2024 – Top 45 legjobban várt horrorfilm és top 15 horror sorozat

2024 legjobban vártPont, amikor minden szakértő azt várta, hogy 2023-ban a filmipar végre visszatér a megszokott kerékvágásba, megérkezett az utóbbi fél évszázad legnagyobb hollywoodi sztrájkja, amely hónapokra megbénította az álomgyár életét. Szerencsére az érintett felek november elejére megegyeztek, de a féléves leállás erősen rányomta bélyegét az esztendő felhozatalára, ami azonban még ennél is rosszabb hír, hogy a sztrájk hosszútávú hatásai még évekig érezhetőek lesznek.

A végleg kifulladó szuperhős-láz, és a gyengébb blockbuster szezon mellett szerencsére kedvenc műfajunk szépen teljesített a mozipénztáraknál, bár ez a siker elsősorban financiális jellegű volt. A XXI. század legerősebb horrorfilmes éveinek említésekor 2023 nem fog túlzottan előkelő helyen szerepelni, de összességében azért akadtak említésre méltó alkotások. Jó szokásához híven szerkesztőségünk elkészítette évértékelő összeállítását, ha sikerült átrágnotok magatokat aktuális favoritjainkon, akkor következzen a 2024-es esztendő beharangozója!

Jó szemezgetést, és borzongató horrorfilmekben gazdag, új esztendőt kívánunk minden kedves Olvasónknak!

(Az USA premierdátumok tájékoztató jelleggel vannak feltüntetve.)

Éjszakai merülés (Night Swim, január 11.)

Ilyesmit sem láttunk még alkotással indul az év, a teljes egészében egy medencében játszódó horrorfilmben egy gonosz szellem terrorizálja a gyanútlan fürdőzőket.

Liza Frankenstein (február 8.)

Igazi horror rom-kom road movie, amelyben ketten útnak indulnak, hogy megtalálják a szerelmet, a boldogságot, és néhány hiányzó testrészt.

Képzeletbeli (Imaginary, március 7.)

Jeff Wadlow (A vágyak szigete, Felesz vagy mersz) legújabb munkájában egy nő visszatér gyermekkori otthonába, ahol felfedezi, hogy a képzeletbeli barátja nagyon is valóságos, és kifejezetten morcos, amiért elhagyta őt.

Szellemirtók – Fagyott birodalom (Ghostbusters – Frozen Empire, március 29.)

Már az első negyedév végén érkezik az általam egyik legjobban várt darab, új felvonást kap a Szellemirtók-franchise. A 2021-es Az örökség folytatásaként a Spengler család visszatér oda, ahol minden kezdődött, az ikonikus new york-i tűzoltóságra. Egy ősi ereklye felfedezése gonosz erőt szabadít el, az új és a régi szellemirtóknak össze kell fogniuk, hogy megvédjék otthonukat, és megmentsék a világot egy második jégkorszaktól.

The Soul Eater (április 3.)

Az Inside (2007) alkotóinak új munkái mindig előkelő helyen állnak a megnézendő horrorfilmek listámon. Amikor erőszakos, és hátborzongató halálesetek történnek egy kis hegyi faluban, újra felbukkan a rejtélyes lényről szóló régi legenda.

Az első ómen (The First Omen, április 4.)

Bill Nighy főszereplésével előzménytörténetet kap az egyik legnagyobb horror klasszikus. Egy fiatal amerikai nőt Rómába küldenek, hogy az egyház szolgálatába álljon, de olyan sötétséggel találkozik, amely megkérdőjelezi hitét, és egy félelmetes összeesküvést fedez fel, amely a megtestesült gonosz születését reméli.

Universal szörnyfilm (április 19.)

Nem sokáig maradt munka nélküli az Aki bújt rendező-párosa (Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett), akiket a remekül sikerült Sikoly folytatások után kipenderítettek a hetedik részből. Érdekesnek tűnő új vállalásukról egyelőre több információ nem látott napvilágot.

Immaculate (április 25.)

Ceciliát (Sydney Sweeney) szívélyesen fogadják a festői szépségű olasz vidéken, ahol egy helyi kolostorban kap feladatot. Lassan egyre világosabbá válik számára, hogy új otthona sötét és borzalmas titkokat rejt.

The Strangers – Chapter 1. (május 17.)

Renny Harlin (Az ördögűző – A kezdet, Háborgó mélység) kezei között folytatódik a home invasion franchise, a harmadik felvonás egyben egy új trilógia kezdete is lesz. Egy fiatal pár az országot átszelő útra indul, hogy új életet kezdjen, de egy eldugott oregoni AirBnb-ben három maszkos idegen bukkan fel.

