Könyvek 2020-ból, amiket el kell olvasnod!

Bár a koronavírus által kialakult helyzet jócskán bekavart a könyv-, és képregényes piacnak, azért szerencsére a járvány előtt és alatt bőséggel jelentek meg olyan kiadványok, amelyeket jó szívvel tudunk ajánlani Nektek. Az év végi filmes toplistánk mellett tehát most következzen a már megszokott tematikus gyűjtésünk, vagyis hogy melyek voltak a 2020-as év legjobb, legszórakoztatóbb vagy éppen szimplán a legkiemelkedőbb horror, thriller és tudományos-fantasztikus zsánerű kötetei, antológiái és képregényei. Mindenkinek további jó olvasgatást kívánunk! 

Stephen King – Az Intézet  KRITIKA

Stephen King számos művében bukkantak már fel enyhén szólva sem éppen hétköznapi karakterek a Carrietől kezdve A ragyogáson át, A Setét Torony ledöntésén munkálkodó rabszolgaként alkalmazott fiatalokig bezárólag. Ebben a közel ötszáz oldalas természetfeletti thrillerben egy felfoghatatlan globális cél érdekében a különleges képességű elrabolt gyermeken titokban kísérletező orvosok koncepcióját járja körül olyan realisztikusan, hogy olvasóként mi is beleborzongunk az Intézetben zajló kínzó és fájdalmas jelenetekbe.

Matt Ruff – Lovecraft földjén KRITIKA

Matt Ruff 2016-ban megjelent World Fantasy-Díjra jelölt, egészen egyedi koncepcióval bíró regényében színes bőrű főszereplőink az ötvenes évek rasszista Amerikájának világában misztikus és természetfeletti kalandokat élnek át, amikor belekerülnek egy múltban gyökerező okkult összeesküvésbe. A regényt alkotó különböző zsánerekben íródott epizódok között található gótikus horror, urban fantasy, science-fiction, ráadásul a nagy kritikai sikerre való tekintettel már a nálunk is látható a könyvből készült HBO-sorozat.

 

Nathan Ballingrud – Szörnyvidék  KRITIKA

Az amerikai szerző Bram Stoker-, World Fantasy- és British Fantasy díjra jelölt, és Shirley Jackson-díjat nyert kötetében a kilencvenes években készült legjobb novellái kaptak helyet. Bár a könyv címkézésnél legtöbben a horror kategóriába sorolták és sorolják, ezeknél a szépirodalmi igényességgel megírt történeteknél inkább a weird és a dark fantasy műfaji elemei kerülnek előtérbe a kivétel nélkül az emberi lélekkel foglalkozó, főként drámai kicsengésű írásaiban.

 

Johanna Sinisalo – Iron Sky  KRITIKA

A Hold sötét oldalán rejtőző űrnácik inváziójáról szóló hasonló címmel bíró sci-fi szatírát 2012-ben láthattátok, folytatása a kissé gyengébb Coming Race pedig tavaly jött ki. A film eredeti forgatókönyvét is jegyző, Finlandia-díjjal jutalmazott Johanna Sinisalo (A Nap Magja) írónő most egy komplett regényben adja közre a történetet, kiegészítve olyan releváns részletekkel és fergeteges ötletekkel, amelyek végül nem kerültek bele a filmváltozatba, és amelyektől egy sokkal inkább drámai kicsengésű szatíra képe tűnik fel a világ abszurditásáról, tömeg-manipulációról, és az emberiség végtelen ostobaságáról.

 

Ken Liu – Az istenekkel nem lehet végezni  KRITIKA

A Hugo-, Nebula- és World Fantasy díjas Ken Liu neve talán nem teljesen ismeretlen a CineGore olvasói számára. Az író első novelláskötetét (A papírsereglet és más történetek) 2018-ban olvashattuk magyar nyelven, tavaly pedig ő állította össze a Láthatatlan bolygók című kínai kortárs scicence fiction szerzők alkotásaiból álló antológiát. Legfrissebb gyűjteményes kötetével ismét csak bebizonyította, hogy barátságban megfér egymás mellett a modern jövőben játszódó digitális térhódítás és a hagyományokból táplálkozó fantasztikum.

 

Christopher Paolini – Álmok a csillagok közt  KRITIKA

Az ezidáig csak ifjúsági fantasy műveiről ismert Paolini sokéves elvonulás után kifejezetten felnőtteknek szóló sci-fi könyvet dobott a piacra. Bár a történet nem éppen mondható egyedi darabnak, ám ezt feledteti a cselekmény pörgőssége, mely minden olyan elemet tartalmaz ami az akció sci-fi rajongóknak kedvez: epikus űrcsaták, gyilkos gépezetek, förtelmes idegenek, gigászi főellenfelek, misztikus tájak, elfeledett ősi romok, horror, humor, szerelem, szex, és megszámlálhatatlan mennyiségű belsőség.

