Eli Roth’s History of Horror (2018) (Eli Roth – A horror története)

horror Az AMC az utóbbi években kivetette hálóját a horrorrajongókra, és a Walking Dead, a Terror és a legutóbbi siker, a NOS4A2 mellett legyártották azt a dokumentumfilm-sorozatot A horror történetét, amiért milliók epedeztek már oly’ régóta. Hiánypótló alkotás bemutatása következik.

Stephen King, korunk egyik legmeghatározóbb horror-alkotója még 1981-ben adott ki egy könyvet, amelyben a horror műfaji kérdéseivel, és legfontosabb klasszikusainak tárgyalásával foglalkozott. Ez volt a Danse Macabre, amelyet nyugodtan tekinthetünk máig kötelező olvasmánynak minden rajongó számára. Sajnos azonban igen korán elavult a alkotás, hiszen ma már tudjuk, hogy a horrorban számos valódi klasszikus – köztük a fontosabb King-művek is – 1981 után születtek.

moly moly.hu logo

Azóta sem született igazán jó összefoglalás azonban. A 2005-2007 közötti Masters of horror (A horror mesterei) szuper kezdeményezés volt, azonban egészen másként, nem dokumentarista stílusban mutatta be a műfajt.

 

Eli Roth neve nem cseng ismeretlenül a magyar közönség előtt sem – az író-rendező-producernek olyan filmeket köszönhetünk, mint a Motel, a Kabinláz és a Kopp-kopp. Ő a műsor házigazdája, és szerencsére igen jó kapcsolatokkal rendelkezik, mert nem semmi névsort sikerült összeszedni a doku elkészítéséhez.

A sorozat olyan a zsánerben szakavatott személyeket szólaltat meg, mint például John Landis (Twilight Zone), Mick Garris (számos King-adaptáció rendezője), Joe Dante (Szörnyecskék), Stephen King, Guillermo del Toro és nem utolsó sorban Quentin Tarantino. Számos színész is megjelenik a meginterjúvoltak között, Robert Englund (Freddy Krueger), Jamie Lee Curtis (Halloween), Tobin Bell (Fűrész) és Bruce Campbell (Evil Dead) mesélnek a horrorfilmekkel való kapcsolatukról. A műsor két állandó vendége Greg Nicotero, a Walking Dead alkotója és Rob Zombie.

horror

horror

horror

A minisorozat hét részes és tematikus elrendezésben tárgyalja kedvenc műfajunk klasszikusait. A zombik, a slasher-filmek, a démonok, szörnyek, vámpírok és kísértetek kerülnek kitárgyalásra. Külön öröm, hogy egészen friss filmekről is sok szó esik, például az Oscar-díjas Tűnj el! vagy A víz érintéséről is érdekes elemzéseket hallhatunk. Bár ezzel a műfaj legjavát lefedik, jónéhány további részre lenne még igény – ám egyelőre nincs hír az esetleges folytatásról.

Kinek ajánljuk: Minden horror-rajongónak szinte kötelező darab!

Értékelés: 10/10

Blissenobiarella

Be the first to comment on "Eli Roth’s History of Horror (2018) (Eli Roth – A horror története)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.