2024 legjobban várt

The Watchers (június 7.)

Az idő múlását mi sem érzékeltethetné tökéletesebben, mint az a tény, hogy idén szemtanúi lehetünk Ishana Shyamalan rendezői debütálásának, a névegyezőség pedig nem a véletlen műve. Dakota Fanning három idegennel együtt csapdába esik egy ír erdőben, ahol minden éjjel titokzatos lények üldözik őket.

Hang nélkül – Első nap (A Quiet Place – Day One, június 27.)

Előzményfilmmel folytatódik a nagyszerű Hang nélkül széria. Michael Sarnoski (Pig) az ismeretlen eredetű földönkívüli lények érkezésének időpontjára kalauzol el minket ezúttal hangok társaságában.

2024 legjobban várt

Trap (augusztus 2.)

Semmit sem lehet még tudni róla, de ennél izgatottabb nem is lehetnék, hiszen M. Night Shyamalan újra saját kútfőből írt horrorfilmet rendez. Egy valami biztos, rejtélyes lesz😊

Speak No Evil (augusztus 9.)

2022 egyik legkellemetlenebb, de mindenképpen megtekintendő látnivalójának teljesen felesleges amerikai feldolgozása.

Alien – Romulus (augusztus 16.)

A Budapesten forgatott új Alien-film az első két klasszikus rész között játszódik, és egy teljesen különálló történetet mutat be. Fede Alvarez (Vaksötét, Gonosz halott remake) új munkája 2024 egyik legjobban várt horrorfilmje.

2024 legjobban várt

Beetlejuice 2. (szeptember 6.)

Tim Burton folytatást készít az 1988-as kísértet klasszikusához az egyik legnépszerűbb, fiatal színésznő, Jenna Ortega (új Sikoly-filmek, X, Wednesday) főszereplésével.

Fűrész 11. (Saw XI, szeptember 26.)

Leírni is szörnyű, de jövőre érkezik Jigsaw történetének tizenegyedik felvonása. A történetről még nem szivárgott ki információ, de a nagyon kellemes meglepetést okozó tizedik rész írói biztosan nem térnek vissza.

A holló (The Crow, szeptember 26.)

2024 egyik legjobban várt újrafilmjében modern feldolgozást kap James O’Barr kultikus képregénye, A holló. Rupert Sanders dirigálásában Bill Skarsgard főszereplésével kap újra szárnyra Eric Draven.

Mosolyogj 2. (Smile 2, október 18.)

Folytatást kap 2022 egyik legkellemesebb horrorfilmes meglepetése. Az eredeti alkotó (Parker Finn) saját történetét fűzi tovább, főszerepben az élőszereplős Aladdin Jázmin hercegnője, Naomi Scott.

Terrifier 3 (október 25.)

Damien Leone trilógiává bővíti Art vérbő kalandjait. A kultikus státuszba emelkedő slasher/splatter széria harmadik részében a Karácsony ünnepét teszi tönkre második kedvenc bohócunk.

Wolf Man (október 25.)

Leigh Whannell (A láthatatlan ember, Upgrade) új alkotása elsőre igazi klisének tűnik, de reméljük a vérfarkas által megharapott családapa története kellően modernizálva lesz.

Jordan Peele új filmje (december 25.)

2024 Karácsonyára érkezik az egyelőre cím nélküli, negyedik Jordan Peele (Nem, Mi, Tűnj el!) film. Szerkesztőségünk egyik kortárs kedvencének új alkotása rejtélyekben bővelkedő horrorfilm lesz, ennél több információra pedig nincs is szükségünk.

Nosferatu (december 25.)

Sajnos elég sokat kell várnunk az esztendő egyik legjobb horrorfilmjére, hiszen Robert Eggers (Az északi, A világítótorony, A boszorkány) Nosferatu feldolgozása Karácsonykor érkezik majd a mozikba. A fantasztikus szereplőgárda, és a történelmi hitelességet tökéletességig hajszoló rendező új munkájára mindenképpen érdemes lesz várnunk, hiszen Murnau 1922-es alkotása a mai napig az egyik leghatásosabb vámpírfilm.

2024 legjobban várt

Constantine 2.

Végre folytatást kap az egyik kedvenc démonvadászom története. Keanu Reeves, mint John Constantine, a filmtörténelem egyik legjobb Lucifere (Peter Stormare), valamint az eredeti rendező, Francis Lawrence is visszatérnek.

