Legbetegebb animék TOP10-es listája

Top10MiniMár többször is emlegettem néhány alkotással kapcsolatban, hogy valamilyen szempontból nagyon durva, elborult, gore, véres, elmebeteg, fucked up vagy egyszerűen csak a leghorrorisztikusabb animék között tartom nyilván. Mikor még régebben írogattam ajánlókat, többször is felmerült, hogy érdemes és érdekes volna egy TOPlistát összeállítanom egy-egy műfajon vagy kategórián belül. Eljött hát az ideje, hogy egy ilyet is megszüljek, hiszen úgy gondolom, hogy aki esetleg később kapcsolódna be a cikkeink kavalkádjába, annak némi iránymutatásként szolgálhat egy ilyesféle felsorolás. Előrebocsájtom, hogy nem feltétlenül rangsorról van szó. A másik, amelyet ki szeretnék emelni az, hogy én elsősorban a kreativitást jutalmaztam ezekben az animékben.

Hellsinggif

I. Gantz (TV)

Biztosan sok anime kezdődik úgy, hogy a főszereplő meghal. Kevesebben kap újabb esélyt és egészen elenyésző, amelyben egy beteg játékban kell részt vennie. Hogy micsoda brutális gyilkosságokat lehet elkövetni egy ilyen versengés alatt, azt szerintem viszonylag nehéz elképzelni. Szerencsére a jelenetek nem csak gyönyörűen hátborzongatóak, hanem a történet is remekbe szabott.

Savazzunk egy kicsit…

II. Elfen Lied (TV)

Az egyik nagy kedvencem. Lucy és Nyu kettős személyisége kitűnően ellensúlyozza egymást. Hogyan lehet egy aranyos, ártatlan, naiv lányka ennyire bosszúálló, kegyetlen és könyörtelen? Lehet, hogy átéreznénk mi is, ha olyan viszontagságos volna a múltunk, mint neki. Különbözni nem könnyű, túlélni a gyerekkort nem egyszerű, ha folyton azzal szembesítenek bennünket, hogy mások vagyunk és emiatt alacsonyabb rendűek, vagy gyűlöltek vagyunk.

Kedvenc jelenetünk rögtön az elejéről.

III. Higurashi − When They Cry (TV)

Amint ezt anno már megírtam ez a legkontrasztosabb anime, amelyet valaha is láttam. Iszonyatosan aranyos, édibédi hangulattal indít és aztán irtózatos erővel csavar egyet az agyunkon, majd képen vág a péklapáttal. Méltó helye van a legkiválóbbak között mind történetileg, mind karakterek tekintetében.

Gondolom nem meglepő a jelenet, amelyet ide bevágok ezzel kapcsolatban. Let Riku kill herself!

IV. Another (TV)

Ha már mindenféle furcsa szituáció, felkavaró és durva történet a téma, akkor a gore-ban meglehetősen erőteljes Another mindenképpen a listára kell kerüljön. A félelem és a düh nem mindig a legjobb tanácsadó, pláne, ha olyan titkokkal kerülünk szembe, ahol nehéz eldönteni mi valóságos.

Lássuk mi történik, ha a félresikerül egy gyilkossági szándék.

V. Ninja Scroll (Movie)

Ez egy nagyon régi anime, mégis az egyik legjobb ninja történet. Eléggé adott a sok-sok vér egy ilyen típusú filmben. Remélem már sokan láttátok, ha nem, ideje megismerkedni vele. Hogy hányféleképpen lehet végezni egy harcossal és milyen szörnyetegként ábrázolható egy-egy képesség, az gyönyörűen kiderül belőle.

Lássuk milyen borzasztó halál vár olyanra, akinek kőbőre van.

VI. Berserk (TV)

A sötét középkor szerintem az egyik legmegfelelőbb helyszín egy olyan sorozatnak, amely tabuk nélkül kívánja bemutatni azt, amit sokan idealizálni szeretnek. Nem, nincs boldogság az idillinek tűnő környezetben. A szegényeknek meg kell küzdeniük azért, hogy ne haljanak éhen. És a gyermekkor korántsem volt rózsás mindenki számára. Az egyetlen érték a harc dicsősége.

Nos, mi van, ha beakad a kezünk, és nem tudunk tovább harcolni egy epikus jelenet közepén?

 VII. Blood-C (TV)

Erről már beszéltem, hogy a sorozat legvége annyira kreatívan gore, hogy iszonyatosan szerethetővé teszi az egész animét. Egyszerűen fenomenális a CLAMP és az Production I.G. közreműködésében született kis Saya-s játékból kibontakozó szörnyűség. Persze végig kell nézni az egészet, hogy megfelelően sokkolhasson bennünket!

Lássuk, hogyan halnak meg az ikrek, mert ez a kedvencem!

 VIII. Shiki (TV)

Ez a sorozat végig meglehetősen depresszív és dark képekkel operál. Nem meglepő, hogy behúzom ide azt a jelenetet, amely a leginkább felkavaró. Amikor a fordulópont után hirtelen a vadászokból lesznek a prédák, akkor eléggé adja magát az, hogy John Carpenter: Vámpírok című művének tisztelegve, látványos kivégzésekkel örvendeztessenek meg bennünket.

Lehet, hogy szegénykének egyszer elég lett volna meghalnia, nem?

IX. Corpse Party: Tortured Souls (OAV)

Talán kicsit furcsa, hogy két számítógépes játék adaptációja is itt figyel a listán. Én ugyan egyikkel sem játszottam, de szívesen kipróbálnám őket az animék alapján. Miféle titok lappanghat egy középiskolában és miért is jelentene ez fenyegetést a diákokra? Persze nem jó ötlet egy japán horror sztoriban megpiszkálni a holtak világát.

Kínozzunk egy kicsit, azt mondom erre!

 

X. Baccano! (TV)

Ha adott egy rakás halhatatlan és ezt igyekeznek titokban tartani, azonban „csak egy maradhat”, akkor nem lepődünk meg azon, ha elkezdik levadászni és meggyilkolni egymást. Persze az már kevésbé várható, hogy az egyikőjük képes alávetni magát mindenféle kínzásnak – no azért nem teljesen önszántából –, hogy kiderüljön, mennyit bír egy emberi test.

De lássuk, mi történik a vonat alatt…

Remélhetőleg sikerült megmutatnom, hogy az animék világában igenis komoly helye van a gore-nak, és nem csak édes, nagy szemű, rövid szoknyás kislányok vannak, kivillanó bugyival, valamint epikus harcjelenetekben megedzett izmos férfiak. Kellemes és kreatív borzongásra is van lehetőség. A linkek alatt bővebb kritikákat is olvashattok és tessék bátran belekezdeni egy-egy hosszabb sorozatba vagy akár 2000 előtti filmbe is. Mindenféle príma meglepetésbe botlunk, ha kicsivel merészebbek és bevállalósabbak vagyunk, nem engedjük, hogy elriasszon bennünket némi klisé.

Evagif

Smaragd Sárkány

 

Be the first to comment on "Legbetegebb animék TOP10-es listája"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.