Szintén zenész?! – avagy – Énekesek, előadók és zenészek a horrorfilmekben

Fanatikus horror-rajongóként mindig mosolyt csal az arcomra, ha valamelyik ismert énekes vagy zenész tűnik fel egy-egy ilyen zsánerű produkcióban. Azt legtöbbször csak sejteni lehet, hogy csupán csak “véletlenül” keveredett oda vagy kifejezetten őt szánták bizonyos (mellék)karakterek szerepére, hogy ezzel is még több jegyet adjanak el a mozipénztáraknál? Vajon saját hírnevét akarja ezzel öregbíteni vagy egyszerűen csak rajongója a műfajnak, illetve egy-egy figurának? Egy szó, mint száz: megpróbáltuk összegyűjteni hogy a globális zeneipari kollektíva mely ismertebb szereplője tette már tiszteletét a horrorfilmek rémséges világában.

RÉMES RÍMFARAGÓK

Kezdjük mindjárt a sort a manapság leginkább energiától duzzadó rap-metál formációjával (Body Count) aktívan koncertező rapperrel, akinek a művészneve csak úgy szól, hogy ICE-T. Hideg gengszter karaktere a Leprechaun-sorozat ötödik installációjában (Leprechaun in the Hood) tűnik fel, Mack Daddy szerepében. Egy résszel később újra visszatér gonosz kis manónk a gettóba (Leprechaun: Back 2 The Hood), ekkor pedig az Onyx nevű hardcore-rap csapat egyik fő rímelője, Sticky Fingaz tűnik fel mellette. Ő később még a Nite Tales: the Movie-ban ugyancsak beugrott, 2008-ban.

Ha már volt Jeges Tea, akkor talán kézenfekvő megemlíteni a Jégkockát is. A Mars szelleme nevű ezredforduló után készült, ám sajnos rendesen félresikerült Carpenter sci-fi-horrorban Ice Cube egy rabot alakít, aki a tisztekkel együtt kénytelen felvenni a harcot a bolygó őslakos szellemei által megszállt munkásokkal. Vele vagy nélküle, de felejthető darab, annyit mondok.

A hetvenes évek blaxplotation filmjeinek hagyományait felidéző Bones című horrorisztikus alkotásban a kutyák kutyája, Snoop Doggy Dogg alakítja a meggyilkolt és később bosszúját beteljesítendően feltámadó gengsztert. De ugyancsak ő a Hood of Horror című gengszteres antológia narrátora is. Roberto Rodriguez The Faculty – Az invázium című középsulis testrablós sci-fi/horrorjában pedig Usher tűnik fel az intézmény egyik tanulójaként.  Kis érdekesség, hogy a 2005-ben útjára indult Scary Movie tinihorror-paródia első epizódjában mindkettőjük belekerült.

John Carpenter 1978-ban indult legendás Halloween-szériájának hetedik részében (Halloween H20 – Húsz évvel később) fedezhető fel LL Cool J egy iskolai biztonsági őrként, majd pedig a Háborgó mélység vízalatti cápás fenyegetésben próbája menteni a bőrét egyszerű szakácsként. Ha már Halloween a téma, mindenképpen meg kell említenem, hogy Busta Rhymes szintén megfordult a Michael Myersről szóló franchise-ban. Ő a Halloween: Feltámadás című nyolcadik epizódjában egy valóságshow rendezőként tűnik fel, de ahogy ez sejthető, nem sokat szerepelt.

Coolio előbb az iszonyatosan hitvány Dracula 3000 című 2004-es förmedvényben tűnik fel egy 187 névre hallgató kritikán aluli legénységi tagot alakítva, majd egy évvel később a Pterodactyl – Szárnyas gonosz CGI-hulladékban mulathatunk rajta jókat. A szintén rapper Redman viszont már saját magát alakítja a Gyerekjáték horror-vígjáték széria minőségileg eléggé kifogásolható ötödik részében (Chucky ivadéka).

A Galaxis útikalauz stopposoknak, illetve a Tekerd vissza haver mellett Mos Def látható még az Island of the Dead (2000) címűben horrorban, ami talán nem véletlenül nem lett ismert: az iMDb jelenleg 2,8 ponton áll. Szintén elég alacsony helyezést kapott az adatbázisban a The Bleeding nevű akció-horror, melyben Vinnie Jones és Michael Madsen mellett DMX szintén játszik.