Démonok között – Utolsó rítusok

Elvileg az utolsó Warren-házaspár által felgöngyölített paranormális ügy, amelyet egy elsőfilmes direktor (David Leslie Johnson-McGoldrick) kezébe adott James Wan.

Dust Bunny

A nagyszerű Hannibal sorozat után újra együtt dolgozott Bryan Fuller, és Mads Mikkelsen. A Budapesten forgatott horrorfilmben egy kislány segítséget kér szomszédjától, hogy megölje az ágya alatt lévő szörnyet, amely megette a családját.

Fear Street 4.

A 2021-es Fear Street trilógia nagyot ment a Netflixen, így csak idő kérdése, hogy mikor folytatják a népszerű tini-slasher adaptációt.

Final Destination 6.

A Freaks (2018) rendező-duójának kezében az egyik legmenőbb horror-franchise régóta várt folytatása. A történetről ugyan sokat nem lehet tudni, de nagyon nem lennék meglepődve, ha tömve lenne valószínűtlennek tűnő halálos balesetekkel.

Heretic

A Hang nélkül ötletgazdái (Scott Beck, Bryan Woods) a dinós kikacsintás (65) után visszatérnek hőn szeretett műfajunkhoz. A sztori két vallásos nőt követ, akik egy idegen férfi házában macska-egér játékba keverednek, főszerepekben Hugh Grant és Sophie Thatcher.

Longlegs

Oz Perkins (Juliska és Jancsi, February) új munkájában egy  FBI-ügynök megoldatlan sorozatgyilkossági ügyet kap, amely váratlan fordulatok sora után okkult bizonyítékokat tár fel. Bírom a direktor korábbi munkáit, ráadásul Nicolas Cage, és Maika Monroe is a főszereplők között van, úgyhogy izgatottan várom.

MaXXXine

Nem készült 2022-es horrorfilmes toplista Ti West (The House Of The Devil, The Innkeepers) filmjei nélkül, aki az X & Pearl kombóval karrierje legjobb munkáit rakta le az asztalra. Az A24 támogatása mellett az előzmények után folytatást kap az X, amelyben nyomon követhetjük Maxine (Mia Goth) útját Hollywoodba. A ’80-as években játszódó trilógia-záró alkotás az esztendő egyik legjobban várt horrorfilmje.

2024 legjobban várt

Never Let Go

Alexandre Aja (Préda, Sziklák szeme, Magasfeszültség) új munkájában egy családot évek óta kísért egy gonosz szellem, de az egyik gyerek gyanút fog a gonosz valódiságát illetően. A francia mester néhány évnyi kihagyás után Halle Berry segítségével készül a visszatérésre.

Opus

Mark Anthony Green első egész estés filmjében egy ikonikus popsztár tíz évnyi eltűnés után visszatér. Az A24 stúdió egyik kiemelt 2024-es címe, bár a horror-faktor még erősen kérdéses.

Orphan 3.

Trilógiává bővül az Árva, amely a remek első rész után egy erősen felejthető folytatást tud felmutatni. A történetről egyelőre nem szivárgott ki információ, de reméljük sikerül korban megfelelő főszereplőnőt találniuk😊

Out Of Darkness

A kőkorszakban játszódó horrorfilmben az ősemberek azt gyanítják, hogy egy rosszindulatú, misztikus lény vadászik rájuk. A klán olyan veszéllyel kénytelen szembenézni, amelyet soha nem is gondoltak volna.

Return To Silent Hill

Christophe Gans az egyik leghangulatosabb videojáték adaptáció után újra visszatér a Silent Hill világába. Amikor egy titokzatos levél visszahívja Jamest Silent Hillbe, hogy megkeresse elveszett szerelmét, újfent ijesztő alakokkal találkozik, és elkezdi megkérdőjelezni saját épelméjűségét.

2024 legjobban várt

Salem’s Lot

Nincs esztendő Stephen King újrafilm nélkül, ezúttal a rémmesék mesterének második regényét viszik újra vászonra. A Borzalmak városa 1979-ben és 2004-ben is kapott egy-egy korrekt mini-szériát, most James Wan és kreatív csapata fut neki a klasszikus vámpírtörténet adaptációjának. A folyamatos tologatás soha nem jó előjel, a még mindig premierdátum nélküli filmet eredetileg 2022 szeptemberében mutatták volna be.

Sikoly 7.

