Dark Skies (2013) (Sötét égboltok)

darkskies_thumbA kilencvenes években volt nagy divatja a földönkívüliek általi elrablásoknak – akkoriban kismililó ilyen esetről olvashattunk az újságokban, vehettük kézbe az eltérítettek által írt könyveket, tematikus köteteket, de a médiában is rendre előkerültek a hivatalos és nem hivatalos ufó-kutató csoportok ténykedései. Aztán a kétezres évekre eltűntek a köztudatból, sőt maga az egész ufó-jelenség is valahogy megfakult, talán mert kihunyt az újdonság varázsa, emellett szinte már annyira beleépült a köztudatba, hogy senkit sem érdekelt különösebben. Filmünk is egy ilyen rejtélyes esetet dolgoz fel, modernizált formában – mindehhez pedig a Paranormal Activity, az Insidious, és a Sinister producerei bábáskodtak, ami azért jelent valamit.

Barett családnál egyik napról a másikra különös dolgok kezdenek el jelentkezni. Először valamilyen titokzatos erő geometriai precizitással rendezi egybe a konyhában található dolgokat, majd eltűnik az összes családi fénykép a nappaliból – mindezt úgy, hogy senki sem hatolt be a házba, különben a riasztó megszólalt volna- ezt követően pedig tömegesen esnek halott madarak a házukra. De hogy az eset körvonalazódjon kicsit, a legkisebb fiút, Sammy-t egy bizonyos ’álommanó’ látogatja meg, akiről rajzot is készít, de az leginkább földönkívüli idegen lényekre hasonlít.

darkskies_2

A családot sújtó rejtélyes jelenségeknek még közel sincs vége: hol az apa, hol pedig az anyja művel olyan dolgokat, mintha nem lennének saját testük urai, a gyerekek testén pedig fura, zúzódásszerű nyomok jelennek meg. Anyuka roppant felkészült, és a google-t böngészve szűkíti tovább a kört, s miután nagyjából rájött a titok nyitjára, elmennek egy amolyan ufó-szakértő faszihoz, aki egy sor tanáccsal látja el őket. Viszont a potenciális elrablás tényét még sajnos így is marha nehéz lesz meggátolni…

darkskies_1

Amikor elkezdődik és film és mondjuk nem tudjuk, hogy miről fog szól, mert lusták voltunk utána olvasni a neten, az események tükrében könnyen hihetnénk, hogy egy újabb poltergeist vagy átkos-démonos történet fog következni, szerencsére azonban nem így lesz. Műfajra inkább thriller felé kacsingat, mintsem ízig-vérig horror lenne, viszont vannak benne elég paráztatós dolgok, főleg, hogy egy olyan természetfölötti témát dolgoz fel, ami a valóságban is simán megtörténhet velünk. Pláne, ha még bőszen hiszünk az ilyen dolgokban. Misztikus hangulata mellett külön jó pont, hogy éppen hogy csak megvillantják az Idegeneket, de akkor is pont annyira, hogy ne tudjuk teljesen az agyunkba vésni őket, kvázi megmaradjon a rejtélyes, nem evilági mivoltuk. Akadnak benne tök felesleges részek, meg direkt időhúzó jelenetek, de összességében én mégis azt mondom, hogy akit egy kicsit is vonz a téma, annak érdemes beszereznie!

Értékelés: 8/10

eyescream

Be the first to comment on "Dark Skies (2013) (Sötét égboltok)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.