2023 Top 10 horror – Szerkesztőségi toplista

Immár évek óta kezdjük egy nagy sóhajjal az éves toplistánk összeállítását, hogy “ez nem volt a horror éve”. Idén kifejezetten kevés olyan művet tudnánk felsorolni, ami igazán maradandó és emlékezetes élményt kínált, és azok, amelyek egyáltalán feljutottak a listára, leginkább csak a “a többihez képest” voltak jó filmek, nem az általánosságban értendő minőségük miatt.

Már tavalyi listánkon is előtérbe kerültek a különböző európai gyártású darabok, és idei listánk is nemzetközi merítéssel dolgozik, és különösen hosszúra nyúlik majd azoknak a filmeknek a sora, melyek a listára nem jutottak fel, de említésre méltónak tartjuk őket – szavazataink szórása ugyanis igencsak nagy volt ezek között. Szót ejtünk sorozatokról, és az idei legnagyobb csalódásokat is számba vesszük.

 

10. Clock (2023) (Az óra)

A Clock című sci-fi horrorban egy negyven felé száguldó nő gyermekvállalási kálváriája elevenedik meg előttünk, de nem úgy, ahogy elsőre gondolnánk. A megkapó képi világ mellett erőssége abban rejlik, hogy ilyen kényes és megosztó témát vesz a vállára: a főszereplő Ella nem akar gyereket, és vállalja a részvételt egy kísérletben, ahol majd felébresztik anyai ösztöneit, ezt pedig hallucinációk, őrjöngés, elmosódó határvonalon billegés őrület és józanság, álom és valóság között követik. A Clock izgalmas koncpeció és érdekes darab, de jelenleg 5.0-ás pontszámon áll IMDb-n, és tőlünk sem kapott sokkal többet, ezzel pedig épphogy elérte listánk alsó határát. 

9. Cobweb (2023) (A félelem fészke)

A Cobweb (A félelem fészke) már második alkalommal szerepelt az esztendő legjobban várt horrorfilmjeinek listáján, elvégre a 2019-es Marianne című sorozat író-rendezője, Samuel Bodin szélesvásznú debütálása okkal keltette fel érdeklődésünket. Az Edgar Allan Poe Az áruló szív című novelláján alapuló sztorit a francia alkotó sikeresen töltötte meg feszültséggel, visszaköszön a Marianne-ból ismerős sötét hangulat, és vérgőzös akciókból sincs hiány. Listánk kilencedik helyét annak köszönheti, hogy bár szerkesztőségünk egyes tagjai számára tökéletes borzongatást nyújtott, másoknál a film utolsó félé órájában látható fordulat miatt a csalódások közé került minden érdeme mellett is. Mindenképpen érdemes rajta tartanunk a szemünket, mert várhatóan Bodin következő filmjeivel még magasabbra helyezi majd a lécet.

8. The Last Voyage of the Demeter (2023)

Hollywoodra jellemző, hogy ha kicsit válságban van a kreativitás, akkor leporolják a nagy irodalmi klasszikusokat, és megpróbálják aktualizálni őket. Ez a trend nem újkeletű a horror témájában sem, így alakult, hogy 2023-ban két nagyszabású, kifejezetten mozikba szánt Drakula-adaptációért is izgulhattunk. André Øvredal már bizonyította korábban, hogy kis/közepes költségvetésből is tud olyan látványt varázsolni, ami vetekszik az álomgyári produkciókkal, például A boncolás (The Autopsy of Jane Doe) esztedejének egyik legjobb horrorfilmje volt. A The Last Voyage of Demeter Drakula-műfajban való újításának azt szánták, hogy a titokzatos erdélyi gróf valódi szörnyetegként jelenik meg. A film első perceitől fogva nyilvánvaló, hogy a büdzsé legnagyobb részét a látványvilág emésztette fel, és szép is a film, Drakula ábrázolása azonban hiteltelen és nevetséges, ráadásul hiányzik belőle a személyiség, amiért 100 éve rajongani tudunk. A benne rejlő potenciállal a film sajnos nem élt kellő módon, így legfeljebb tisztességes iparosmunkaként jellemezhetjük, ami az átlagos szintnél bevállalósabb és vadabb, de nem tud több lenni egy egyszerű szörnyfilmnél.

