Fullmetal Alchemist ((Hagane no renkinjutsushi)) (2017)

Hagane no renkinjutsushiAmióta felröppent a hír, hogy az egyik kedvenc animémből film fog készülni, és kijöttek az első trailerek es teaser-ök, tűkön ülve vártam a pillanatot, hogy a 2017. december elsejei Japán bemutató után végre megtekinthessen a Fullmetal Alchemist live-action adaptációját/verzióját, a Hagane no renkinjutsushi-t. Pontosan ugyanolyan jól elsülhetett, mint amennyire rettegtek a rajongók, hogy el lesz szúrva a történet, a karakterek, vagy olyan módosítást hajtanak végre rajta, ami élvezhetetlenné teszi a számunkra. A remény azért élt bennünk, így most megpróbálom eldönteni, hogy: jól sikerült-e a film, adaptációról van-e szó vagy csak a szereplőkre és a szituációra építkeztek, illetve megáll-e a lábán vagy trilógiára számítsunk inkább.

Hagane no renkinjutsushiTrisha Elric két fia, az idősebbik Edward (Ryôsuke YamadaAssassination Classroom, Grasshopper, Assassination Classroom: Graduation), és Alphonse (Atom MizuishiCorpse Party Book of Shadows) már gyermekkoruk óta vonzódnak az alkímiához, melyet már édesapjuk is szakmájául választott. A két fiatal folyamatosan versengett, hogy melyikőjük fejlődik jobban, anyjuk nagy büszkeségére mindketten igencsak fogékonynak bizonyultak. Azonban amikor apjuk távol volt, Trisha hirtelen ágynak esett és elvitte a betegsége, melyet még a családja előtt is titokban tartott. A fiúk nem tudtak belenyugodni szülőjük elvesztésébe, és Edward vezetésével úgy döntöttek, hogy megpróbálják a lehetetlent, dacolnak az alkímia tabujával és visszahozzák az asszonyt az élők sorába. Azonban a szertartás alatt valami nagyon félresikerült, és Alphonse elvesztette a testét, Edward pedig jobb kezével és bal lábával fizetett a szentségtörésért, amit elkövettek.

Hagane no renkinjutsushi

A jelenben az idősebbik fiú az Állami Alkimisták közé tartozik, és öccse páncéltesthez kötött lelkével azon igyekeznek, hogy megszerezzék a legendás Bölcsek Kövét, hogy rendbe hozzák, amit egykor elrontottak, és legalább a saját életüket helyre tegyék, ha már a feltámasztás lehetetlennek bizonyult. Így keverednek Reole városába is, ahol egy hamis papot kell megleckéztetniük, aki egy hasonló varázstárgyat használ, mint amire vadásznak, azonban végül rá kell jönniük, hogy csupán egy utánzatot találtak. Edwardot vissza is rendelik Roy Mustang (Dean FujiokaNinja the Monster, Warriors of the Rainbow) ezredeshez, aki anno segítségére volt, amikor be akart kerülni a hivatásos katonák közé. Ugyanis egyedül az ő tudásukkal és kapcsolataikkal lehetséges olyan információkhoz jutnia, amelyek elvezethetik a legendás kő eredete felé. Ehhez viszont nem csak a saját erejéből kell boldogulnia, hanem segítségére lesznek barátai és támogatói is, mert a kutatómunkához ez elengedhetetlen. Hamarosan kirajzolódik az előtte álló út, ám a megoldás során rá kell ébrednie, hogy nem minden tetszik majd neki, amire rábukkan. Viszont Alphonse és Edward elhatározása végleges és makacsul ragaszkodnak ahhoz, amit előre elterveztek.

Hagane no renkinjutsushi

A nyomozás két szálon is zajlik, hiszen nem csak Edward szeretné elérni a célját, hanem az Állami Alkimisták is valamilyen sötét titkot őriznek a Bölcsek Kövével kapcsolatban. Amíg az Elric testvérek, gyermekkori barátjukkal, a mesterséges művégtagok mérnökével, Winryvel (Tsubasa Honda) felkerekednek, hogy megszerezzék az ereklyét, addig Mustang ezredes, hűséges követőivel, Hughes (Ryûta Satô) kapitánnyal és Hawkeye (Misako Renbutsu) hadnaggyal azon dolgoznak, hogy kiderítsék, mi volt az oka az ishvali mészárlásnak. Hiszen mindannyian részt vettek benne, de sosem tudtak rájönni, miért történtek azok az események, kinek állhatott érdekében az a szörnyűség, és milyen szervezet munkálkodhat a fővárosban. A felszín alatt húzódó titkok felderítése érdekében kénytelenek olyan mélyre hatolni, ahonnan nincs visszaút.

