In Search Of Darkness I-II – A Journey Into ’80s Horror (2019-2020)

In Search Of Darkness Horrorrajongóként kivételesen szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen kedvenc műfajunk egy teljes évszázadot felölelő, roppant gazdag mozgóképes múlttal rendelkezik. Ezen időszak természetesen bővelkedik felejthetetlen korszakokban, számomra az egyik ilyen aranybánya a ’80-as évek alkotásai, amelyek alapvetően formálták a mai, modern horrorfilmgyártás arculatát.

Az In Search Of Darkness dokumentumfilmek készítője, David Weiner pontosan ezt az érát veszi górcső alá, a végeremény pedig egy minden igényt kielégítő, közel kilencórás (!!!) információ-bomba, amely alaposan kivesézi ezen évtized alkotásait. Az úriember a The Hollywood Reporter és az LA Weekly újságírója, aki 2018 októberében mindössze két nap alatt összekalapozta a kezdő büdzsét egy Kickstarter-kampány segítségével. Biztos, ami biztos alapon 2019 márciusában még megfejelte mindezt egy Indiegogo gyűjtéssel, így a közösségi finanszírozásnak hála sikerült tető alá hoznia a projektet.

In Search Of Darkness

A koncepció végtelenül egyszerű. Mindegyik rész kronológiai sorrendben végig megy az évtizeden, és pár percet szán az adott év legkiemelkedőbb, és legérdekesebb horrorfimjeire, mindezt szakértők, kritikusok, színészek, és rendezők interjúin keresztül bemutatva. A kissé száraznak hangzó összeállítást rövidebb tematikus összeállítások „dobják fel”, de összességében olyan mintha egy nagyon hosszú katalógust néznénk a ’80-as években készült horrorfilmekből.

In Search Of Darkness

Nagy minőségi különbséget nem véltem felfedezni a két rész között, de az biztos, hogy a nagyobb címek, az amerikai szemüveggel nézve ismertebb darabok az első epizódban vannak. A második inkább koncentrál az érdekesebb, „egzotikusabb” alkotásokra, kifejezetten sok időt szánnak például az eurohorror egyik legmarkánsabb szeletére, az olasz horrorfilmekre, illetve relatíve ismeretlenebb munkákra. Ettől függetlenül közel ugyanolyan érdekes ez az összeállítás is, még aki nagyon otthonos mozog ebben a korszakban (Jelen:)), az is találhat magának új kedvencet.

In Search Of Darkness

A kedvcsinálás szándékával, és a teljesség igénye nélkül következzen néhány név az In Search Of Darkness közreműködői közül: Tom Atkins (A köd, Maniac Cop), John Carpenter (Halloween, A dolog), Larry Cohen (It’s Alive), Jeffrey Combs (Re-Animator), Barbara Crampton (Re-Animator), Tom Savini (szinte mindenben akkoriban:)), Sean S. Cunningham (Péntek 13), Joe Dante (Az üvöltés, Szörnyecskék), Mick Garris (Masters Of Horror), Stuart Gordon (Re-Animator), Kane Hodder (Jason:)), Robert Englund (Freddy:)), Tom Holland (Gyerekjáték, Fright Night), Heather Langenkamp (Nancy:)), Don Mancini (Gyerekjáték), Greg Nicotero (The Walking Dead), Corey Taylor (Slipknot), Brian Yuzna (Re-Animator) és Chris Jericho (WWE pankrátor).

In Search Of Darkness

Az In Search Of Darkness játékideje alatt megemlített alkotások listáját láthatjátok a képeken, azt hiszem további ajánlóra nincs is szükség. Biztos vagyok benne, hogy ebben a két dokumentumfilmben mindenki megtalálja a maga számítását, hiszen az ismert és népszerű címek mellett a korszak néhány méltatlanul mellőzött alkotását is megemlíti az összeállítás. Meleg szívvel ajánlom ezeket a nagyszerű darabokat a horror műfaj szerelmeseinek, aki pedig különösen kedveli ezt az érát, annak kötelező látnivaló.

In Search Of Darkness

8/10

afiaf

 

 

 

2 Comments on "In Search Of Darkness I-II – A Journey Into ’80s Horror (2019-2020)"

  1. es jon a harmadik resz 🙂

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.