The Last Voyage Of The Demeter

7. Saw X (2023) (Fűrész X)

A hollywoodi mércével mérve aprópénzből készülő franchise pénzügyi sikerességéhez kétség sem férhet, elvégre a világszintű mozis összbevétel már egy milliárd dollár felett jár. Nincs sok csodálkoznivaló hát azon, hogy a készítők ontják magukból az újabb és újabb részeket a kirakós gyilkos, alias Jigsaw rétestésztává nyújtott, kissé radikális életvezetési tanácsadásából. A legutóbbi részt, a 2021-es Spirál – Fűrész hagyatéka alcímű förmedvényt egyöntetű utálattal fogadtuk, és már borítékoltuk, milyen irányba tart a széria. Erre cáfolt rá az ősszel debütáló 10. rész, amellyel visszataláltak a helyes útra. A történet az első rész közvetlen folytatása, melynek cselekménye Mexikóba vezet minket, és összességében nagyon tisztességes bővítése a sztorinak, ami a franchise-tól megszokott moralizálást kiegészítő fogcsikorgató kínzásokkal bűvöli el nézőit, így a könnyed szórakoztatástól távol áll, mégis melegen ajánljuk.

Fűrész X

6. Knock At The Cabin (2023) (Kopogás a kunyhóban)

Napjainkban kevés olyan megosztó alkotó dolgozik Hollywoodban, mint M. Night Shyamalan, akinek a filmjei a hullámzó minőség ellenére mindig élményszámba mennek. Ez alól a kijelentés alól aktuális munkája sem kivétel, mely az Idő után egyben második adaptált forgatókönyve. A Kopogás a kunyhóban a racionális gondolatok és a vallási fanatizmus olyan keveréke, amely eléri, hogy a végjátékra ember legyen a talpán, aki állást tud foglalni a film kulcskérdésével kapcsolatban. Nyilván megérzésünk lehet, hiszen tulajdonképpen kétismeretlenes az egyenlet, de Shyamalan végig ügyesen tartja bizonytalanságban a nézőit. A kevés szereplőt mozgató sztori lineáris cselekményét nyúlfarknyi flashback szekvenciák törik meg, amelyek sajnos túlzottan rövidek ahhoz, hogy igazán a szívünkbe zárjuk főszereplőinket, de a törődés kialakulásához azért elégségesek. A színészek korrektül teszik a dolgukat, mindenképpen kiemelnénk Dave Bautista játékát, aki kifejezetten hitelesen adja elő a hatalmas morális dilemmákkal küzdő általános iskolai tanító szerepét.

Kopogás a kunyhóban

5. Evil Dead Rise (2023) (Gonosz halott – Ébredés)

A Gonosz halott franchise visszatérése nagyszerűen sikerült, és bár eredetileg csak streamingre szánták, végül megfuttatták szélesvásznon is (Magyarországon nem játszották a mozik), és valószínűleg azóta is áldják az eszüket, ugyanis szűk három hét alatt 100 millió dollárt szedett össze a kasszáknál, ami a gyártási költségvetés ötszöröse volt, mellyel a legjobban jövedelmező Gonosz halott film címet is bezsebelte. A sztori egy elhidegült testvérpárról szól, akik megpróbálnak újra közel kerülni egymáshoz, de egy földrengés során előkerülő, rejtélyes eredetű könyv, valamint néhány bakelit lemez meghallgatása végleg megpecsételi a sorsukat. Vértől tocsogó másfél órára számítsatok, ami kifogástalan szórakozást nyújt, de elsősorban csak azoknak ajánljuk, akik szerették a korábbi Gonosz halott-filmeket is, nekik viszont kötelező!

Evil Dead Rise

4. Renfield

Egy igen erős, a műfajtól kissé szokatlan marketing előzte meg a Renfieldet, melyben szinte végig a film komolytalanságát, camp jellegét és Nicolas Cage már-már ripacskodásba áthajló Drakula alakítását hangsúlyozták ki, megalapozva az elvárásokat. A Renfield végül azt adja amit megígért: egy, a kedvenc vámpírunk karakterét a modern korba helyező, és a szerepében fickándozó Nicolas Cage-t szerepeltető filmet kapunk, se többet, se kevesebbet. Az alig több, mint 90 percnyi játékidővel rendelkező vígjáték ezúttal nem főszereplőink ügyetlenségére és bugyutaságára építi humorát, ellenben a Drakula és szolgálója, Renfield kapcsolatának a modern korba helyezése adja a viccek alapját. Ez rendkívül jól megy neki, egy friss, a sok akciójelenetnek hála pörgős, modern kori Drakula adaptációt kapunk. Chris McKay vámpírfilmje a kettejük közötti kapcsolati dinamikára helyezi a fő hangsúlyt, ennek azonban az az eredménye, hogy a mellékszálak és mellékszereplők könnyen felejthetőek lesznek. Szinte minden egyes jelenetben, amikor nem Renfieldékkel, hanem a helyi maffiacsoporttal foglalkozunk, érezzük, hogy ez mindössze egy térkitöltő, szükséges, de nem kellően kidolgozott mellékszál, ami igazából lehetne teljesen más tematikájú, akkor se rontana a filmélményen. Összességében egy felejthető, de a maga módján szerethető Drakula-adaptációval lettünk gazdagabbak.