A meglepően jól sikerült ötödik, és hatodik rész után komoly viharfelhők gyülekeznek a Carpenter-tesók történetének lezárása fölött. A korábbi rendező-duó után mindkét főszereplőnő elhagyta a projektet, majd ezek után az új direktor (Christopher Landon) is távozott.

Talk 2 Me

2023 egyik legjobb horrorfilmjének folytatása állítólag már dobozban van. A misztikus kéz mítoszának eredetét bemutató előzményfilm az első rész elején látható testvérek kalandjait mutatja majd be.

The Front Room

Robert Eggers (Az északi, A világítótorony, A boszorkány) tesói (Max és Sam Eggers) is rendezésre adták a fejüket. Egy fiatal, terhes pár történetét mesélik el, akik kénytelenek magukhoz venni beteg, elhidegült mostohaanyjukat.

The Haunting In Wicker Park

Az NBC-n 1971-ben bemutatott első televíziós ördögűzés rémisztő története a csatorna számára siker volt, de a Becker-család helyzetén csak rontott. Az egyik legjobban dokumentált démoni eset újabb feldolgozást kap.

They Follow

Folytatás készül a XXI. század egyik legfélelmetesebb horrorfilmjéhez. A Valami követ második részére visszatér az eredeti író/rendező (David Robert Mitchell), és főszereplőnő (Maika Monroe) is.

2024 legjobban várt

The Shrouds

A testhorror koronázatlan királyának új filmje a tőle megszokott módon nem nélkülözi a meghökkentő morbiditást. Főhőse egy gyászoló özvegy, aki olyan eszközt épít, amely kapcsolatot teremt a holtakkal. David Cronenberg aktuális munkájának főbb szerepeiben Guy Pearce, Diane Kruger, Vincent Cassel és Ingvar Sigurdsson.

Thread – An Insidious Tale

A pocsék ötödik rész (A vörös ajtó) után mérsékelt a lelkesedésem egy Insidious spin-off alkotásra, de ettől függetlenül az utóbbi években sorozatokat író Jeremy Slater (Az Esernyő Akadémia, Holdlovag, Az ördögűző) megkapta az esélyét a rendezői debütálásra.

Time Cut

A vicces Freaky (2020) ötletgazdájától érkezik a Time Cut, ami állítólag a Sikoly és a Vissza a jövőbe keveréke lesz. Kérdés, hogy a tavalyi Totally Killer után milyen pluszt tud még nyújtani ez a sztori.

Weapons

2022 legjobb horrorfilmjét szállító Zach Gregger (Barbár) új munkájának középpontjában egy kisvárosi középiskola diákjainak eltűnése áll. Az összefüggő, több történetből összeálló film biztosan tartogat néhány meglepetést a tarsolyában, Pedro Pascal-t pedig bármiben szívesen elnézzük.

Az egész estés filmek mellett a digitális televíziózás aranykorában a sorozatokat sem szabad figyelmen kívül hagynunk, hiszen a streaming-szolgáltatók továbbra is házhoz hozzák a horror-kánaánt a lelkes rajongók számára. A megnövekvő kínálatot követve mi is igyekszünk egyre nagyobb teret adni a szériáknak, így a tavalyi évhez hasonlóan következzen a top 15 borzasztóan várt 2024-es horror széria!

Alien: Mindenből lehet sorozat, ennek ékes példája az FX fejlesztése, amely Ridley Scott értő kezei között készül, és az első Alien történet lesz, amely a Földön játszódik. A XXI. század végére helyezett sztoriról egyelőre csak annyit tudunk, hogy Thaiföldön forgatják.

All Of Us Are Dead – 2. évad: Folytatódik a dél-koreai horror-dráma sorozat, amely egy iskolában rekedt csoporton keresztül mutatja be a zombiapokalipszis első lépéseit. A Netflix saját gyártású szériájának egyelőre nincs kitűzött premier időpontja.

American Horror Stories – 3. évad: Ryan Murphy sok vasat tart a tűzben, és ez már évek óta a minőség rovására megy. Az American Horror Story klasszikus antológia leágazásának ugyan vannak kellemes pillanatai, de a 2023 Halloween-jére bedobott négy epizód hagyott némi kívánnivalót maga után. Reméljük a szezon lekerekítése erősebbre sikeredik!

American Horror Story – 12. évad: Nem az egyetlen sztrájk miatt mesterségesen kettévágott szezon, de a Rosemary gyermeke mintájára felépített tizenkettedik (még leírni is durva) AHS szezon is csak 2024-ben zárul le.   