Az Insane Clown Posse nevű jugallo rap-duó az Asylum Death Race koppintásában (Death Racers) saját magukat hozzák, mint extra-erőszakos, többszörös gyilkossággal vádolt versenyzők átalakított, akik egy jégkrémes-verdával állnak rajthoz. Az otthoni videós szórakoztatásra készült harmatgyenge hulladékon (Lockjaw: Rise of the Kulev Serpent) kívül Xzibit még tiszteletét tette a második X-akták mozifilmben (Hinni akarok), ahol egy FBI ügynököt alakít kevésbé meggyőzően.

 

VÉR(M)ES NŐI ELŐADÓK

Kezdjük is a sort mindjárt a tragikus fiatalsággal elhunyt Aaliyah nevű énekesnővel, aki Anne Rice vérszívókról szóló sorozatának (Vámpírkrónikák) mozijában játszotta az élőhalott Akasha-t, a címszereplő hölgyet (Queen of the Damned). Nem lett tőle se több, se kevesebb a produkció, de legalább a kétezres évek egyik legjobb nu-metálos filmzenéjét hozták vele tető alá.

Ha már a kétezres éveket említettem, ugyan ki ne emlékezne az 1997-ben készült Tudom mit tettél tavaly nyáron című tini-slasher egy évvel később készült harmatgyenge folytatására. A Még mindig tudom mit tettél tavaly nyáron szereplőgárdájában Jennifer Love Hewitt és Freddie Prinze Jr. mellett a Brandy nevű R&B énekesnő is feltűnik, bár nem sok vizet zavar.

Még mindig a slasher közkedvelt műfajánál maradva, a 2003-as keltezésű Freddy vs Jason-ben ezúttal az utóbbi sorozatgyilkos teszi el láb alól a Destiny’s Child R&B lánybanda Kelly Rowland nevű, később szólóban is sikereket elérő alapítótagját.

David Cronenberg 1983-as sci-fi/horrorjában a Videdrome-ban pedig Debby Harry nevű énekesnő jelenik meg mint rádiós műsorvezető, James Woods legnagyobb izgalmára.

 

TERROR-ROCK ÉS METÁL-MÉSZÁRSZÉK

A rock/metál műfaja szinte megkerülhetetlen a horrorfilm szempontjából. Számos ilyen jellegű alkotás készült már: Rock N Roll Nightmare, Wild Zero, Rockula, Rocktober Blood, Paganini Horror, Neowolf, Hard Rock Zombies, Hard Rock Nightmare, Black Roses stb. És készül még ma is, hogy csak a legújabbakat említsem: Green Room, Lords of Chaos, Deathgasm.

A rock fenegyereki közül legtöbbször talán a Motörhead atyját, Ian Fraser Kilmister aka Lemmy bátyánkat láthattuk rémkedős mozikban. Minimális szerepet kapott a Mark 13-ban, illetve az El Charro átkában, de igazából nem ez, ami miatt emlékezetes lehet. Hanem, hogy egy időben szinte a Troma-produkciók állandó vendégszereplőjének számított: Tromeo és Julia, Terror Firmer, Toxic Avenger IV: Citizen Toxie. A Return to Nuke ’Em High első és második epizódjában pedig egyenesen az USA elnökét alakította! A sors fintora, hogy 2015-ben bekövetkezett halála után jelent meg a Sunset Society (2018) című nem túl meggyőző vámpíros trash, melyben egyéb más hollywood-i rocksztárokhoz hasonlóan embervért szívogatott.

A hard rock és glam körökben megkerülhetetlen Alice Cooper éppúgy feltűnik a Vince Raven nevű fiktív rocksztár szerepében a Monster Dog (Leviatán) című kevésbé ismert 1984-es produkcióban, mint a Rémálom az Elm utcában sorozat hatodik részében (Freddy halála) vagy Az őrület torkában Carpenter-műben. Bár ez utóbbi tényleg csak egy nyúlfarknyi epizódszerep számára.

A Twisted Sisters énekes Dee Snider-t a Strangeland-ben láthatjuk, míg Gene Simmons (KISS) és Ozzy Osbourne kettősét a Trick Or Treat című 1986-os horrorban. Míg Simmons rádió DJ-t alakított, addig Ozzy bácsi egy atyát.

A Linkin Park 2017-ben elhunyt, depresszióval küzdő énekese Chester Bennington szintén kirándulást tett a műfajban, mégpedig a Fűrész-franchise hetedik epizódjában. A Saw 3D névre keresztelt folytatásban kerül csapdába, mint egy neonáci banda tagja, akit mindenképpen meg kell büntetni. A nu-metálos KoRn frontember, Jonathan Davis A kárhozottak királynője című moziban tűnik fel egy röpke pillanatra, nem mellesleg pedig ő a felelős az egész filmzenéért. Corey Taylor, a Slipknot és Stone Sour torka, ugyancsak csak egy filmre ugrott be kedvenc műfajunkba. A Fear Clinic című alkotásban olyan nevek mellett játszik, mint Robert Englund vagy a Jason Vorhees-t alakító Kane Hodder. 