3. No One Will Save You (2023) (Nincs, aki megmentsen)

A Nincs, aki megmentsen egy váratlanul felbukkanó gyöngyszemnek bizonyult, és annyira meglepett minket eredetiségével, hogy rögtön toplistánk dobogójára is feljutott. Brian Duffield már az Árok (2020) írójaként is bizonyította, hogy van érzéke a vizualitáshoz, ezúttal pedig a rendezéssel is remekül elboldogult. Remek élmény lehetett volna, ha a mozikba küldik ezt az alkotást, hiszen az első perctől fogva pörgős sci-fi horror nem sok pihenést hagy sem főhősnőjének, sem pedig nézőinek. Vizuálisan pazarul fest, ami nagy szó, hiszen jelentős játékidőt szentel a földönkívüliek szerepeltetésének; mégsem válik nevetségessé, és a dialógusok teljes hiánya is bátor, jól sikerült húzás volt a készítők részéről. A film második felében éles hangulatváltás következik be, és a személyes dráma kibontakozása kerül előtérbe, továbbra is festői képekkel feledteti a véget nem érő harcjeleneteket, ám szegez magához egészen a bizarr végkifejletig.

No One Will Save You

2. Talk to Me (2022) (Beszélj hozzám!)

Az USA legnagyobb független filmfesztiválja, a Sundance minden évben gondoskodik arról, hogy figyelemreméltó alkotásokat tárjon a közönség elé. A Beszélj hozzám! a leghangosabb pozitív visszhangot kapott horror bemutató volt ebben az évben, és ausztrál filmként, ráadásul az A24 szerepvállalásával, szerkesztőségünk is nagy reményeket fűzött hozzá.

Beszélj hozzám!

A sztori középpontjában egy baráti társaság áll, akik felfedezi, hogyan lehet szellemeket idézni egy bebalzsamozott kéz segítségével. Rászoknak az új izgalomra, de az egyikük túl messzire megy a játékban, és félelmetes természetfeletti erőket szabadít el. A Beszélj hozzám! sokkal többet nyújt egy átlagos jumpscare horrornál, mert főszereplőiért ezúttal valóban lehet izgulni és meghökkentő jeleneteknek sem vagyunk híján. A feszültség remekül kitart a stáblista végéig, és bár a váratlan húzások nem jellemzőek rá, az a néhány kellemesen elhelyezett csavar jól működik. Összességében teljesen helytállóak voltak a méltató kritikák, mert a Beszélj hozzám! 2023 egyik legerősebb alkotása, és megérdemelten csatlakozik a legjobb ausztrál horrorfilmek táborához, egyben pedig idei listánk ezüstérmét is elnyerte.

Beszélj hozzám!

1. When Evil Lurks ((Cuando acecha la maldad)) (2023) (Amikor a gonosz leselkedik)

When Evil Lurks

Idei aranyérmesünk, a dobogó legfelső fokán helyet foglaló film egy újabb váratlanul felbukkanó, igazi gyöngyszem, egyenesen Argentínából. A direktor, Demián Rugna előző filmje (Terrified, 2017) a címéhez abszolút hű alkotás volt, legújabb munkája pedig olyan, mintha a The VVitch, A kukorica gyermekei és az Ördögűző szerelemgyerekét néznénk spanyol nyelven. A film több síkon fejti ki hatását, az egyértelmű terror mögött végig ott bujkál a lokális társadalomkritika, az egyszerű emberek kiszolgáltatottsága a rendszerrel szemben. Az összes probléma forrása az, hogy a hivatal borzasztó lassan reagál egy bejelentésre, így a helyiek, a saját eszközeikkel, a maguk módján próbálnak megszabadulni egy fertőzött testtől. Az elszabaduló borzalmak teljes skálájáról csak elképzelésünk lehet, ugyanis az alkotó elsődlegesen a főszereplő testvérpárra, és családjaikra fókuszál.

