Könyvek (és képregények) 2021-ból, amiket el kell olvasnod!

A koronavírus által teremtett sajátos helyzet sajnos még mindig fennáll, viszont örvendetes tény, hogy könyv és képregények idén is szép számmal jelentek meg a magyar piacon. A már megszokott filmes toplistánk mellett az előző évekhez hasonlóan most is szeretnénk átnyújtani Nektek egy kisebb csokorral, hogy melyek voltak a 2021 legjobb, legszórakoztatóbb vagy éppen szimplán a legkiemelkedőbb horror, thriller és tudományos-fantasztikus zsánerű kötetei, antológiái és képregényei. Mindenkinek további jó olvasgatást kívánunk!

Stephen King – Minél véresebb  KRITIKA

Bár Stephen King régóta túl van az aranykorán, és műveinek központi témái is gyakran ismétlődőnek tűnhetnek, még mindig bőven érdemes odafigyelni rá. Zsigeri horrorkodás helyett ezúttal az emberi lélek szakavatott ismerőjeként kiváló drámai történetekben csillogtatja meg tehetségét. Némi természetfeletti pedig csak hab a tortán, még sok-sok ilyet!

Silvia Moreno-Garcia: Mexican Gothic – Mexikói rémtörténet   KRITIKA

A World Fantasy-díjas Silvia Moreno-Garcia az ötvenes évekbeli Mexikóba invitál minket, hogy fiatal és mindenre elszánt hősnőnkkel együtt fejtsük meg a hegyekben épült titokzatos rezidencia generációkra visszatekintő rejtélyét! Gótikus környezet, misztikus események, izgalomban és feszültségben bővelkedő, szórakoztató dark fantasy.

Jack Ketchum – A szomszéd lány  KRITIKA

Dallas William Mayr valós események alapján íródott, az ötvenes évek amerikai kertvárosi környezetben játszódó, drámai fordulatokban bővelkedő horrorja valóban elemi erejű iszonyatot kínál az olvasónak.  A vészjósló borítóval ellátott regény már több mint harmincéves, de mit sem vesztett erejéből: mai napig ugyanolyan elemi erejű, letaglózó, nyomasztó és hatásos, központi motívuma pedig sajnos most is aktuális.

Hervé Le Tellier – Anomália  KRITIKA

Mi lenne, ha az ember egy rejtélyes és megmagyarázhatatlan anomália hatására egyszer csak megkettőződne?! Ezt a tudományos-fantasztikus gondolatkísérletet járja körül a francia író Goncourt-díjas regénye, mely könnyen és gyorsan olvasható, és némi fanyar humor mellett húsba maró módon mutatja be jelenkorunk társadalmának legrelevánsabb problémáit. 

Kőhalmi Zoltán – Az utolsó 450 év  KRITIKA

A skandináv krimiket parodizáló A férfi, aki megölte a férfit, aki megölt egy férfit című regénye után Kőhalmi Zoltán legújabb öko-sci/fijében több évszázadot felölelő cselekményben csak úgy záporoznak a hulladékgazdálkodással kapcsolatos fantasztikus ötletek és abszurdnak tűnő javaslatok, persze a stand upos múltjából kifolyólag a minőségi humorban sem szenvedhetünk hiányt. Az meg már tényleg csak hab a tortán, hogy hús-vér karakter mellett a történet kvázi-főszereplője egy műanyag macimézes flakon.

Komor Zoltán – Magyalország  KRITIKA

A röhögve-hányós bizarro fiction magyarországi pápájának legújabb agymenése egy bizarr cselekménnyel bíró dark fantasy, vagyis egy groteszk és sötét fantáziavilágba helyezett szürreális történet, melyben éppúgy megjelennek a folklór és babona ihlette motívumok, mint az élőhalott-horror sablonos elemei, de a politikai szatíra eszköztára sem marad ki a szórásból.

Adrain Tchaikovsky – Az Éden kapui KRITIKA

Adrian Tchaikovsky, Az idő gyermeki írója legújabb sci-fi regénye nemcsak vaskos darab, de igen tartalmas cselekménnyel bíró történet párhuzamos világokkal, harccal, felfedezéssel, szerelemmel és igazán keményvonalas sci-fi elemekkel vegyítve. Lassú könyv, de megéri a végére rágni magunkat.

