TOP 10 kevésbé ismert sorozat

Ha azt gondoljátok, hogy a Walking Dead és az American Horror Story szériákon kívül nincs más nézhető (és persze hétről-hétre nagykanállal fogyasztható) horror/thriller sorozat a láthatáron, akkor nagyon tévedtek! Szerkesztőségünk most megpróbált tíz másik, hasonlóan színvonalas és izgalmas, feszültségben vagy éppen akcióban gazdag szériát összegyűjteni, amit érdemes bepróbálni – csak éppen ezeket nem annyira kapta fel a mainstream média, hogy mindenki ismerje. Szóval, vessük bele magunkat a széria-szörfbe, megéri!

 

10. Haven

Mi a fene ez? Indokolatlanul szűk rétegben ismert a Haven című sorozat, amely Stephen King Colorado Kid regényének alapján készült. Az elején megismerjük Audrey Parker FBI ügynököt, akit a Main állambeli kisvárosba küldenek egy bizonyos ügy kapcsán, ám az ott történő megmagyarázhatatlan dolgok huzamosabb ideig marasztalják.

Miért érdemes nézni? Mindennel találkozhatunk benne, ami csak egy misztikus, természetfeletti jelenségekkel foglalkozó történettől elvárható, emellett a karakterek sem utolsók és humorban sem szűkölködik. Könnyed és mégis izgalmas, érdemes belekezdeni! (grey tabby)

9. The River

Mi a fene ez? Az ABC nyolc részes sorozata, amely egy eltűnt természettudós felkutatására szerveződő expedíció pokoljárását mutatja be a nézőknek.

Miért érdemes nézni? Az Amazonas-menti, Isten háta mögötti vidék remekül szolgál alapul a kiváló atmoszférának. Remekül tálalt cselekmény, egyre halmozódó kérdések a néző fejében, és természetesen rejtélyes, hátborzongató jelenségek, amelyek mindvégig kellő mértékben adagolják a feszültséget. A The River jóval többet érdemelt volna, mint nyolc rész, ennek ellenére sajnos meg kell elégednünk ennyivel. Aki rákap, nagyon hamar végigpörgetheti a néhány epizódot.  (Absvrd)

8. The Colony

Mi a fene ez? A sorozat cselekménye a fiktív közeli jövőben játszódik, amelyben az emberiség egy idegen faj rabigája alatt sínylődik.

Miért érdemes nézni? A dráma és a sci-fi kiváló elegye. Ha bárki is azt hinné, hogy a Colony az idegenek elleni ádáz harcot állítja középpontba, téved. Jóval nagyobb szerepet kap az emberi társadalom sorsának alakulása, főhőseink pedig hétköznapi karakterek, akik a véletlen folytán nem várt helyzetekbe sodródnak. Nem csak a sci-fi rajongóinak ajánlott. Az eddigi két évadról bővebben itt és itt olvashattok.  (Absvrd)

7. Siberia

Mi a fene ez? Túlélő valóságshow Szibériában, amelynek egyetlen egy szabálya van: az utolsó, versenyben maradó játékos viszi el a félmillió dolláros nyereményt.

Miért érdemes nézni?  A Siberia egy kiváló alkotásnak bizonyulhat még azok számára is, akik nem feltétlenül rajonganak az UFO-s témáért. A mindösszesen tizenegy epizód az alacsonyabb költségvetés ellenére igencsak színvonalas, izgalmas perceket tartogat a néző számára. Legnagyobb hibája, hogy némileg érthetetlen módon elkaszálták az első évad után, így aki kerek befejezésre számít, csalódni fog. Ezt leszámítva remek darabnak mondható.  (Absvrd)

6. Danger 5

Mi a fene ez? 5, mindenre elszánt titkos ügynök, miközben dúl a második világháború, körbeutazza a világot, és őrültebbnél őrültebb kalandokba keverednek, egy cél érdekében: hogy megöljék Adolf Hitlert.

Miért érdemes nézni? Az eddig 2 évadot megélt ausztrál sorozat nem titkoltan a ’60-as, majd később a ’80-as évek camp illetve trash sorozatainak a paródiája. Van itt minden ami szem-szájnak ingere: stop-motion náci dinoszaruszok, pénzvérű svájciak, propeller hajtotta kontinensek, zsinóron belógatott repülőgépek, telefonon keresztül eltaláló lövések, és még folytathatnám a sort. A széria az abszurditás legmélyebb bugyraiba repít el minket, kifigurázva megannyi híres sci fi illetve fantasy alkotást, és nem fél mindezt megspékelni hatalmas mennyiségű trash-el, melyek mögött valójában hihetetlen profizmus áll. Szinte kihagyhatatlan darab mindenkinek.  (Kele-man)

5. Extant

Mi a fene ez? A nem túl távoli jövőben egy asztronauta, Molly Woods egy 13 hónapig tartó, egyszemélyes űrbéli küldetésről terhesen tér vissza. A helyzetet fokozza, hogy Mollynak elméletileg nem lehetne gyermeke, éppen ezért egy humándroidot ‘fogadott örökbe’, amelyet az a cég fejlesztett ki, ahol férje is dolgozik. A paradox helyzet az idő elteltével pedig csak tovább fokozódik.