When Evil Lurks

Fogcsikorgató jeleneteknek így sem vagyunk híján, azt pedig csak elképzelni tudjuk, hogy az ártatlannak tűnő partizánakció milyen szörnyű hatással van a környéken élők mindennapjaira. Az ócska jumpscare ijesztgetések helyett dramaturgiailag remekül elhelyezett, hirtelen érkező, és sokkoló szcénákat kapunk, amelyek mindig adnak egy extra löketet a történetnek. Amikor azt gondolnánk, hogy ezt már biztosan nem lehet fokozni, Demián Rugna mindig rátesz egy lapáttal, egészen a nagyszerű befejezésig. Egy szónak is száz a vége, ha csak egyetlen horrorfilmet nézel meg 2023-ban, akkor a When Evil Lurks legyen az!

 

További filmek

Amikor leadtuk szavazatainkat a listához, számos olyan cím felmerült, amelyek végül nem kerültek be az összesítésbe, mert túl kevés jelölést kaptak. Ennek ellenére olyan figyelemreméltó művekről van szó, melyeket tagjaink akár a dobogón is szívesen láttak volna, így ajánlásképpen érdemes szót ejteni róluk:

Thanksgiving

A Sikoly franchise hatodik része ugyan egy hajszállal gyengébben sikerült, mint 2022-es elődje, így is kifogástalan szórakozást nyújtott Szellempofa rajongóinak, a Totally Killer pedig időutazással keverte a tini slasher műfajt, és lett igazán kedvelhető, habkönnyű cím. A svéd gyártású The Conference ((Konferensen)) (2023) (Csapatépítés) szórakoztató darab, szerettük is, de nem ütötte át a listára kerülés alsó határát nálunk. További említésre méltó slasher-címek voltak az évben a Sick (2022), és a mozikban nálunk is futott Thanksgiving (2023) (Hullaadás) , Eli Roth agymenése – utóbbit kifejezetten csak méltatni lehet. A King-rajongók idén sem maradtak adaptáció nélkül, és bár a Boogeyman (2023) (A mumus) nagyon várt darab volt, nem igazán sikerült beváltania a hozzá fűzött reményeket, szerkesztőségünk tagjai között volt, aki szerette – mások inkább a csalódások közé sorolták. Brandon Cronenberg alkotása, az Infinity Pool (2023) (Végtelen víztükör) hasonló sorsra jutott, sokkal többet vártunk tőle.

A Sister Death ((Hermana muerte)) (2023) (A halál nővére) szintén szerepelt az év legjobban várt filmjeinek listáján, és Paco Plaza atmoszférikus apáca-horrorja bár kimagasló darab volt az idei kínálatban, listánkra sajnos nem kerülhetett fel. Szintén sokat vártunk a Netflix év eleji nagy dobásától, a Christian Bale főszereplésével készült The Pale Blue Eye (2022) (Halványkék szemek)-től, mely egy lassú folyású, a szokásos krimiknél unalmasabb cselekményű nyomozósdi lett, a Poe-utalásokkal gazdagon szövött történet azonban a kosztümös krimik kedvelői számára kihagyhatatlan.

pale blue eye poe

A Skinamarink jobban működött volna rövidfilmként, de igazán mélyre hatolt a gyermeki félelmekben. Hasonló témakörben jelent meg Ari Aster legújabb darabja, a Beau is Afraid (2023) (Amitől félünk), ami leginkább dráma-thriller vonalon mozog, és új elemként a humort is beemelte eszközei közé. Megosztó film lett, szerkesztőségünk véleménye pedig vegyes. Említést érdemlő darabok voltak még a Nightmare ((Marerittet)) (2022) (Rémálom), melyben egy fiatal pár pszichológiai horrorral átitatott küzdelmeit nézhettük végig alvásparalízissel vegyítve, a Venus (2022) okkult témakörrel ijesztgetett, a Nefarious ((ИEFAЯIOUS)) (2023) pedig démonos megszállottsággal operáló kiváló kamaradarab volt. A Birth/Rebirth (2023) kiemelkedő látványvilággal és mély érzelmekkel sokkolt, a The Elderly (2022) a klasszikus horrorkliséket hátrahagyva borzongatott. A Thaiföldön forgatott Influencer (2023) az év egyik legjobb thrillerje, igazán meglepő darab, ami erősen kívánkozott toplistánkra is.