Az Aleister Crowley feltámadásáról szóló eredetileg Number of the Beast munkacímen futó Chemical Wedding című okkult horrorban az Iron Maiden elnyűhetetlen torkú énekese Bruce Dickinson csak egy kisebb szerepet kapott, viszont Julian Doyle mellett ő írta a forgatókönyvet. Flea, a Red Hot Chili Peppers elnyűhetetlen basszusgitárosa az 1998-ban megjelent, kevésbé jól sikerült Psycho-remakeben tűnik fel, mint barkácsbolti eladó.

A Black Flag és a Rollins Band frontembere, Henry Rollins nevéhez mainstream filmes szereplések mellett azért egy-két horror cím is tartozik.  Ilyen a Wrong Turn 2, amiben a túlélő-show marcona házigazdájaként tűnik fel, vagy The Devil’s Tomb. A Feast (A dög) című belekben gazdag trash-gyöngyszemben pedig egy hokicsapat edzőjét alakítja.

Mindenki kedvenc Fasírtgolyója, vagyis Meat Loaf a Harcosok klubjában nyújtott duzzadó emlőkkel rendelkező birkózó (Bob) alakítása mellett különféle epizódszerepeket szintén vállalt. Játszott rádiós DJ-t az Urban Decay című produkcióban, melyben halottak támadnak fel, illetve Uwe Boll videojátékból forgatott vámpír-trashjében (BloodRayne) szintén szerepel, méghozzá egy Leonid nevű vámpír-bordély tulajdonost alakít. A Wishcraft című produkcióban pedig magánnyomozóként tűnik fel.

Az énekes Tom Waits-t is számos filmben láthatta a közönség, azonban a horror műfajban nem igazán vállal szerepet. Ez alól kivételt képez a Francis Ford Coppola által dirigált 1992-es Drakula, ahol Renfieldet személyesíti meg, illetve a tavaly készült The Dead Don’t Die című Jim Jarmusch művészfilmes zombi-vígjáték.

A mára leginkább aszott csontvázként mutatkozó James Newell Osterberg Jr., színpadi nevén Iggy Pop is megfordult itt-ott. Kezdve a Mark 13 című sci-fiben, majd jött a Holló 2 – Az angyalok városa (1996) című teljesen felesleges folytatás, melyben egy rossz arcú, agresszív genyót játszott, legutóbbi pedig Jim Jarmusch művészfilmes zombi-produkciójában (The Dead Don’t Die) tűnt fel.

Bon Jovi a Cry Wolf mellett leginkább a Vámpírok – A gyilkos csapat című 2002-ben készült alkotás miatt lehet ismerős, ahol gyakorlatilag főszerepet játszott. A The Police később szólóra váltó énekes-basszusgitárosa, Sting az 1985-ben készült The Bride-ban alakítja a jó öreg Frankenstein doktort.  A glam rock és a pop műfajában is egyaránt jártas David Bowie pedig Az éhség címűben produkcióban bújik egy ősi vámpír halhatatlan kedvesének bőrébe.

Néha olyan is akad, hogy egy komplett banda kapjon szerepet egy-egy horror jellegű produkcióban. Az Eurovíziós Dalfesztivált 2006-ban megnyerő finn hard-rock csapat, a Lordi a fellépéseik során használt szörnyes jelmezükben mutatkozik, és próbája sokkolni főszereplőnket az Odalenn című, minimális költségvetéssel bíró, kórházban játszódó rém-alkotásban. És ha már az együtteseknél vagyunk, az amerikai punk-rock The Offspring szintén előkerül koncertet adni a Kéz őrület nevű horror-vígjátékban az aktuális sulis bálon, hogy aztán az énekesük fejbőrét letépje az elszabadult démoni kéz, haha!

Ha esetleg úgy gondoljátok Kedves Olvasók, hogy valamit vagy valakit kihagytunk, esetleg időközben újabb produkciók készültek a témában, nyugodtan írjátok meg nekünk Facebookon, e-mailben vagy komment formájában! 

 eyescream

Be the first to comment on "Szintén zenész?! – avagy – Énekesek, előadók és zenészek a horrorfilmekben"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.