Hagane no renkinjutsushi

A film hosszából rögtön az elején egyértelmű volt, hogy a Hagane no renkinjutsushi inkább egyfajta rövidített adaptáció, amely elsősorban a főbb cselekményszálra koncentrál, és nem tér le erről a csapásról. Viszont az szerencsére hamar kiderült, hogy az alkotók célja nem a realisztikus ábrázolás volt, nem próbáltak meg olyan digitális technikát (Ryan D. RomeroDoctor Strange, Logan, Ghost in the Shell, Alien: Covenant, Pókember: Hazatérés) alkalmazni, amellyel elhitetik velünk, hogy egy játékot játszunk, vagy éppen igazi karaktereket nézünk, hanem a köztes megoldás mellett döntöttek és így megőrizték a jelenetek animés jellegét, ami iszonyatosan jól áll neki. Az élvezetes akciórészek mellett az alkímia is frappáns és kreatív megjelenítést kapott, illetve gondot fordítottak arra is, hogy ez egy olyan steampunk dráma, ami vígjáték elemekre is hangsúlyt fektet, megőrizve az eredeti mű komplexitását. Tehát nem egy száraz, erőltetett, szájbarágós adaptációval van dolgunk, hanem egy komikus fantasy történettel, melynek a világa ugyanolyan jól behatárolható, mint az animéjé. Természetesen arra nem jutott idő, hogy minden részt kidolgozzanak és bemutassanak, de a helyszínek pontosan olyanok, amilyennek elképzelhettük őket a Fullmetal Alcehmist-et vizslatva.

Hagane no renkinjutsushi

Nagyon izgultam amiatt, hogy a homunculus-okat hogyan fogják megjeleníteni, de ezzel sincs semmilyen gond, nem jobban eltúlzottak a gesztusaik és a mozgásuk, mint egy átlag japán film esetében, így ettől nem kell félni. Annak ellenére, hogy tényleg csak a lényegre koncentrálnak, azért néhány ponton kénytelenek voltak változásokat beiktatni, de azt nem fogom elárulni, hogy a Fullmetal Alchemist vagy a Brotherhood szálait dolgozták-e inkább fel. Annyi bizonyos, hogy a szereplőket elég jól választották ki, de nem estek abba a hibába, hogy fölöslegesen elmaszkírozzák a karaktereket, hanem azzal dolgoztak, amijük akadt, és a színészi játék az igazán fontos, ami viszont csaknem tökéletesnek mondható. Szándékosan kerültem azt a témát is, hogy kik jelennek meg a Hagane no renkinjutsushi-ban, és milyen részeket vágtak ki, vagy legalábbis dobtak el a koherens narráció és a tömörség érdekében. Sokkal lényegesebb, hogy az operáció sikerült, és nem szenvedett túl nagy csorbát a teljes egész, amellett, hogy a mondanivalókat szépen besűrítették a cselekménybe.

Hagane no renkinjutsushi

Hiromu Arakawa mangájából a Hagane no renkinjutsushi-t Fumihiko Sori rendezte, aki például a Vexille-t is dirigálta. Ahogy kiemeltem, alapvető probléma sem a látvánnyal sem a szereplőkkel nincsen, de még a helyszíneket is sikerült ügyesen megválogatniuk. A központi mondanivaló a valamit valamiért elvről, az emberi élet szentségéről, az örök körforgásról azért átjön, bár jócskán megnyirbálták a cselekményt, de erre igyekeztek hangsúlyt fektetni. Ha bővebben kíváncsiak vagytok ezekre a tanulságokra, a belinkelt animéknél elolvashatjátok, nincs értelme megismételnem.

Hagane no renkinjutsushi

De rá kell térnem arra a részre is, hogy mégis van-e a probléma ezzel a művel, tehát megfelelően adaptálták-e, jó-e egyáltalán vagy számítsunk-e később folytatásra.Itt pedig mérlegelnünk kell, hogy miként szemléljük a Hagane no renkinjutsushi-t. Az anime cselekménye és története alapján egyértelműen kijelenthető, hogy olyan mozzanatokat hagytak ki belőle, ami – jobbik esetben – arra enged következtetni, hogy a pénz bizony elfogyott, vagyis kisebb büdzsével dolgoztak, mint amire szükség lett volna. Ennek azonban ellentmond az a hír, hogy a toplistákat vezette Japánban. Ami azért furcsa, mert végig az az érzésem volt, mint a Deadpool esetében, hogy szórakoztató, frappáns és kihagyhatatlan, de azért ebből jóval többet is kihozhattak volna, ha nem sűrítek bele a fő eseménysorozatot egyetlen kétórás filmbe. Nekem iszonyatosan hiányoztak belőle bizonyos karakterek, mert olyan szálak maradtak el, amelyekre kíváncsi lettem volna. Ugyanígy annak ellenére, hogy a fő mondanivaló, a mag jelen van, mégis eltörpül a mű az 51 és 68 epizódos testvérei mellett.

Hagane no renkinjutsushi

Összességében arra a következtetésre jutottam, hogy szívesen megnézném a folytatást, de ebben a formában sajnos nem tenném ki a polcomra, mert valahogy köztes megoldásnak tartom és túl sok kompromisszumot kötöttek az alkotók, így meglehetősen hiányos maradt. Aki szereti az animét, tehet vele egy próbát, mert alapvetően szerethető is lehet, de számomra inkább csalódás volt, mintsem öröm, hiába indult igencsak ígéretesen.

Értékelés: 6,5/10

Smaragd Sárkány

Fullmetal Alchemist

Fullmetal Alchemist: Conqueror of Shamballa

Fullmetal Alchemist: Sacred Star of Milos

Fullmetal Alchemist: Brotherhood

Be the first to comment on "Fullmetal Alchemist ((Hagane no renkinjutsushi)) (2017)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.