Amitől félünk

 

Sorozatok

Míg a tavalyi év elsősorban sorozatokkal domborított, idénre kevesebb emlékezetes darab jutott. A műfaj talán legfontosabb idei produktuma a világhírű The Last of Us című videójáték-adaptáció volt. Szerkesztőségünk több tagja is nosztalgiával gondol vissza a játékokra, nagyon szerettük, de a sorozat csalódást keltett bennünk, mert a rengeteg belefektetett munka és remek látványvilág ellenére sem találták el igazán a megfelelő hangnemet.

Ezzel szemben örök kedvencünk, a korszakos zseni Mike Flanagan nevéhez fűződő The Fall Of The House Of Usher (2023) (Az Usher-ház bukása) minden várakozásunkat felülmúlta, és elnyerte nálunk az év legjobb sorozatának kitüntető címét. Nem is csoda, zsinórban több éve már, hogy mindig szerepel egy-egy műve nálunk a toplistán, és csak reméljük, hogy ez a tendencia a jövőben is folytatódhat!

Az Usher-ház bukása

Listánk másik állandó szereplője évek óta a What We Do in the Shadows (Hétköznapi vámpírok), és ezen sem idén változtatunk: az ötödik szezon lett az egyik legerősebb az eddigiek közül, és még egy további várható. A semmiből érkezett, és meglepett valamennyiünket a The Devil’s Hour (2022) (Az ördög órája) című brit thriller, ami annyira izgalmas, hogy egyvégtében érdemes megnézni igazán. Hasonló élményt nyújtott a német gyártású Netflix Originals, a Dear Child ((Liebes Kind)) (2023) (Drága gyermek) is, ami pár órányi körömrágós izgulást garantált. A From (Kiút) második évada kevésbé lett annyira önfeledt és szórakoztató, mint az első, de misztikus, természetfeletti témákban még mindig említést érdemlő széria.

Csalódások

Mind a filmek, mind pedig a sorozatok fejezeténél megemlítettem, hogy szerkesztőségünk véleménye idén igencsak nagy szórást képviselt, ami az egyiknek nagyon tetszett, azt a másik a pokolba kívánta. Voltak azonban olyan darabok is, melyek egyöntetű gyűlöletet váltottak ki belőlünk, és ezekre is érdemes néhány szót fecsérelni: a Pet Sematary: Bloodlines (2023) (Kedvencek temetője: Vérvonalak) egy mindennemű kreativitást és újdonságot nélkülöző, cseppet sem félelmetes, jumpscare-ekkel operáló folytatás, aminek elkészítése teljesen felesleges volt.

A vörös ajtó

Nagyjából ugyanez mondható el az egyre csökkenő minőségű tendenciát mutató Insidious-franchise legújabb tagjáról, az Insidious – The Red Door (2023) (Insidious – A vörös ajtó) című filmről is, ami azonban hatalmas bevételének köszönhetően borítékolhatóan még további folytatásokat kap majd, amiben osztozik vele a Conjuring-univerzumban elhelyezkedő The Nun II (Az apáca II) is. Jóformán szót sem érdemel részünkről a M3GAN, és nagy csalódást nyújtott Dark Harvest (2023) (Arat a kaszás) is, totális hangulatvesztettségével. Az All Fun and Games (2023) (Halálos bújócska) az ígéretes casting ellenére a borzalmasan túltolt jumpscare-ijesztegetéseivel veszített el minket már az elején. Legmélyebb megvetésünket mégis egy filmre érdemes koncentrálni az idén, ez pedig nem más a The Exorcist: Believer (2023) ((Az ördögűző: A hívő)), aminek elkészítését minimum súlyos hibaként tudnánk jellemezni – mégis, talán nem meglepő, de ennek is készül már a folytatása.

Idén Narez barátunk jóvóltából egy másik nézőpontot, az Rottentomatoes top 10-es listáját is be tudjuk mutatni nektek:

 

Listánk kizárólag szubjektív véleményekből áll. Mi így láttuk a 2023-es évet, de kíváncsiak vagyunk, nektek mi a véleményetek az idei felhozatalról. Kérjük, akár itt, akár a Facebook oldalunkon írjátok le, nektek mik voltak a kedvenceitek, amiket mi kihagytunk.

Aki pedig az előző évi top10-es listákra kíváncsi, az itt tudja elolvasni őket:

2022 top10

2021 top10

2020 top10

2019 top10

2018 top10

2017 top10

2016 top10

 

Be the first to comment on "2023 Top 10 horror – Szerkesztőségi toplista"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.