Chucky – 3. évad: Befejeződik a sztrájk miatt kettévágott harmadik szezon, amelyben mindenki kedvenc játékbabája a Fehér Házban fenegeti kését. A pletykák szerint az eredeti baba készítője is felbukkan majd valamelyik epizódban.

Crystal Lake: Előzmény sorozat a horror műfaj egyik legikonikusabb helyszínéről, nem gondoltam volna, hogy Jason egyszer az A24 égisze alatt kaszabolhat.

2024 legjobban várt

From – 3. évad: Újra jelentkezni fog az EPIX roppant rejtélyes szörnyes horrorszériája, én pedig továbbra sem tudok kifogyni a dicsérő jelzőkből. A Lost hasonlat megállja a helyét, az alkotók eddig remekül egyensúlyoztak, így nagyon kíváncsian várom a folytatást.

Kingdom – 3. évad: A Netflix továbbra is makacsul hisz Dél-Korea Trónok harca és a The Walking Dead egyvelegében, a Csoszon-dinasztia idejében játszódó kosztümös zombi horror széria a második szezon vége után kapott egy erős spin-off epizódot (Ashin Of The North), de éppen itt lenne már az ideje a következő felvonásnak.

The LaLaurie Manson: Az USA egyik leghírhedtebb villájáról készít sorozatot a Démonok között filmek író-párosa (Chad Hayes, Carey W. Hayes). Delphine LaLaurie new orleans-i otthona rengeteg sötét titkot rejt, Kathy Bates az AHS – Coven szezonjában sikeresen idézte meg a kétes hírnevű hölgyemény kínokban gazdag ténykedését.

Stranger Things – 5. évad: Valószínűtlennek tűnik, hogy 2024-ben bemutatásra kerül, de mindenképpen szerettem volna hangot adni a szörnyű várakozásnak, amely elválaszt minket a tévézés egyik legklasszabb sorozatának záró szezonjától.

Sweet Home – 3. évad: A Netflix felpörgetné a dél-koreai kontingensének egyik prémium szereplőjét, a 2023 decemberében befutott második évad után már idén folytatódna a járványszerűen terjedő szuperhős mutáció, amely a történelem legősibb harcát mutatja be a jó, és a sötét oldal között.

The Walking Dead – The Ones Who Live: Elhamarkodottan bontottak pezsgőt a The Walking Dead 2022-es befejezésekor annak gyűlölői, hiszen azóta már Negan, Maggie és Daryl is megkapta a saját kalandjait. A TWD-univerzum idén tovább bővül, visszatér mindenki kedvenc seriffje, így talán fény derül arra, hogy mivel mulatta az idejét az utóbbi években Rick, és Michonne.

2024 legjobban várt

Yellowjackets – 3. évad: Folytatódik a Showtime misztikus pszichológiai horrorsorozata, amely egy középiskolás focicsapat repülőgép szerencsétlenségének titkait hivatott felderíteni. A pazar női szereplőgárda alakításait továbbra is igazi élmény nyomon követni, de sajnos egyre inkább tetten érhető a sztori rétestésztává nyújtására irányuló törekvés, és az előző szezonzáró sem ütött akkorát. Ettől függetlenül nagyon remélem, hogy a harmadik szezonban több válasszal jelentkeznek az alkotók, mint eddig.

Welcome To Derry: Az HBO Max kínálatában várható sorozat az Andy Muschetti dirigálta Az adaptáció előzményeire koncentrál. A Pennywise előéletét bemutató szériáról egyelőre nem tudunk sokat, a sztrájk miatt lehetséges, hogy 2025-ös bemutató lesz belőle.

2024 legjobban várt

What We Do In The Shadows – 6. évad: Napjaink egyik legszórakoztatóbb sorozata a pazar ötödik évad után megkapta az utolsó kenetet, így a hatodik felvonással zárul kedvenc házivámpírjaink története. Az FX bolond lenne nem bővíteni az univerzumot, így spin-off szériák tömkelegére számítok a lezárás után.

Amint az összeállításunkból látszik, unatkozni idén sem fogunk. Természetesen, ahogy eddig is, a Cinegore hasábjain igyekszünk majd beszámolni az arra érdemes alkotásokról. Tudjátok hol találtok minket;)

Végezetül fogadjátok szeretettel 2024-es beharangozónk videós összeállítását!

Be the first to comment on "2024 – Top 45 legjobban várt horrorfilm és top 15 horror sorozat"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.