Miért érdemes nézni? Az Extant egy filozófiai, teológiai, morális, tudományos kérdéseket feszegető sci-fi. A lassan beinduló cselekmény türelmet igényel a nézőtől, de cserébe egy rendkívül jól felépített történetet kapunk megannyi külön szállal és rejtéllyel.  (Absvrd)

4. Fortitude

Mi a fene ez? A Sky Atlantic eddig két évadot megért, természetfelettivel vegyített, drámai thriller-krimi sorozata. Egy mindentől távol eső sarkköri településen lévő, zárt közösségben egyszer csak rejtélyes gyilkosság történik, ami jócskán felforgatja az ott élő lakók hétköznapjait. De találkozhatunk még jegesmedve által elkövetett brutális halállal, különös mamut-tetemmel, fura megszállással, az eszkimók által fabrikált tupilakkal – és nem utolsósorban lélegzetelállító kép világgal!

Miért érdemes nézni? A Twin Peaks atmoszférájához közel álló, misztikus kisvárosi hangulat, egyre-másra szaporodó rejtélyekkel, érdekesebbnél-érdekesebb drámai karakterekkel, komplex és helyenként kiszámíthatatlan cselekménnyel, mindez egy különleges nyomozati szállal spékelve! Mert mint tudjuk, minden kisvárosnak vannak titkai… Kritikánkat itt olvashatjátok. (eyescream)

3. The Expanse

Mi a fene ez? James S. A. Corey immáron hat kötetes regényfolyamának filmes adaptációja 2015 decemberében debütált a Syfy csatornán, a második évad alig egy hónappal ezelőtt ért véget. A kiváló alapanyagból az alkotók egy látványos, folytatásos űroperát készítettek, mely messze felülmúlta a projekttel kapcsolatos elvárásokat.

Miért érdemes nézni? A széria akkor a legélvezetesebb, ha még nem volt szerencsénk Corey forrásul szolgáló eredetiéhez, mert azért – ahogy az lenni szokott – az irodalmi változat az igazi. A néha szükségtelennek tűnő változtatások mellett az eredetihez képest a The Expanse méltó ezen – mostanában sajnos igencsak elhanyagolt – műfaj hagyományaihoz. Az első évadról készült kritikáinkat itt és itt olvashatjátok, a második évadról készült összegzés pedig itt tekinthető meg.  (Gabblack)

2. Stranger Things

Mi a fene ez?  Négy kamasz srác, akik BFF-ként minden idejüket együtt töltik. Egyik este aztán egyikük rejtélyes körülmények között eltűnik, viszont szinte ugyanakkor a semmiből egy titokzatos és zavart lány bukkan fel, aki különleges képességek birtokosa. Hamarosan  szükség is lesz rá, ugyanis egy valami furcsa lény ólálkodik a környéken…

Miért érdemes nézni?  Álmos kisváros. Rejtélyes eltűnések. Szupertitkos katonai projekt. Különleges képességekkel megáldott jövevény. Nagyjából e témák köré épül fel ez a nyolcvanas évek legjobb pillanatait összegyűjtő sci-fi/thriller/fantasztikus/horror széria, amely olyan kertvárosi retro-mozik hangulatát adja vissza, mint az Állj mellém, Kincsvadászok, Poltergeist vagy éppen az ET. Önjelölt szörnyvadászok, és szerepjáték-rajongók figyelem: itt valami nagyon nagy (és rejtélyes) dolog készülődik! Kritikánkat itt olvashatjátok. (eyescream)

1. Black Mirror

Mi a fene ez? A Black Mirror egy olyan sorozat, amely amolyan antológia jelleggel, minden epizódban egy bizonyos témakörre fókuszálva prezentál egy adott történetet. Politika, sci-fi, thriller, dráma, horror egyaránt megtalálható a palettán.

Miért érdemes nézni? Korántsem vagyok híve annak a felfogásnak, hogy minden, ami szórakoztató, egyben mély tartalommal teli is kell, hogy legyen, néha azonban mégsem árt valódi súllyal rendelkező alkotásokat nézegetni. Bár a Black Mirror nemhogy a nagyközönség véleményét, de még az enyémet is néha megosztja, megtekintését mindenki számára bátran ajánlanám. Annak ellenére, hogy az első és a második évad magasan veri a rá következő harmadikat, mindenképp méltónak találom a listán való szereplésre. Nem kell hozzá egyetérteni a rendező mondanivalójával, hogy szórakoztató, elgondolkodtató legyen, egy próbát mindenképp megér!  (Absvrd)

4 Comments on "TOP 10 kevésbé ismert sorozat"

  1. Első négy majdnem sorrendben a kedvenceim listájának elejét képezik (az első helyen a Gravity Falls áll 😀 ). nagyon tudom ajánlati mindenkinek, a többit meg majd lassan pótolnom kell.

  2. Haven nagyon király sorozat.
    5 évadot megélt 🙂

    Ajánlom én is.

  3. Érdemes tovább nézni a Extant 2. évadát? Ez a megcsalós meg pálfordulós, izzadtságszagú béna “csavar” nagyon kiábrándító. Az első évad egész jó volt, de ez a nyitás… BÉÉNAA!

  4. + Dead Set, Harper sziget szerintem alap.. 🙂 Plusz, ha már a Black Mirror is bekerült, akkor alap a Les Revenants c. francia sorozat. Olyan hangulatú sorozat ritkán van.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.