 

Joe Hill – Szarvak  KRITIKA

joe hill szarvak horns

Joe Hill (A szív alakú doboz, Spóra, Furcsa időjárás) könyve, a Szarvak egy kicsit kakukktojásnak tűnhet ebben a válogatásban, tekintve, hogy valójában egy második kiadásról van szó. Ennek ellenére elmondhatjuk, hogy a tavalyi kiadás megállja a helyét a kedvencek között. Ignatius Perrish története a legfájóbb ponton rúg beléd, kissé felforgatja a gyomrodat, majd magával ránt és addig nem enged el, amíg a végére nem érsz.

 

ANTOLÓGIA

Azilum különszám: Árnyak az időn túlról 3.  KRITIKA

A lovecraft-i stílusban és szubkultúrában érdekelt irodalmi fanzine jóvoltából megjelent a természetfeletti borzongást nyújtó antológia záró kötete. Míg a három részesre tervezett installáció első kiadványa az 1920 és 1960 között íródott ún. kozmikus horror zsánerébe tartozó írásokra koncentrál, a második kötetben az 1960 és 1980 közti években készült művekből szemezget, mostani válogatás pedig a nyolcvanas-kilencvenes évek, valamint kortárs elbeszélések közül oszt meg olyan lovecrafti ihletésű darabokat, amelyeket a közönség most olvashat először magyar nyelven!

 

KÉPREGÉNYEK 

Az Utolsó Előtti Huszár #1 – Hamm bekaplak!  KRITIKA

Varga Bálint Bánk (író) és Tuli Krisztián (rajzoló) párosa által közösségi finanszírozás segítségével megvalósított, történelmi dráma és természetfeletti horror keverékeként definiálható képregényében különféle steam- és dieselpunk elemek, valamint a magyar népmesék, legendák világa keveredik a Nagy Háború valós eseményeivel. A Fekete Mentések első okkult kalandjában egy mindentől távoli kis faluba érkeznek, hogy megkeressenek egy ott eltűnt osztagot, akikről már egy ideje semmi hír.

 

Rick Remender & Sean Murphy – Tokyo Ghost  KRITIKA

Ez a rendkívül igényes kialakítású kötet olyan kiábrándító jövőbe kalauzol minket, ahol a technológiafüggő társadalmat már csak a gyilokderbik tudják lázba hozni, és ahol a testkalózok, klónvérfertőzők, kínai öngyilkosfülék és bohóckínzókamrák mindennapi jelenségnek számítanak, legalábbis annak a rétegnek, aki tud érte fizetni. De távol mindettől a hamis színekben pompázó világtól akad egy kis sziget, egy igazi édenkert, amely reményt adhat a dróttól megfáradt menekülteknek…

Ölégia, avagy Deadpool kinyírja a Marvel-univerzumot és mindenki mást  KRITIKA

Deadpool, a zsémbes zsoldosról bármit el tudunk képzelni, de hogy konkrétan legyilkolna egy népszerű szuperhősöktől (és azok ellenségeitől) hemzsegő képregényes világot?! Elfajzott egy figura, akitől gyakorlatilag bármilyen idióta dolog kitelik, de miért csinálna ilyesmit?! Erre a kérdésre ad választ ez a több mint 250 oldalas, kemény táblás gyűjtemény, melyben különféle univerzumok Wade Wilson karakterei keverednek világirodalmi alakokkal egy hibátlan és szórakoztató meta-koncepcióval felépítve!

 

Orgyilkos osztály 4 – Halj meg a kedvemért  KRITIKA

Rick Remender író és Wes Craig rajzoló közös munkájának gyümölcse a 2014-ben útjára indított Deadly Class, melyben egy szó szerint földalatti iskolában különleges nevelést kapó diákok próbálnak megfelelni családjuknak és/vagy a tantárgy követelményeiknek, miközben keresik helyüket és lázadva dacolnak a Reagan-éra neokonzervatív értékei ellen.

 

Esernyő Akadémia 3 – Feledés Hotel  KRITIKA

A képregényt kiagyaló szerző, a My Chemical Romance énekeseként  elhíresült Gerard Way már rögtön a második kötet után, 2009-ben bejelentette a harmadik epizódot, azonban a végleges megjelenésre egészen 2019-ig kellett várni. Szerencsére a magyar rajongótábor ebből mit sem vett észre, ugyanis a Dallas című epizód után csupán alig egy év telt el, és máris kezünkbe foghattuk a diszfunkcionális családban felnőtt, szuperképességgel rendelkező testvérek legújabb frenetikus kalandját!

 

Ha érdekel az előző évek termése, itt tudod elolvasni:

Könyvek 2019-ből, amiket el kell olvasnod!

10 könyv 2018-ból, amit el kell olvasnod!

10 könyv 2017-ből, amit el kell olvasnod!

1 Comment on "Könyvek 2020-ból, amiket el kell olvasnod!"

  1. Szerintem J.D. Barker – Szíve helyén sötétségnek is simán ott a helye ezen a listán. 🙂

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.