru Oshii 2004-ben elkészítette a Ghost in the Shell 2: Innocence-et is, mely ugyan folytatása az 1995-ös adaptációnak, kissé másabb hangulatúra sikeredett, illetve 3 évvel később is játszódik, mint annak eseményei.

Hosszú szünet után, Kazuchika Kise főrendező kezei alatt 2013-ban elindult a Public Security Section 9 megalakulásával foglalkozó Ghost in the Shell: Arise, melyet végül 2015-ben Ghost in the Shell: Arise – Alternative Architecture néven tévésorozatként is bemutattak, amelyben egy virtuális befejezést is kapott, de igazi lezárást csak a Ghost in the Shell: The New Movie hozott. Ez utóbbi igazi meglepetéseket tartogatott a rajongók számára, de ezekről a kapcsolódó cikkekben többet is olvashattok. Felröppent a hír, hogy egy short manga is készülhet még idén, mely a franchise-hoz kapcsolódik, de egyelőre túl sok információt nem tudunk róla. (de kattintsatok a linkre)

Ghost in the Shell

Scarlett Johansson plays The Major in Ghost in the Shell from Paramount Pictures and DreamWorks Pictures in theaters March 31, 2017.

Hogy milyen kapcsolat áll fenn a felsorolt adaptációk között, azt majd egy későbbi cikkemben szeretném elemezni. Egyedül egy időrendiséget szeretnék megemlíteni, hogy nagyjából lássuk, milyen sorrendben zajlanak az események. Ettől függetlenül csak bizonyos animék kapcsolódnak szorosan egymáshoz, így nem szükséges a leírt sorrendben megtekinteni őket.

Szándékosan nem szeretném elspoilerezni a 2017-es Ghost in the Shell verzió helyét ebben a virtuális történetfonálban, és igyekeztem elsősorban a filmről írni, azt bemutatni és függetlenül értékelni a többi alkotástól. Így a Rupert Sanders (Snow White and the Huntsman) rendezte élőszereplős verzióról elmondhatom, hogy fantasztikus látványvilágú, impresszív sci-fi krimi, amely megfelel a mai követelményeknek. A szereplők közül Takeshi Kitano és Pilou Asbæk emelkednek ki, sajnos Scarlett Johannson számomra kevésbé volt hiteles (és itt továbbra sem az 1995-ös animéhez hasonlítom). Michael Pitt igen kellemes meglepetést nyújtott, azonban a többiekről nem maradt meg semmi lényeges, bárki alakíthatta volna őket.

Ghost in the Shell

Forrás: The Verge

Kíváncsian várom, hogy lesz-e folytatása, mert ebből ki lehetne indulni. Viszont ismét kihangsúlyoznám a rajongók számára, hogy próbálják meg helyén kezelni az alkotást, és ne az anime és a manga alapján ítéljék meg a látottakat. A UIP-Duna Film végül 16 éves korhatárral vetíti a hazai mozikban a Ghost in the Shellt, de szerencsére ez inkább érthetőbb, mert így szélesebb közönséghez ér el. Bevallom, h a PG-13-as besorolástól kicsit megijedtem, de annyira nem volt zavaró, hogy nincs nagy vérfröcsögés. Ettől függetlenül reménykedek, hogy Bluray vagy DVD kiadványon egy rendezői változatot is kapunk, amely bevállalósabb lesz.

Ghost in the Shell

Takeshi “Beat” Kitano, mint Aramaki

Értékelés:
Sci-fiként: 8/10
Rajongóként: 4/10

Smaragd Sárkány

Be the first to comment on "Ghost in the Shell (2017) (Páncélba zárt szellem)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.