ANTOLÓGIA

Légszomj – Kortárs magyar horror- és weirdnovellák  KRITIKA

A GABO kiadó legújabb gyűjteményes kötetében amatőr és már bizonyított, önálló kötettel rendelkező, díjnyertes szerzők horror és weird zsánerben készült írásai kaptak helyet. Sokszínű, különféle műfaji összefonódásokkal operáló, teljesen egyéni stílusban íródott történetek elképesztő kavalkádja jelenik meg, melyből egyértelműen megmutatkozik, hogy a hazai szerzők számára sem feltétlenül ismeretlen a fantasztikum és a sci-fi árnyékában megbújó rémes műfaj.

Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2021  KRITIKA

A GABO kiadó idén is megjelenő hazánk amatőr és neves íróinak tizenöt novelláját tartalmazó antológiája, ez alkalommal sem hagyja cserben olvasóit. Az igényes kiadvány velős, változatos, olvasmányos műveket vonultat fel úgy mint egy elkeseredett harca, aki nemcsak a világot, de saját lányát is próbálja megmenteni egy a Földet ellepő idegen létformától, vagy milyen lett volna varázserővel rendelkező emberek élete a szocializmusban kishazánkban. Fantasy, sci-fi, horror és azok egyvelegei mindezek jó magyarosan fűszerezve és tálalva.

KÉPREGÉNY

Lovecraft antológia – Első kötet  KRITIKA

Ha szereted az író kozmikus iszonyatokra koncentráló, természetfeletti horrorban gyökerező munkásságát, emellett pedig a képregények által nyújtott rajzolt történetek sajátos élményeinek sem tudsz ellenállni, akkor hihetetlen szerencséd van. Ugyanis egy igazán izgalmas, különféle stílusokban bővelkedő képregényes antológiát kapsz Lovecraft örökzöld munkásságnak relevánsabb műveiből válogatva, mely kötet nem hiányozhat egyetlen gyűjtő polcáról sem!

Garibaldi vs Zombies  KRITIKA

A képregény alapját hiteles történelmi tényekkel támogatták meg, azonban minden más direkt túlzásba vitt, a legelképesztőbb fantasztikus ötletekkel nyakon öntött, teljesen abszurd fikció. Mint egy iszonyatosan szórakoztató B-film vagy egy bűnös élvezetet okozó trash-mozi, melyben a gótikus horror kliséi mellett steampunk és sci-fi elemek is előkerülnek;  lesznek itt zombikutyák, agymosó-gép, kardpárbaj és naná, hogy földönkívüliek! Andrea Guglielmino Indiana Jones és Ash karakteréből összegyúrt badass hősének kalandjai pedig kifogástalan Deadpool-narrációval elevenednek meg!

JP Ahonen – Belzebubs (2021) KRITIKA

Milyen lehet egy teljesen átlagosan vallástagadó, és okkult dolgokkal kacérkodó black-metálos família élete? Hogyan és miféle körülmények között élik hétköznapjaikat, és milyen kihívásokkal néznek szembe nap mint nap? Ezeket a kérdéseket járja körül trve dokumentarista stílusban a rövid epizódokat tartalmazó képregény-füzér, melyben természetesen a démoni lények, pokoli ivadékok, valamint a hozzájuk kapcsolható fekete mágia alkalmazása sem maradhat el – különös tekintettel a már jól ismert lovecraft-i iszonyatokra.

Mark Millar – Frank Quitely: Jupiter hagyatéka KRITIKA

Mark Millar eredetileg 2013-ban megjelent kultikus képregényében a hétköznapok rendjébe beilleszkedett, életünk immáron szerves részét képező, társadalmilag is elfogadott szuperhősök két csoportja feszül egymásnak, ahol a cél nem más, mint az időközben elromlott gazdasági és politikai helyzet radikális újraírása. A generációkon átívelő folyamat megváltoztatásához pedig a családon belül valakinek be kell piszkolnia a kezét, nem is kicsit.

Ha érdekel az előző évek termése, itt tudod elolvasni:

Könyvek 2020-ból, amiket el kell olvasnod!

Könyvek 2019-ből, amiket el kell olvasnod!

10 könyv 2018-ból, amit el kell olvasnod!

10 könyv 2017-ből, amit el kell olvasnod!

Be the first to comment on "Könyvek (és képregények) 2021-ból, amiket el kell olvasnod!"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.