The Passage (2019-) (A szabadulás) 1. évad

passage A Justin Cronin könyvtrilógiájából adaptált sorozatot, a The Passage-t háttértörténete alapján akár hányattatott sorsúnak is nevezhetnénk, pedig óriási várakozás és nagy ígéretek övezték. Az első 10 részt már magyar szinkronnal is megtekinthetjük, évadkritika következik.

 

Justin Cronin A szabadulás című műve egy poszt apokaliptikus zombi-vámpír horror, a háromrészes trilógia első része. Első megjelenését óriási hírverés és marketing övezte, azonnal bestsellerré vált az Egyesült Államokban. A regény népszerűségét erősítette az a tény is, hogy már az első megjelenést megelőzően megvette a Fox 2000 a megfilmesítés jogait. A magyar kiadás fülszövegében még – igen optimista módon – Ridley Scottot nevezték meg rendezőként, de azóta sok víz lefolyt a Dunán, ahogy mondani szokás.

Sokéves csúszás, átírások, rendező- és koncepcióváltásokat követően végül megszületett a sorozat első évada, melynek igen hosszú produceri névsorában olvashatjuk Ridley Scott nevét.

passage
Cronin regényének története szerint tudósok egy csoportja a hosszú élet titkát keresi, melyre a megoldást egy Dél-Amerika dzsungeleiben felfedezett vírus szolgáltathatja. Titkos kísérletek veszik kezdetüket, halálraítéltek kapnak a szerből és persze – mint mindig – balul sülnek el. A vírus elszabadul, és vérszomjas szörnyeteggé változtatja minden áldozatát. Egyetlen kísérleti alany képez csak kivételt: egy hatéves lány, Amy, akinél úgy fest, sikerült elérni a kívánt célt. A kislány ugyanis nem öregszik. Hajsza indul a lány életének megmentéséért, melyben egy Wolgast nevű FBI ügynök válik védelmezőjévé.

passage
A háromrészes regényfolyamnak a sorozat első évada mindössze az első kötet első kétszáz oldalát dolgozza fel, a teljes történetnek csupán a töredékét. Azoknak, akik hozzám hasonlóan olvasták a könyveket, némileg csalódást okozhat majd ez a tény. A regény a párhuzamos történetmesélés módszerét alkalmazta, és egyszerre ismerhettük meg Amy történetét, és követhettük nyomon a távoli jövő eseményeit – amelynek karakterei igazán szeretetre méltóak voltak, és az ő filmes megjelenítésükre voltam igazán kíváncsi, mikor nézni kezdtem a sorozatot. A sorozatból mindez hiányzik, és csupán a pilot egy felvillantásából sejthetjük, hogy Amy-n az emberiség jövője múlik, és hogy nagy bajok várhatók.

passage
Nem véletlen valószínűleg, hogy a történet szűkítésére szavaztak a készítők, mert A szabadulás nem egy könnyen adaptálható darab, rengeteg szereplőjével, rengeteg személyes történetével együtt – akik között, bármilyen hihetetlen is, de Amy-t ismerjük meg legkevésbé. A sorozat áthelyezte a hangsúlyt Amy Bellafontéra (Saniyya Sidney) , aki így valódi főszerplőjévé válhatott a történetnek – míg a regényben ugyan állandó tényezőként van jelen, de többnyire nem beszél, és eléggé kiismerhetetlen. A sorozatbéli Amy idősebb is (hat éves helyett kb. tizenhárom), és nagyszájú fekete lányt formáltak belőle. Főként ő adja majd a sorozat humorfaktorát is, beszólásai szerethetővé teszik, és jól sikerültek a Wolgasttal (Mark-Paul Gosselaar) vívott szócsatái. De a The Passage nem egy vicces sorozat. Leginkább az akciófaktort emelném ki, mert a történet nagyon izgalmas. A félelmetességet a fertőzöttek fogják biztosítani a néző számára, akiknek van egy olyan jó szokásuk, hogy „beköltöznek” a közelükben tartózkodók agyába, és hallucinációkat okozva nekik veszik át felettük az irányítást. Megjelenítésük kiváló, bár az ő történeteiket is jelentősen átírták, ez igazából nem ártott a feldolgozásnak.

passage
Ami sokkal inkább ártott neki, az az elaprózódás. A The Passage története rengeteg szereplőt mozgat meg, és az izgalmakhoz hozzátartozik az is, hogy nem tudjuk előre, melyikük lesz fontos a továbbiakban. A sorozat sokuknak történetet ad, a fertőzöttekkel is nagyon sokat foglalkozik, szerintem túl sokat is. Ezzel elveszi magától a lehetőséget, hogy igazán haladni tudjon, és sajnos nagyjából az ötödik rész környékén unalmassá válik. Egészen az utolsó rész fordulataiig.

passage

Amy több, mint száz éven át szemléli kívülállóként, ahogyan az általunk ma ismert világ elpusztul. Látszólag céltalanul bolyong, de közben tudja, érzi: valami fontos dolga van még ezen a világon; hiszen ő az egyetlen, aki megmentheti az emberiség megmaradt, kicsiny részét a pusztulástól.
A sorozat utolsó részében megmutatták nekünk ezt a jövőképet, ami a regényt nem ismerők körében igazi sokkal felérő fordulat volt, hiszen ők nem tudhatták előre, hogy lesz egy jövőbéli történetszál is. A készítők célja az volt ezzel a jelenettel, hogy a könyvek rajongóit bebiztosítsák: meg fogjátok ismerni a jövőt is, amit vártatok.

passage

Jelen pillanatban sajnos úgy tűnik, hogy nem fogjuk, mert a sorozatot elkaszálták a Foxnál. Májusban hozott döntésüket az alacsony nézettségi adatokkal indokolták, és az NFL-el kötött ötéves közvetítési szerződés is szerepet játszhatott ebben, így zombik helyett amerikai focit közvetít a csatorna.

Összességében óriási csalódás, hogy egy ekkora hírverést övező sorozatból, amire már tíz éve vártak a rajongók, végül csak ennyit sikerült kihozni. A második évad talán erősíthetett volna a megítélésén, de sajnos nem találták arra érdemesnek, tény, hogy várhatóan nagyon magas költségekkel járt volna a korrekt látványvilág megteremtése.

Kinek ajánljuk: Nehéz olyan sorozatot jó szívvel ajánlani, amiről tudjuk, hogy nem fogjuk megismerni a folytatását. Mégis azt mondom, hogy szórakoztató darabot készítettek a The Passage alkotói, és ha másra nem is, arra tökéletesen alkalmas, hogy a könyvekhez kedvet csináljon.

Értékelés: 7/10

Blissenobiarella

  moly moly.hu logo

Be the first to comment on "The Passage (2019-) (A szabadulás) 1. évad"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.